Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 5. 2021,
8.33

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

12

Natisni članek

Evropska agencija za zdravila cepiva Koronavirus AstraZeneca

Četrtek, 27. 5. 2021, 8.33

3 leta, 1 mesec

Nemci v cepivu AstraZenece odkrili nečistoče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

12

AstraZeneca | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemški raziskovalci poudarjajo, da še nimajo odgovora, ali odkrite nečistoče vplivajo na učinkovitost cepiva in ali obstaja povezava z reakcijami na cepivo.

10:18

Rusija

10:15

Avstrija

  • 10:18

    Rusija

    Rusija je začela cepljenje živali proti koronavirusu. "Veterinarske klinike v več ruskih regijah so začele cepljenjem hišnih ljubljenčkov proti koronavirusu. Dan prej so klinike dobile prve serije edinega cepiva na svetu za živali Carnivac-Cov, ki so ga razvili ruski znanstveniki," je povedala Julija Melano, svetovalka vodje ruske službe za veterinarski in fitosanitarni nadzor

    S cepljenjem želijo v Rusiji preprečiti širjenje virusa med živalmi.

    Cepivo Carnivac-Cov je edino registrirano cepivo proti koronavirusu za živali na svetu. Razvil ga je center za zdravje živali ruske zvezne službe za veterinarski in fitosanitarni nadzor.

  • 10:15

    Avstrija

    Avstrijski parlament je v sredo potrdil predlog zakona o uvedbi t. i. zelenega potrdila, ki bo tistim, ki so cepljeni proti koronavirusu, so preboleli to bolezen ali imajo negativni izvid na novi koronavirus, omogočil obisk restavracij, hotelov in kulturnih ustanov. Potrdilo bodo uvedli 4. junija.

    Predlog zakona so podprle vse stranke v avstrijskem parlamentu, razen svobodnjakov. 

    Predlog je pretekli teden povzročil precej razburjenja, ker naj bi posegal v pravice o varstvu osebnih podatkov. Potem ko so iz predloga črtali sporne dele, ki so zadevali množično hranjenje podatkov, je avstrijska vlada na svojo stran pridobila tudi večji del opozicije.

    Opozicija je izločitev spornih delov označila za zmago in poudarila, da so preprečili vzpostavitev "države nadzora". V liberalni stranki NEOS, ki je prav tako podprla predlog, so bili kritični do vlade, ker pri uvedbi covidnega potrdila ni počakala na EU.

    Kancler Sebastian Kurz je zavrnil kritike in zatrdil, da zeleno potrdilo "narekuje tempo" v Evropi za uvedbo skupnega covidnega potrdila.

    Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein se je zahvalil opoziciji za konstruktiven pristop in dejal, da zakon odpira pot za vrnitev v normalno življenje.

    Na ravni EU naj bi covidno potrdilo uveljavili do 1. julija.

Raziskovalci nemškega univerzitetnega medicinskega centra Ulm so v cepivu proti koronavirusu britansko-švedskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca odkrili nečistoče z beljakovinami. Ob tem so raziskovalci poudarili, da še nimajo odgovora, ali to vpliva na učinkovitost cepiva in ali obstaja povezava z reakcijami na cepivo.

Praksa pokazala drugače kot teorija

Nemški raziskovalci so v sporočilu ob raziskavi, ki so jo doslej objavili kot predhodno poročilo ("preprint"), še zapisali, da bi morali z nadaljnjimi preiskavami najti odgovore na zgoraj omenjeni vprašanji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. So pa znanstveniki ugotovili, da je bila vsebnost beljakovin na odmerek cepiva bistveno večja od teoretično pričakovane količine.

cepivo Johnson & Johnson
Novice Slovaki si želijo le ruskega cepiva, v Belgiji začasna prekinitev z ameriškim

100-odstotne čistosti ni mogoče doseči?

Iz krogov britansko-švedske farmacevtske družbe so v odzivu sporočili, da so klinične izkušnje pokazale, da so beljakovine, ki ostanejo v cepivu, na varni in v nekaterih primerih nižji ravni kot v drugih podobno izdelanih cepivih. Dodali so, da 100-odstotne čistosti ni mogoče doseči ter da podjetje deluje v skladu z najvišjimi možnimi standardi.

Najdenih več kot tisoč beljakovin

V raziskavi so našli tako človeške kot virusne beljakovine, zlasti tako imenovane beljakovine toplotnega šoka. V treh raziskanih serijah je bilo skupno najdenih več kot tisoč beljakovin. Večina od njih verjetno ne bo imela negativnih učinkov na cepljene ljudi, je ob tem dejal vodja raziskave Stefan Kochanek.

Moderna, cepivo
Novice Nimajo pomislekov: cepivo Moderne zelo učinkovito že pri najstnikih

Avtoimunske reakcije

"Vendar so izvencelične beljakovine toplotnega šoka znane po tem, da lahko modulirajo prirojene in pridobljene imunske odzive ter okrepijo obstoječe vnetne reakcije. Povezujejo jih tudi z avtoimunskimi reakcijami," je še dejal Kochanek. Dodal je, da prisotnost beljakovin kaže na neustrezne postopke nadzora kakovosti. S spremembami proizvodnega postopka ter nadzorom kakovosti pa je mogoče povečati varnost ter učinkovitost cepiva, je še povedal.

So nečistoče škodljive?

Virolog Alexander Kekule je raziskavo iz Ulma označil kot zelo dobro delo. Ob tem je poudaril, da nečistoče nima za neposredno škodljive za zdravje.

"To, da obstajajo nečistoče, še ne pomeni, da je to nekaj škodljivega," je pretekli teden v svojem podkastu o novem koronavirusu dejal profesor na nemški univerzi Halle-Wittenberg Kekule. "Po drugi strani pa gre za več kot tisoč komponent, več kot tisoč različnih beljakovin, ki so jih našli. Torej, če na podatke gledate kot biokemik, morate že reči, da je to precej strah vzbujajoče."

William Shakespeare
Novice Umrl William Shakespeare, prvi cepljeni moški proti novemu koronavirusu

Bi cepivo bilo sploh odobreno?

Ob tem je Kekule še dejal, da je neprijetno, da Evropska agencija za zdravila (Ema) tega ni odkrila, ko je odločala o odobritvi cepiva. Po njegovem mnenju cepivo ne bi bilo odobreno, če bi bile nečistoče znane. "Ema ima zdaj težavo," je še dejal in izrazil mnenje, da zelo redkih primerov možganske tromboze, ki so se pojavili po cepljenju z Astrazeneco, ni mogoče povezati z nečistočami.

Ne spreglejte