Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 5. 2021,
18.03

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

5

Natisni članek

maska meja Slovenija PCR test Hrvaška

Četrtek, 27. 5. 2021, 18.03

2 leti, 11 mesecev

Negativni PCR-test ostaja pogoj za vrnitev iz Hrvaške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

5

mejni prehod, Hrvaška | O poenotenih pogojih za prehajanje meje med Slovenijo in Hrvaško dogovora še ni.  | Foto Daniel Novakovič/STA

O poenotenih pogojih za prehajanje meje med Slovenijo in Hrvaško dogovora še ni.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Razlog, da je ob vrnitvi iz Hrvaške še naprej treba predložiti negativen PCR-test, so težave z zaupanjem v verodostojnost dokumentov, je danes po seji vlade pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Obenem je vesel, da se epidemija umirja, kar je pripisal učinkom cepljenja, ukrepom iz začetka meseca maja ter toplejšemu vremenu. Prebivalce je pozval, naj še naprej spoštujejo vse preventivne ukrepe.

Če bo Hrvaška zagotovila ustrezno verodostojnost izvidov hitrih testov, minister za zdravje Janez Poklukar ne vidi ovir, da ne bi bili v prihodnje za prečkanje meje dovolj hitri testi. Do takrat ostaja ob vrnitvi s Hrvaške nujen negativen PCR-test. 

Maske obvezne na športnih dogodkih 

Poklukar je komentiral tudi dogajanja na športnih dogodkih. "Prosim vse udeležence športnih dogodkov, da podporo slovenskim športnikom izražajo ob upoštevanju varnostne razdalje in nošenju mask. Naj navijanje ob športnih dogodkih da zagon športnikom, ne virusu," je pozval.

Športne dogodke je omenila tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar in prav tako pozvala k upoštevanju vseh priporočil. Kot je dejala, takšna nenadzorovana druženja, ko je veliko ljudi na enem mestu, v danih epidemioloških razmerah še vedno pomenijo morebitno nevarno stanje.

Mejni prehod Sečovlje
Novice Mejni prehod Sečovlje bo zaprt vse do konca maja

Dodatna sproščanja morda že prihodnji teden 

V naslednjih dneh pričakujejo, da se bo število okužb še dodatno zmanjševalo, kar bo omogočilo dodatno sproščanje ukrepov, za katero se ta teden niso odločili. "Treba je pretehtati, kaj je v danih epidemioloških razmerah še varno," je dejala Logarjeva. Po njenih besedah se trudijo slediti semaforju, a trenutno vse regije v Sloveniji še niso v zeleni fazi, kar je bil eden od razlogov, da ostanejo pri dosedanjih pogojih.

Sicer pa smo po njenih besedah po kriterijih evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni še precej oddaljeni od tega, da bi bili v zeleni fazi. Po današnjih podatkih je 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev 259, za vstop v oranžno oziroma rumeno območje pa bi morala biti 150 oziroma 25 za vstop v resnično evropsko zeleno fazo, je navedla Logarjeva. Kot je ocenila, smo na pravi poti, a še ni čas, da bi začeli popolno sproščanje brez kakršnih koli omejitev.

Zbolelih po cepljenju malo 

Logarjeva je še povedala, da je v Sloveniji okrog 400 oseb, ki so prejele vsaj en odmerek cepiva proti novemu koronavirusu, a so zbolele. Tistih, ki so prejeli dva odmerka cepiva in potem zboleli, pa je še bistveno manj. Pri večini je šlo za blag potek bolezni in ni bil potreben sprejem v bolnišnico. Za zelo blag potek bolezni je šlo po njenih besedah tudi v primeru dveh izbruhov okužb med oskrbovanci v domovih za starejše, ki so bili ravno tako cepljeni.

Avstrijska meja
Novice EU odpira meje za cepljene oseb z vsemi odmerki! Soglasja o zelenem potrdilu še ni. #video
Ne spreglejte