Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 7. 2011,
11.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rupert Murdoch prisluškovanje mediji

Sobota, 16. 7. 2011, 11.50

7 let, 12 mesecev

Murdoch se je javno opravičil za škandal s prisluškovanjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Avstralsko-ameriški medijski mogotec Rupert Murdoch je v britanskem tisku objavil opravičilo zaradi spornega vdiranja novinarjev v telefone.

"Žal nam je zaradi resnih kršitev, ki so nastale," piše v celostranskem oglasu, ki ga je v več britanskih časnikih objavila Murdochova britanska založniška hiša News International. "Globoko obžalujemo bolečine, ki so jih utrpeli" "Globoko obžalujemo bolečine, ki so jih utrpeli prizadeti posamezniki. Žal nam je, da nismo ukrepali hitreje, da bi zadeve uredili," še pravi oglas. V prihodnjih dveh dneh naj bi objavili še prispevek o ukrepih, ki jih bodo sprejeli, da bi zadevo preiskali in preprečili, da bi se kaj takšnega še ponovilo. Prisluškovali telefonom 4000 ljudi News International izdaja najbolj prodajan britanski časnik The Sun, dnevnika The Times in The Sunday Times, konec prejšnjega tedna pa so zaradi škandala z vdiranjem v telefone po 168 letih izhajanja ukinili tabloid News of the World. Novinarji slednjega naj bi prisluškovali telefonom 4000 ljudi, med katerimi so bili zvezdniki, politiki, žrtve terorističnih napadov in kriminalnih dejanj ter svojci v tujini ubitih vojakov.

80-letni Murdoch se je v petek v Londonu srečal z družino Milly Dowler, ki so ji leta 2002, ko je bila pogrešana, novinarji News of the World vdrli v telefon in izbrisali sporočila, ko je bil predal poln v upanju, da bodo lahko izvedeli kaj novega. Njeni starši so zato dobili upanje, da je morda še živa, vendar pa so malce kasneje našli njeno truplo. Murdoch naj bi se družini tudi osebno opravičil.

Delnice njegovega koncerna izgubljajo na vrednosti Informacije o ravnanju novinarjev časnika News of the World so razjezile britansko javnost in sprožile preiskave, tudi v ZDA. Murdocha so stale političnega vpliva in ugleda, pa tudi denarja, saj delnice njegovega koncerna News Corporation izgubljajo na vrednosti. Propadla je tudi njegova namera o prevzemu največje britanske plačljive satelitske televizije BSkyB.

V petek sta s položaja odstopila izvršna direktorica News International Rebekah Brooks, sicer nekdanja odgovorna urednica tabloida News of the World, ter glavni izvršni direktor Murdochove medijske družbe Dow Jones s sedežem v New Yorku Les Hinton, ki je vodil News International v času, ko so novinarji britanskih časnikov vdirali v telefone.

Ne spreglejte