Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2024,
14.19

Osveženo pred

3 dni, 8 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Natisni članek

Brics Vladimir Putin Narendra Modi

Torek, 22. 10. 2024, 14.19

3 dni, 8 ur

Modi na srečanju s Putinom podprl prizadevanja za mir v Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
Narendra Modi in Vladimir Putin | Narendra Modi in Vladimir Putin na vrhu skupine največjih gospodarstev v vzponu (BRICS) v Kazanu. | Foto STA

Narendra Modi in Vladimir Putin na vrhu skupine največjih gospodarstev v vzponu (BRICS) v Kazanu.

Foto: STA

Indija v celoti podpira prizadevanja za ponovno vzpostavitev miru in stabilnosti v Ukrajini, je danes ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ob robu vrha skupine največjih gospodarstev v vzponu (BRICS) v Kazanu dejal indijski premier Narendra Modi. Putin je medtem pozdravil strateško partnerstvo med državama. Prav tako se je s kitajskim kolegom Xi Jinpingom zavzel za krepitev vezi med državama. 

"Verjamemo, da je treba spore reševati le po mirni poti. V celoti podpiramo prizadevanja za hitro vzpostavitev miru in stabilnosti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Narendra Modi ter dodal, da sta New Delhi in Moskva glede konflikta v Ukrajini v stalnih stikih.

Pomen miru je sicer indijski premier poudaril že med julijskim obiskom v Moskvi, pri čemer je svojo državo predstavil kot potencialno posrednico v pogajanjih med sprtima stranema.

Mihail Rogačev
Novice Pred blokom našli mrtvega znanega poslovneža. Padel naj bi skozi okno.

Vladimir Putin je medtem v pogovoru z Modijem pozdravil strateško partnerstvo med državama. "Rusko-indijski odnosi imajo značaj posebno privilegiranega strateškega partnerstva in se še naprej aktivno razvijajo," je dejal ruski predsednik. 

Putin in Xi za krepitev vezi med Rusijo in Kitajsko

Putin in njegov kitajski kolega Xi Jinping sta se zavzela za krepitev vezi med Rusijo in Kitajsko. Putin je sodelovanje med državama označil za enega dejavnikov stabilnosti v svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Nameravamo še bolj okrepiti usklajevanje na vseh mednarodnih platformah, da bi zagotovili globalno varnost in pravično svetovno ureditev," je dejal Putin po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax.

Xi pa je pozdravil "globoko prijateljstvo med Kitajsko in Rusijo v, kot je dejal, kaotičnem svetu. "Svet doživlja globoke spremembe, kakršnih ni bilo že stoletje, mednarodne razmere pa so kaotične in prepletene, je poudaril. Dodal je, da Peking in Moskva nenehno poglabljata sodelovanje, to pa je dalo zagon razvoju in modernizaciji obeh držav. Vezi so "dale močan zagon razvoju, revitalizaciji in modernizaciji obeh držav", je dejal kitajski voditelj.

Odnosi med Kitajsko in Rusijo so se okrepili, odkar je Rusija februarja 2022 začela invazijo v Ukrajini. Zavezništvo med državama, ki si prizadevata razširiti vpliv v svetu, je na Zahodu povzročilo zaskrbljenost.

Vladimir Putin
Novice Kar je dobro za vas, je dobro tudi za Rusijo

V Kazanu se danes začenja tridnevni vrh skupine BRICS, ki bo potekal v razširjenem formatu. Udeležil naj bi se ga tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, kar je sprožilo kritičen odziv Ukrajine.

Poleg prizadevanj po oblikovanju zavezništva za kljubovanje zahodni nadvladi bo v ospredju vrha predvsem ideja o novem plačilnem sistemu, ki bi konkuriral sistemu SWIFT, iz katerega so bile ruske banke izključene po začetku vojne v Ukrajini, ki bo prav tako ena od tem srečanja. Beseda bo tekla tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu.

Ne spreglejte