Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 7. 2020,
12.19

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,58

15

Natisni članek

Koronavirus Hrvaška

Četrtek, 16. 7. 2020, 12.19

3 leta, 9 mesecev

Na Hrvaškem 86 novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,58

15

Covid-19. Koronavirus. Plaža. Dekle. Hrvaška. | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 86 ljudeh. Največ novih primerov imajo v Zagrebu in Slavoniji. V zadnjih 24 urah so testirali 1690 oseb, skupaj doslej nekaj manj kot 95.400, od 25. februarja, ko so potrdili prvi primer okužbe, pa so jih do danes potrdili 4039.

Na Hrvaškem je trenutno aktivnih 1.190 oseb. Do 74 odstotkov novih okužb je prišlo pri ljudeh, ki so v samoizolaciji. Od začetka epidemije je umrlo 120 ljudi, nihče v zadnjem dnevu. 

V bolnišnicah se zdravi 136 bolnikov s covidom-19, med njimi je šest ljudi na ventilatorjih.

Včeraj je hrvaški štab civilne zaščite poročal o 92 novih primerih. Na uradni strani hrvaške vlade o novem koronavirusu je sicer zabeleženih 126 novih okužb, saj so nekatere podatke usklajevali še za nazaj. Več o tem v spodnjem članku.

Hrvaška, morje
Novice Zmeda s številkami: na Hrvaškem 92 ali 126 okuženih?

Glede razmer na Hrvaškem je danes uradni vladni govorec Jelko Kacin dejal, da ena okužena oseba v Sloveniji prenese virus na 0,84 osebe, na Hrvaškem pa na 1,11. Kot je povedal, je od obmorskih županij varna le še Primorsko-goranska županija, število novo okuženih v zadnjih 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev tam znaša le 8,44. | Foto: Pixabay Glede razmer na Hrvaškem je danes uradni vladni govorec Jelko Kacin dejal, da ena okužena oseba v Sloveniji prenese virus na 0,84 osebe, na Hrvaškem pa na 1,11. Kot je povedal, je od obmorskih županij varna le še Primorsko-goranska županija, število novo okuženih v zadnjih 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev tam znaša le 8,44. Foto: Pixabay

Največ novih okužb na območju Zagreba

Glede na dnevna poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo v zadnjih 24 urah največ novih okužb z novim koronavirusomn na območju Zagreba, iz katerega so poročali o 24 novih okužbah. V slavonskih županijah so po pisanju STA potrdili 21 novih okužb.

Ko gre za obalne županije, je največ novih primerov v zadnjih 24 urah prijavila splitsko-dalmatinska županija, v kateri so tako kot v sredo potrdili devet okužb. V zadrski županiji so imeli štiri nove primere, po enega okuženega so imeli v istrski in šibensko-kninski županiji. Iz primorsko-goranske županije so sporočili, da od srede niso imeli novookuženih, tako kot jih niso imeli niti v šestih drugih celinskih županijah.

Skupni podatki za celotno državo se sicer ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov, poroča STA.

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je prebivalce zaprosil, naj bodo potrpežljivi, samodisciplinirani in se odgovorno obnašajo. | Foto: STA , Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je prebivalce zaprosil, naj bodo potrpežljivi, samodisciplinirani in se odgovorno obnašajo. Foto: STA , Maske obvezne tudi na poštah in bankah

Na Hrvaškem je od včeraj tudi obvezno nošenje zaščitnih mask v ustanovah in institucijah, ki delajo s strankami. To so na primer pošte, banke, frizerski in kozmetični saloni. Maske so do zdaj v teh prostorih priporočali, niso pa bile obvezne. 

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je danes pred novinarji še izpostavil, da se je epidemiološko stanje na Hrvaškem poslabšalo v zadnjih 20 dneh ter da v štabu vsak dan obravnavajo možnosti za uvajanja dodatnih selektivnih protiepidemioloških ukrepov glede na stanje z okužbami na terenu.

Menil je tudi, da je najkrajša pot za omejevanje števila okužb spoštovanje vseh nujnih ukrepov in priporočil, ki so jih objavili epidemiologi. Prebivalce je zaprosil, naj bodo potrpežljivi, samodisciplinirani in se odgovorno obnašajo, poorča STA.

Avstrijski medij: Hrvaška hodi po robu

Avstrijski konservativni časopis Oberösterreichisches Volksblatt pa danes piše, da Hrvaška hodu po robu rezila. Medij piše o tem, kako poskušajo Hrvati reševati turistično sezono, medtem pa se povečuje število novih okužb. Navaja tudi izračun, po katerem ima naša južna soseda 28,5 okuženega na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Slovenija države, kjer je ta ocena okoli 40, uvrsti na rdeči seznam, ob vrnitvi v Slovenijo pa je potrebna karantena. 

 

Ne spreglejte