Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
5. 8. 2024,
18.35

Osveženo pred

3 ure, 34 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,60
Vojna v Ukrajini Rusija Ukrajina eksplozija

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 8. 2024, 18.35

3 ure, 34 minut

Po ogromni eksploziji v Rusiji vidne posledice: vse je uničeno #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,60

V bazi ruskega vojaškega letalstva Morozovsk, ki so jo z brezpilotnimi letalniki pretekli konec tedna napadli Ukrajinci, je na mestu, kjer naj bi bili skladišči streliva in goriva, ostalo zgolj še velikansko pogorišče, razkriva fotografija, ki prikazuje posledice ukrajinskega napada. Kot je razvidno v zgornjem videoposnetku, je prvotni detonaciji v bazi Morozovsk sledila še ena precej silovitejša, kar najverjetneje nakazuje na to, da so Ukrajinci zadeli nekaj zelo gorljivega oziroma eksplozivnega. 

Pogorišče je na družbenem omrežju Twitter objavil račun OSINTtechnical, ki se ukvarja s tako imenovano obveščevalno dejavnostjo zbiranja in analiziranja javno dostopnih podatkov, že od začetka vojne v Ukrajini pa sledi odmevnejšim dogodkom ter preverja istovetnost trditev:

"Skladiščni kompleks je bil povsem uničen, ostanki streliva in poslopij pa so raztreseni po celotnem območju," je zapisano v zgornji objavi. 

Fotografija pogorišča v bazi ruskega vojaškega letalstva Morozovsk se je prvič sicer pojavila v skupini v komunikacijski aplikaciji Telegram z imenom Dosje vohunov (@dosye_shpiona), ki dogajanju na bojišču v Ukrajini in napadom na tarče v Rusiji sledi v ruskem jeziku. 

Po poročanju več virov je Ukrajina v sklopu obsežnejšega napada na taktične cilje v Rusiji samo proti letalski bazi Morozovsk v soboto ponoči sicer poslala okrog 40 brezpilotnih letal z eksplozivom, od katerih jih je cilj doseglo 18.

V napadu na bazo naj bi bilo ob skladišču orožja uničeno tudi letalo Suhoj Su-34, nadzvočni bombnik, zadet pa naj bi bil tudi nadzorni center. 

Preberite več o sobotnem dogajanju:

brezpilotno letalo
Novice Ukrajinski droni na jugu Rusije napadli skladišča goriva
Ne spreglejte