Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 7. 2020,
14.07

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,37

11

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus Hrvaška

Petek, 31. 7. 2020, 14.07

3 leta, 8 mesecev

Na Hrvaškem 67 novih okužb, ena nova smrt #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,37

11

Hrvaška, okno, morje | Na Hrvaškem so potrdili še 67 okužb z novim koronavirusom. | Foto Getty Images

Na Hrvaškem so potrdili še 67 okužb z novim koronavirusom.

Foto: Getty Images

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 1.750 testih potrdili 67 okužb z novim koronavirusom, umrla je ena oseba. Včeraj so poročali o 78 okužbah. V BiH so medtem v zadnjih 24 urah zabeležili tako imenovani črni rekord. Potrdili so 434 novih okužb, za boleznijo covid-19 pa je umrlo 11 ljudi. V Sarajevu je za boleznijo covid-19 med drugim umrla 39-letna ženska.

Največ okuženih so v zadnjih 24 urah potrdili v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 16. Aktivno okuženih je na Hrvaškem 727. Sedeminšestdesetim okužbam v zadnjih 24 urah so dodali še eno izpred nekaj dni, tako spodnji graf kaže 68 novih okužb. Več o tem, zakaj se dogajajo taka usklajevanja podatkov za nazaj, v članku Zmeda s številkami: na Hrvaškem 92 ali 126 okuženih?

 

Število okuženih v naši južni sosedi raste od druge polovice junija. Največ okuženih v enem dnevu so imeli 11. julija, in sicer 140. Do zdaj so na Hrvaškem potrdili 5.139 okužb, umrlo je 145 ljudi, opravili pa so 118.955 testov.

"Razmere na Hrvaškem niso povsem pod nadzorom"

Vodja slovenske svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je ta teden dejala, da razmere na Hrvaškem niso povsem pod nadzorom. Njihovo število novih okužb je na dnevni ravni vsaj dvakrat tolikšno kot v Sloveniji ob manjšem številu opravljenih testov, je dodala. "V primerjavi s Srbijo in Bosno in Hercegovino sicer to število ne narašča, kar je najbrž posledica uspešnega lokalnega zamejevanja teh izbruhov," je poudarila Beovićeva.

Res pa je, tako Beovićeva, da so se v Sloveniji začeli pojavljati posamezni pozitivni primeri pri ljudeh, ki so se vrnili s počitnic na Hrvaškem. "Ne gre več za obiskovalce nočnih klubov, ampak za običajno obmorsko letovanje," je dejala. Kot je dodala, je za zdaj teh primerov malo – morda šest v zadnjem tednu. A če se pravočasno ne odzovemo, se stvari razširijo, je še povedala.

Pri bivanju na Hrvaškem, če se zanj vendarle morate odločiti, se moramo "izjemno, izjemno paziti", je dejala. "Treba je biti izrazito pozoren na vse ukrepe, ki veljajo tudi v Sloveniji, imeti čim manj stikov z drugimi ljudmi, tudi drugimi turisti," je dejala. Grožnja je precejšnja, nekatere evropske države so se odzvale bolj izrazito, je dejala in navedla Nizozemsko, ki je svojim državljanom priporočila, da se iz Hrvaške vrnejo.

Preberite še:

Hrvaška, morje
Novice Na Hrvaškem 78 novih okužb, skupno število preseglo pet tisoč
Barcelona
Novice Hrvaška ostaja na rumenem, Španija delno na rdečem seznamu
Bojana Beović
Novice "Pri bivanju na Hrvaškem je treba biti izrazito pozoren" #video
Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Obrazec za prestop meje s Hrvaško

Črni rekord v BiH, v Sarajevu za covid-19 umrla 39-letnica

V BiH so medtem v zadnjih 24 urah zabeležili 434 novih okužb in 11 novih smrtnih žrtev bolezni covid-19. Pri sarajevskem časniku Dnevni avaz so omenjeno statistiko označili za črni rekord. V Federaciji BiH so potrdili 309, v Republiki srbski 123, v distriktu Brčko pa dve novi okužbi. V Federaciji BiH je za boleznijo covid-19 umrlo šest, v Republiki srbski pa pet bolnikov.

V Federaciji BiH so največ novih okužb zabeležili v sarajevski županiji, in sicer 117. V Sarajevu je zaradi bolezni covid-19 danes med drugim umrla tudi 39-letna ženska. V Federaciji BiH so sicer do zdaj skupaj testirali 87.108 vzorcev, virus so skupaj potrdili pri 6.851 ljudeh. Po bolezni covid-19 je v tem delu države uspešno okrevalo 3.511 bolnikov, umrlo jih je 159. V Federaciji BiH trenutno beležijo 3.181 aktivnih primerov okužbe.

Vršilec dolžnosti direktorja inštituta za javno zdravje v Republiki srbski Branislav Zeljković pa je povedal, da so v Republiki srbski največje število novih okužb potrdili v Banjaluki, in sicer 22. V bolnišnicah v Republiki srbski je trenutno 77 bolnikov, od tega jih 13 diha s pomočjo ventilatorja. Pet bolnikov je v kritičnem stanju, poroča Dnevni avaz.

V Srbiji 339 novih primerov, umrlo še osem bolnikov

Epidemiološke razmere v Srbiji so medtem še naprej težke, a stabilne, je ocenil infektolog in član tamkajšnjega nacionalnega kriznega štaba Mijomir Pelemiš. V zadnjih 24 urah so v državi zabeležili 339 novih primerov okužbe s koronavirusom, kar je nekoliko več kot dan pred tem, ko so poročali o 321 novih primerih okužb. Skupaj se je okužilo 25.552 ljudi. V zadnjem dnevu je umrlo še osem bolnikov s covidom-19, skupaj jih je v Srbiji za to boleznijo umrlo 573.

V zadnjih 24 urah so v Srbiji zabeležili 339 novih primerov okužbe s koronavirusom, kar je nekaj več kot dan pred tem, ko so poročali o 321 novih primerih okužb. Umrlo je še osem bolnikov s covid-19. | Foto: Reuters V zadnjih 24 urah so v Srbiji zabeležili 339 novih primerov okužbe s koronavirusom, kar je nekaj več kot dan pred tem, ko so poročali o 321 novih primerih okužb. Umrlo je še osem bolnikov s covid-19. Foto: Reuters

Že drugi dan zapored je sicer naraslo število tistih bolnikov, ki pri zdravljenju potrebujejo pomoč pri dihanju. V četrtek je bilo na ventilatorjih 150 ljudi, danes pa že 162. Skupaj je v bolnišnicah 4.305 ljudi, kar je približno 50 manj kot v četrtek. Bolnišnice so še naprej obremenjene, a postelj je dovolj, da bodo tudi čez konec tedna oskrbeli vse bolnike, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, je povedal Pelemiš.

O povečanju dnevnega števila novih okužb poročajo tudi iz Severne Makedonije. V zadnjem dnevu so jih ob 1.377 testih potrdili 139, kar je 20 več kot dan pred tem. Skupaj se je okužilo 10.754 ljudi, aktivno okuženih jih je 3.714. V zadnjem dnevu je umrlo še šest bolnikov s covidom-19, skupaj pa že 486.

Na Kosovu so medtem zabeležili manj primerov kot dan pred tem. Potem ko so v četrtek poročali o 258, danes poročajo o 226 novih okužbah v zadnjih 24 urah. Opravili so 459 testiranj. Skupaj se je v državi okužilo 8.330 ljudi, od tega je 3.525 primerov še aktivnih. V zadnjem dnevu je umrlo še 15 bolnikov s covid-19, skupaj pa že 226, poroča STA.

Ne spreglejte