Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 3. 2019,
17.55

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Huawei Monako

Nedelja, 24. 3. 2019, 17.55

5 let, 1 mesec

Monako na široko odpira vrata Kitajcem in Huaweiu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

V knežji palači v Monaku so gostili kitajskega predsednika in njegovo ženo, v ozadju obiska pa naj bi bil podpis sporazuma med monaškim Telecomom in kitajskim Huaweiem.

Monaški knez Albert II. je s kneginjo Charlene danes v Monaku sprejel kitajskega predsednika Xi Jinpinga in njegovo ženo Peng Liyuan. Kot so sporočili iz knežje palače, so pogovori potekali o gospodarskih in okoljevarstvenih vprašanjih.

Monako - prva država, v celoti pokrita z omrežjem 5G

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je v ozadju visokega kitajskega obiska v monaški kneževini tudi sporazum, ki sta ga pred kratkim sklenila Monaco Telecom in kitajski tehnološki gigant Huawei za zgraditev hitrega mobilnega omrežja 5G. Po navedbah francoskega časnika Le Monde bo Monako prva država, ki bo v celoti pokrita s tovrstnim omrežjem.

Huaweiu tovrstni posli še posebej veliko pomenijo zaradi obtožb ZDA, da s svojimi napravami vohuni. Konkretnih dokazov za to sicer ni.

Huawei, 5G, MWC 19
Novice Huawei toži vlado ZDA: pravijo, da je izgon njihovih izdelkov v nasprotju z ameriško ustavo

Zvečer se bo Xi vrnil na francosko stran, od koder je pripotoval v Monako. V kraju Beaulieu-sur-Mer v bližini Nice ga bo na večerji gostil francoski predsednik Emmanuel Macron. Uradni obisk v Franciji bo Xi nato nadaljeval do torka, kjer se bo v Parizu srečal še z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Evropsko turnejo je Xi začel z obiskom Italije, kjer je bila glavna tema gospodarsko sodelovanje. V okviru krepitve sodelovanja sta italijanski premier Giuseppe Conte in kitajski voditelj v soboto podpisala memorandum, s katerim se bo Italija pridružila kitajskemu projektu En pas, ena pot.

Kitajska krepitev vpliva v Evropi?

Zahodne zaveznice niso navdušene nad tem, da se Italija kot članica skupine najrazvitejših držav G7 pridružuje ambicioznemu kitajskemu projektu. V pobudi sodelujeta tudi članici EU Grčija in Poljska, medtem ko se druge bojijo, da bi Kitajska prek projekta dobila prevelik vpliv na stari celini.

Kitajski predsednik se sicer mudi v Evropi ravno v času, ko je Evropska unija objavila načrt v desetih točkah, ki predvideva bolj uravnotežene odnose s Pekingom, pri čemer poudarja, da je Kitajska tekmec Unije in tudi njen največji trgovinski partner.

Ne spreglejte