Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 9. 2015,
21.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

begunci Madžarska

Petek, 4. 9. 2015, 21.11

8 let

Močne policijske enote so begunce prisilno odpeljale v sprejemni center (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Begunce, ki so od včeraj ostali na ustavljenem vlaku v madžarskem kraju Bicske, odpeljal naj bi v Avstrijo, so proti njihovi volji s specialnimi enotami odpeljali v bližnji sprejemni center.

V vlaku, ki naj bi včeraj iz Budimpešte odpeljal proti Avstriji, a se je že po dobrih 30 kilometrih ustavil v madžarskem mestu Bicske, je do danes ostalo približno 200 beguncev. V njem naj bi bilo vsega skupaj približno 500 ljudi. Okrog 300 so jih odpeljali v bližnji sprejemni center že včeraj, nekatere tudi po tem, ko so jim preprečili nadaljevanje poti peš proti Avstriji.

Preostalih 200 ljudi pa vlaka in bližnjih tirov ni želelo zapustiti. Na njem so ostali vse do danes popoldne, dokler jih iz njega ni prisilno odpeljala policija.

Prehod s peronov do glavnega vhoda na železniško postajo v kraju Bicske je zaprl koridor policistov. Begunce z vlaka so spremljale specialne policijske enote s pendreki v rokah. Na koncu policijskih strnjenih vrst pa je na begunce čakal avtobus, proti njihovi volji jih je odpeljal v bližnji sprejemni center.

Skrušeni, s solznimi očmi so morali za ograjo Do beguncev je bilo nemogoče priti, še manj govoriti z njimi, saj so to onemogočale policijske vrste. Z vlaka, ta naj bi jih odpeljal proti želeni ciljni državi, so jih odpeljali prisilno in tako zastražene, kot da gre za aretacijo. Eden izmed moških je medtem roke držal v zrak, na njih pa kazal rdeče kožne madeže. Več ni bilo mogoče izvedeti.

Skrušeni, zaskrbljeni in razočarani, s solznimi očmi, tako moški kot ženske, nekatere z otroki v naročju, so dali vedeti, da zanje pot v sprejemni center pomeni ujetništvo. Že včeraj so na vlaku namreč vzklikali "Svoboda, svoboda" in "Ne v taborišče, ne v taborišče".

Ob tem se je danes sredi dneva na tej železniški postaji zgodila še ena tragedija. Ob begu iz včeraj ustavljenega vlaka čez tračnice se je do smrti poškodoval 50-letni begunec.

Ne spreglejte