Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2019,
13.08

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,67

3

Natisni članek

Hrvaška napad policija

Sreda, 24. 7. 2019, 13.08

4 leta, 8 mesecev

Na Hrvaškem v tednu dni zabodli tri turiste, na Krku pretepli Slovenko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,67

3

Hrvaška policija | Foto STA

Foto: STA

Hrvaška velja za varno počitniško državo, a so se tam v zadnjem tednu zgodili štirje fizični napadi na turiste iz drugih držav. V treh ločenih napadih z noži so bili žrtve trije turisti: umrl je fant iz Nemčije, turista iz Avstralije in Francije pa sta bila ranjena. Fizične poškodbe je dobila tudi turistka iz Rusije. Vsi napadalci so bili hrvaški državljani.

hrvaška policija
Novice Hrvaška policija prijela osumljenca za umor socialne delavke

V Pulju je prejšnjo sredo 32-letnik z nožem umoril 23-letnega državljana Nemčije. Ta naj bi pred tem v nekem lokalu pohvalil napadalčevo frizuro z dreadlocki, napadalec pa je menda pohvalo doživel kot žalitev.

Povečan kriminal

V napadu z nožem v splitskem nočnem klubu, ki se je zgodil dva dni po umoru v Pulju, so bile ranjene štiri osebe, med njimi 23-letni državljan Avstralije. Napadalec je razgrajal v lokalu, med drugimi je z nožem porezal varnostnika in policista, ki takrat ni bil v službi.

V Splitu je bil prejšnji ponedeljek huje ranjen tudi 31-letni francoski državljan, ki je iz morja zagledal moškega, kako je na plaži brskal po njegovih stvareh. Ko je stopil iz vode, da bi preprečil tatvino, je ga je neznani napadalec zabodel v predel prsi, poleg tega je turistu ukradel denarnico.

Rovinj
Novice Hrvaška deklica, ki jo je oče v vročini pustil v avtomobilu, je umrla #video

Prejšnji petek pa je v Bolu na otoku Brač neznani napadalec napadel 47-letno rusko državljanko in jo oropal. Ženska je bila lažje poškodovana, a je ostala brez ogrlice, vredne približno tisoč evrov.

Na Krku pretep med Slovenko in Hrvatoma

V ponedeljek zvečer je na otoku Krk prišlo do pretepa med hrvaškima državljanoma in Slovenko, je poročal portal 24ur. "Moški je žensko prijel za lase, glavo pa ji tiščal k tlom, da jo je lahko njegova žena boksala in brcala po vsem telesu," je bralec povedal za medij. V času napada naj bi bila ob žrtvi tudi njena mladoletna otroka.

Kot je še povedal sogovornik, so ob tem poklicali policijo, ki pa naj bi žrtev prepričevala, naj ne poda prijave. Ženska je vztrajala pri prijavi, a zdaj zato ne sme zapustiti Hrvaške. Poškodbe, ki jih je dobila v pretepu, so menda močno vidne, žrtev pa je odšla tudi na pregled v lokalni zdravstveni dom.

Informacijo so za medij potrdili tudi na Slovenski policiji. Kot so povedali, je prišlo do spora in fizičnega obračuna med slovensko in hrvaško državljanko, v pretep pa se je nato vključil še mož hrvaške državljanke. Zoper vse tri je uveden prekrškovni postopek.

Na Hrvaškem so pred kratkim objavili raziskavo zagrebške ekonomske fakultete o sezonski naravi kriminala, predvsem tatvin in ropov, na Hrvaškem med letoma 1998 in 2016. Ugotovili so, da se za vsak odstotek povečanja števila turistov za 0,3 odstotka poveča tudi kriminal, kar kaže na negativno plat razvoja turizma, je poročal novičarski portal index.hr.

Eden izmed razlogov za incidente je pomanjkanje policistov

V raziskavi so opozorili, da kriminal zmanjšuje privlačnost določene države za turiste in je lahko ovira za njegov nadaljnji razvoj. Menijo, da je nujen učinkovit boj proti kriminalu.

Portal navaja tudi mnenje strokovnjakov za varnost, da je eden od razlogov za incidente, ki se dogajajo na krajih, kjer se zbira veliko ljudi, pomanjkanje policistov na terenu. Čeprav je Hrvaška ena od članic EU z največjim številom policistov na število prebivalcev, je skoraj tretjina od 19 tisoč policistov angažirana na meji, veliko jih je tudi v različnih pisarnah. Samo v Zagrebu naj bi imeli za polovico manj policistov na terenu, kot bi jih potrebovali.

Migranti na Hrvaškem
Novice HRW zahteva od Hrvaške zaustavitev nasilja nad migranti

Hrvaško notranje ministrstvo je v Zadru ustanovilo tudi poseben štab za izvajanje varnostnih ukrepov, ki deluje med glavno turistično sezono. Index.hr. še navaja nedavne izjave hrvaškega notranjega ministra Davorja Božinovića, da je varnost ena od blagovnih znamk hrvaškega turizma. Portal meni, da so pogosti fizični napadi na turiste v zadnjem tednu pokazali, koliko je Hrvaška zares varna.

Da je nasilje na Hrvaškem postalo skrb zbujajoče, kaže tudi današnje strokovno omizje z naslovom Travma, nasilje in družba: Kaj se dogaja na Hrvaškem?, ki se ga bodo v Zagrebu udeležili psihologi, sociologi, psihiatri in socialni delavci.

Hrvaška policija
Novice Na Hrvaškem spopad med migranti: več ranjenih
Ne spreglejte