Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 5. 2021,
18.55

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

3

Natisni članek

smrt Koronavirus cepivo

Sreda, 26. 5. 2021, 18.55

2 leti, 11 mesecev

Slovaki si želijo le ruskega cepiva, v Belgiji začasna prekinitev z ameriškim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

3

cepivo Johnson & Johnson | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Slovaška vlada je sporočila, da bodo v državi proti koronavirusu z ruskim cepivom Sputnik V, ki ga sicer Evropska agencija za zdravila še ni odobrila, predvidoma začeli cepiti 7. junija. Medtem so v Belgiji že začasno prekinili cepljenje mlajših od 41 let s cepivom Janssen proizvajalca Johnson & Johnson. Odločitev so sprejeli po smrti ženske, ki je bila cepljena s tem cepivom. Glede na podatke naj bi šlo za ženo slovenskega diplomata, ki je nedavno umrla zaradi kapi, so še sporočile pristojne oblasti.

"Še vedno obstaja večje število državljanov, ki se želijo cepiti le s Sputnikom V," so v utemeljitvi sklepa zapisali na Slovaškem, kjer naj bi z ruskim cepivom Sputnik V začeli cepiti 7. junija letos.

Ministru za zdravje Vladimirju Lengvarskyju je vlada naročila, da zagotovi začetek cepljenja z ruskim cepivom do 7. junija. Še v torek je minister sicer opozarjal, da Rusija še ni posredovala celotne dokumentacije, ki je nujna za končno odločitev o uvedbi cepiva. Slovaška bi morala zato upoštevati priporočilo Evropske agencije za zdravila, ki o cepivu še odloča, je še dejal minister.

Slovaška je že v začetku marca prejela 200 tisoč odmerkov ruskega cepiva, ki za zdaj ostaja v skladišču. Država bi lahko za Madžarsko postala druga članica Evropske unije, ki bi cepila s Sputnikom V. Minister za gospodarstvo Richard Sulik je za televizijo TA3 priznal, da se z vladno odločitvijo niso strinjali vsi člani kabineta.

Belgijska odločitev presenetila 

Kot je danes potrdilo belgijsko zdravstveno ministrstvo, je ženska, mlajša od 40 let, umrla 21. maja, njeni simptomi – tromboza v kombinaciji z nizko vrednostjo trombocitov – pa da kažejo na možno povezavo s cepivom, danes poročajo belgijski mediji.

Vlada je v povezavi s tem primerom za mnenje zaprosila Evropsko agencijo za zdravila (Ema). Med drugim pa si želijo tudi analize razmerja med koristmi in tveganji pri uporabi tega cepiva, zlasti glede na različne starostne skupine.

Po mnenju vodje strokovne skupine za cepljenje Bojane Beović je odločitev Belgije za prekinitev uporabe cepiva proti koronavirusu proizvajalca Janssen pri mlajših od 41 let presenetljiva, še posebej če temelji na enem nesrečnem primeru. Meni, da za zdaj ni potrebno, da bi tudi Slovenija kakorkoli spreminjala priporočila glede uporabe tega cepiva. 

"Vemo, da vektorska cepiva približno pri enem primeru na 100 tisoč ali v nekaj primerih na milijon cepljenj povzročajo take neželene učinke, cepivo Janssen po zdaj znanih podatkih nekoliko manj kot cepivo AstraZeneca. Druge države se kljub temu, da so ti podatki že znani, do zdaj niso odločile za kaj takega. Tudi ZDA, ki cepivo uporabljajo že daljši čas in so opisale te neželene učinke, niso šle po tej poti. Evropska agencija za hrano in zdravila prav tako ni omejila uporabe tega cepiva, tako da se mi zdi za zdaj taka odločitev sicer razumljiva v kontekstu neke groze, da se to zgodi, ampak ni pa čisto racionalna in objektivna," je pojasnila.

Po njenih ocenah je kljub vsemu še vedno bolj smiselno uporabljati omenjeno cepivo, saj mnogim koristi, hkrati pa je treba biti izjemno pozoren na vsak sum na neželeni učinek te vrste. "Ti primeri so bili v literaturi opisani. Poročajo o njih iz ZDA. In ne tam ne v Evropi se na podlagi teh primerov niso odločili za takšen korak. Zato se mi zdaj takoj ne zdi najbolj smiselno spreminjati teh priporočil, seveda je pa vprašanje, kaj bo prinesel čas. Situacijo je treba skrbno opazovati," je še dejala.
 

Smrti še ni mogoče povezati s cepivom

Kljub temu, da za zdaj ni mogoče z gotovostjo povezati njene smrti s cepivom, država med čakanjem na odgovor iz previdnosti prekinja cepljenje s cepivom proizvajalca Janssen pri mlajših od 41 let – enaka omejitev v Belgiji že velja za cepivo AstraZenece.

Kot še pišejo belgijski mediji, gre pri umrli za žensko, ki ni bila cepljena v okviru belgijske kampanje cepljenja. Šlo naj bi prav za partnerico slovenskega diplomata, ki je nedavno v Belgiji umrla zaradi možganske kapi. Nekaj dni pred razvojem prvih simptomov je bila v okviru skupinskega cepljenja slovenskih diplomatov in njihovih družinskih članov cepljena s cepivom Janssen.

Johnson & Johnson
Novice Po cepljenju umrla žena slovenskega diplomata

Zadevo proučuje tudi komisija na ministrstvu

Minister za zdravje Janez Poklukar je pretekli petek povedal, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje dobil informacijo, da je v Bruslju prišlo do smrti, ki bi bila lahko povezana z nedavnim cepljenjem proti koronavirusu. Poudaril je, da trenutno dokazov za to ni, bo pa zadevo temeljito proučila komisija na ministrstvu.

V Bruslju se je sicer cepilo 168 diplomatov in njihovih družinskih članov, so takrat pojasnili na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU. Cepili so jih 7. maja s cepivom proizvajalca Janssen, ki je v lasti podjetja Johnson & Johnson.

Tako to cepivo kot tudi cepivo proizvajalca AstraZeneca je vektorsko cepivo, pri katerih je tudi Ema kot možen redek stranski učinek potrdila pojav krvnih strdkov v kombinaciji s trombocitopenijo.

Ne spreglejte