Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 9. 2022,
11.39

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Natisni članek

Afganistan Kitajska potres

Ponedeljek, 5. 9. 2022, 11.39

1 leto, 7 mesecev

Močan potres stresel Kitajsko, več mrtvih, na terenu 500 reševalcev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Kitajsko je danes prizadel močan potres, v katerem je po prvih poročilih državnih medijev umrlo najmanj sedem ljudi. Epicenter je bil približno 43 kilometrov jugovzhodno od mesta Kangding v provinci Sečuan, na globini desetih kilometrov, je sporočil ameriški geološki zavod. Tresenje so čutili tudi v bližnjih mestih Čengdu in Čongčing.

Po podatkih ameriških in evropskih seizmologov je imel potres magnitudo 6,6, medtem ko kitajski mediji navajajo magnitudo 6,8.

Prve ocene kažejo, da je več mest v provinci Sečuan utrpelo resno škodo na stanovanjskih objektih, predvsem zaradi zemeljskih plazov, ki jih je sprožil potres. Na nekaterih območjih so bile tudi prekinjene telekomunikacijske linije, je poročala kitajska državna radiotelevizija CCTV.

Številni popotresni sunki, reševalci na terenu

Na območje epicentra so oblasti že poslale več kot 500 reševalcev, so poročali državni mediji in dodali, da so zabeležili več popotresnih sunkov. Manj kot uro po prvem potresnem sunku je tudi vzhodni Tibet prizadel manjši potres magnitude 4,6, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti v Čengduju so sicer ravno v nedeljo podaljšale omejitve, namenjene zajezitvi pandemije covid-19. Regija je poleg tega doživela vremensko ekstremno poletje, pri čemer je rekordni vročinski val občutno izsušil reke v Čongčingu.

Potresi so na Kitajskem so dokaj pogosti, zlasti na jugozahodu države. Leta 2008 je potres z magnitudo 8,0 v okrožju Venčuan v Sečuanu zahteval več deset tisoč smrtnih žrtev in povzročil ogromno škode. Po dveh potresih na jugozahodu Kitajske junija so umrli najmanj štirje ljudje, več deset je bilo ranjenih.

Več mrtvih zaradi potresa tudi v Afganistanu 

Vzhod Afganistana je ponoči stresel močan potres z magnitudo 5,3, v katerem je bilo po dozdajšnjih podatkih oblasti v provinci Kunar ubitih najmanj šest ljudi, devet jih je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Potres je poškodoval tudi od 40 do 50 hiš.

Žarišče potresa je bilo po podatkih ameriškega seizmološkega inštituta (USGS) blizu mesta Džalalabad.

Tresenje tal so čutili tudi v Provincah Lahman in Nangarhar ter v prestolnici Kabul. "Podatke o žrtvah in škodi na drugih območjih še zbiramo," je za AFP povedal namestnik ministra za upravljanje naravnih nesreč Šarafudin Muslim.

Afganistan pogosto prizadenejo potresi, še posebej v gorovju Hindukuš, ki leži blizu stika evrazijske in indijske tektonske plošče.

22. junija je državo prizadel najhujši potres v zadnjih dveh desetletjih. Tla so se tedaj stresla z magnitudo 5,9, umrlo je okoli tisoč ljudi, več tisoč je bilo ranjenih.

seizmograf, potres
Novice Ste čutili potres?
potres
Novice Zmeren potresni sunek v bližini Raven na Koroškem
Novice Na Islandiji po številnih potresnih sunkih izbruhnil vulkan
seizmograf, potres
Novice Ste čutili potres?
potres
Novice Tla so se tresla le 50 kilometrov od Ljubljane
Potres, seizmograf
Novice Slovenijo stresla dva potresna sunka
Ne spreglejte