Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2011,
15.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

turizem počitnice

Četrtek, 23. 6. 2011, 15.53

8 let

Na Hrvaškem v turistični sezoni pričakujejo gnečo na cestah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Hrvaškem opozarjajo, da se bo v konicah turistične sezone nemogoče izogniti gneči v prometu, čeprav zatrjujejo, da bodo poskrbeli za čim boljši pretok vozil.

V projektu Varna turistična sezona sodeluje tudi ministrstvo za turizem, saj približno 90 odstotkov od okoli devet milijonov gostov iz tujine na Hrvaško pride z avtomobili. Poleg okrepljenih enot prometne policije bodo promet nadzorovale mobilne enote v civilnih avtomobilih - t.i. kobre - ter helikopterji. Proti gneči na cestah v turističnih mestih pa se bodo borile tudi mladinske prometne enote. Na turistično sezono so pripravljeni tudi v hrvaškem avtoklubu (Hak), ki nudi informacije o razmerah v prometu tako po telefonu kot na spletnih straneh ali v radijskih poročilih.

Na Hrvaškem tudi letos pričakujejo približno milijon turistov iz Slovenije, ki praviloma prihajajo z avtomobili.

"Dobro sodelujemo s slovenskimi kolegi" "Večina turistov na Hrvaško prihaja čez mejne prehode s Slovenijo. Tradicionalno dobro in redno sodelujemo s slovenskimi kolegi," je dejal dežurni v Haku Andrej Prosoli. Dodal je, da v podjetju Hrvaške avtoceste (Hac) načrtujejo, da bodo do 1. julija opravili tudi vsa načrtovana vzdrževalna dela na glavnih prometnicah.

Glavna sezona se je začela prejšnji petek Glavna turistična sezona se je na Hrvaškem praktično začela prejšnji petek, ko je čez vse hrvaške mejne prehode v državo vstopilo prek 262.000 oseb, medtem ko jih je nekaj več kot 205.000 državo zapustilo, je objavilo hrvaško notranje ministrstvo na svoji spletni strani. Na obali je tudi približno 100.000 hrvaških turistov, ki ta teden koristijo tri dela proste dni.

Prosoli je opozoril, da gnečo pričakujejo ob vikendih na cestninskih postajah, predvsem Lučko pri Zagrebu. Zastoji so možni na izhodu proti Krku in Crikvenici na avtocesti proti Reki ter na izhodu z avtoceste Zagreb - Split pri Zadru. Veliko avtomobilov je praviloma na vpadnicah v turistična mesta ter v trajektnih pristaniščih v Splitu in Zadru ter tistih proti otokih Cresu, Rabu in Pagu.

"Turisti se bodo morali oborožiti s potrpljenjem" "Turisti se bodo morali oborožiti s potrpljenjem ter dojeti potovanje kot del počitnic in ne kot dirko domov ali na morje," je opozoril Prosoli. Pozval je udeležence v prometu, naj se izogibajo potovanjem čez vikende, posebej ob sobotah. Tudi letos na Hrvaškem načrtujejo, da bodo ponudili vodo in hrano turistom, ki bodo za dlje časa obtičali na cestah.

Sicer pa je Prosoli poudaril, da so v Haku letos zagnali desetletni nacionalni projekt varnosti na cestah, s katerim nameravajo do leta 2020 dodatno znižati smrtnost na hrvaških cestah. Ta je iz leta v leto nižja tudi zaradi širjenja mreže sodobnih prometnic.

Plačilo cestnine na vseh avtocestah

Hac je pripravil tudi poletne popuste za elektronsko plačilo cestnin, ki prav tako prispeva k manjšim zastojem na cestninskih postajah. Cestnine je treba plačati na vseh avtocestah na Hrvaškem, za predor pod Učko in most proti Krku.

Koliko na Hrvaškem stanejo cestnine? Cestnina za osebni avtomobil od Gruškovja do Splita je 29 evrov, od Gruškovja do Reke 14 evrov, od Gruškovja do Pulja skozi predor Učka pa 23 evrov. Mostnina na Krk stane štiri evre. Za 82 kilometrov štiripasovnice med Umagom in Puljem, ki so je odprli v začetku junija, bo treba za osebni avtomobil odšteti pet evrov cestnine.

Dragi hrvaški trajekti Posebna zgodba so cene trajektov. Tako bodo turisti, ki bodo želeli z avtom iz Splita na otok Vis, za trajekt plačali 50 evrov v eno smer zgolj za avtomobil ter še 4,20 evra za vsako odraslo osebo in 2,10 evra za otroka od tretjega do 12. leta. Tudi krajše proge, kot je Valbiska (Krk) - Merag (Cres), stanejo več kot 15 evrov za avtomobil v eno smer.

Pričakujejo rekorden obisk turistov Na Hrvaškem letos pričakujejo rekorden obisk turistov. Slovenskim turistom bosta na voljo tudi dva slovenska policista, ki bosta letos prvič pomagala hrvaškim kolegom v komunikaciji s številnimi turisti v hrvaški Istri in Kvarnerju.

Ne spreglejte