Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2024,
6.52

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Antony Blinken Gaza Hamas Izrael

Četrtek, 21. 3. 2024, 6.52

1 mesec, 1 teden

167. DAN VOJNE V IZRAELU

Blinken: Vojaška operacija v Rafi bi bila napaka #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Anthony Blinken | Že tedne ZDA, Katar in Egipt posredujejo med palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in Izraelom. Cilj je dogovor o prekinitvi ognja in izmenjavi talcev.  | Foto Reuters

Že tedne ZDA, Katar in Egipt posredujejo med palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in Izraelom. Cilj je dogovor o prekinitvi ognja in izmenjavi talcev.

Foto: Reuters

Dolgo napovedana izraelska vojaška operacija v Rafi na skrajnem jugu Gaze bi bila napaka. Razseljeni prebivalci Gaze, ki so se pred spopadi zatekli v Rafo, se namreč nimajo kam umakniti, napad bi prinesel humanitarno katastrofo, je danes v Kairu dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Po njegovih besedah namreč obstaja boljši način za spopadanje z grožnjo, ki jo Izraelu predstavlja Hamas. 

Pomembnejši dogodki dneva:

20.44 Blinken: Izraelska operacija v Rafi bi bila napaka
17.57 Zunanji ministri arabskih držav v Kairu o Gazi 
16.01 Agencije ZN so se sestale na Cipru, da bi razpravljale o pomoči Gazi
15.58 Blinken se je danes srečal z Egipčanom el-Sisijem
14.54 Agencija ZN pravi, da je uničenih 35 odstotkov stavb v Gazi
14.51 ZDA trdijo, da je sporazum o prekinitvi ognja "zelo mogoč"
13.42 Število mrtvih v izraelski operaciji v Al Šifi naraslo na najmanj 140
11.03 Na Zahodnem bregu v več napadih ubitih osem Palestincev
6.58 Mir v Gazi? "Na potezi je Hamas ..."

20.44 Blinken: Izraelska operacija v Rafi bi bila napaka

Dolgo napovedana izraelska vojaška operacija v Rafi na skrajnem jugu Gaze bi bila napaka, je danes v Kairu dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Po njegovih besedah namreč obstaja boljši način za spopadanje z grožnjo, ki jo Izraelu predstavlja Hamas. Dodal je še, da se vrzeli med stranema v pogajanjih o premirju zmanjšujejo.

"Zelo jasno smo povedali, da bi bila kopenska operacija v Rafi napaka in da je ne moremo podpreti," je na skupni novinarski konferenci z egiptovskim kolegom Samehom Hasanom Šukrijem dejal Blinken.

Izpostavil je, da se razseljeni prebivalci Gaze, ki so se pred spopadi zatekli v Rafo, nimajo kam umakniti, zaradi česar bi izraelski napad pomenil humanitarno katastrofo, poroča spletni portal katarske televizije Al Jazeera.

Po oceni prvega moža ameriške diplomacije bi bila kopenska operacija Izraela tudi nepotrebna, saj da obstaja boljši način, da se Izrael spopade z grožnjo, ki mu jo predstavlja palestinsko islamistično gibanje Hamas. Podrobnosti o tem načinu ni podal.

Nasprotovanje izraelski operaciji je izrazil tudi Šukri, pri čemer je izrazil strah pred morebitnimi prisilnimi preselitvami prebivalcev Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da bi bila izraelska operacija v Rafi napaka, je sicer že v ponedeljek v pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem dejal ameriški predsednik Joe Biden.

Antony Blinken
Novice "Izrael ima priložnost, da za vselej konča spiralo nasilja"

17.57 Zunanji ministri arabskih držav v Kairu o Gazi 

Zunanji ministri petih arabskih držav so se pred srečanjem z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom danes v Kairu z visokim palestinskim predstavnikom pogovarjali o vojni na območju Gaze. Pozvali so k takojšnji prekinitvi ognja in odprtju vseh mejnih prehodov z Izraelom za dostavo prepotrebne humanitarne pomoči.

V skupni izjavi so udeleženci srečanja pozvali k popolni in takojšnji prekinitvi ognja ter k odprtju vseh mejnih prehodov med Izraelom in Gazo, kamor pomoč prihaja samo po kapljicah in več kot milijonu tam ujetih Palestincev grozi lakota, so sporočili z egiptovskega zunanjega ministrstva.

Srečanja so se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP udeležili zunanji ministri Egipta, Katarja, Savdske Arabije, Jordanije ter Združenih arabskih emiratov. Udeležil se ga je tudi visoki predstavnik palestinskih oblasti na Zahodnem bregu Husein al Šejk, ki je blizu palestinskemu predsedniku Mahmudu Abasu.

16.01 Agencije ZN so se sestale na Cipru, da bi razpravljale o pomoči Gazi

Ciprski zunanji minister Constantinos Kombos je dejal, da so na srečanju uradnikov iz 36 držav in agencij ZN razpravljali o načinih za čim večjo dostavo pomoči Gazi.

"Razpravljamo o tem, kako lahko povečamo operativne zmogljivosti tako v smislu odpremljanja in načinov prevoza kot tudi metodologijo sprejema in distribucije," je dejal Kombos.

Sporazum z Izraelom o pomorski poti omogoča varnostne preglede pošiljk na Cipru, da bi zmanjšali zamude pri dostavi pomoči.

Prejšnji teden je ladja z 200 tonami pomoči prispela v Gazo s Cipra. Dve drugi ladji naj bi odpluli v prihodnjih dneh.

15.58 Blinken se je danes srečal z Egipčanom Sisijem

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v četrtek prispel v Kairo in se srečal z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem.

Blinken in el-Sisi sta razpravljala o pogajanjih za dosego prekinitve ognja v Gazi za najmanj šest tednov in zagotovitev izpustitve vseh talcev, ki jih je zadržala islamistična militantna skupina Hamas, je povedal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Najvišji diplomat Washingtona je po postanku v Savdski Arabiji prispel v Egipt, v petek pa naj bi odpotoval v Izrael.

Egipt je skupaj s Katarjem in ZDA sodeloval pri posredovanju med Izraelom in Hamasom.

14.54 Agencija ZN pravi, da je uničenih 35 odstotkov stavb v Gazi

Satelitski center Združenih narodov UNOSAT je dejal, da je njegova zadnja ocena satelitskih posnetkov pokazala, da je 35 odstotkov stavb na območju Gaze uničenih ali poškodovanih.

To pomeni 88.868 objektov, od tega 31.198 uničenih, 16.908 huje poškodovanih in 40.762 zmerno poškodovanih, navaja UNOSAT.

"Ta posodobitev omogoča oceno, da je 121.400 stanovanjskih enot prizadelo uničenje na območju Gaze," je dejal UNOSAT v izjavi.

"Analiza satelitskih posnetkov, ki jo je izvedel UNOSAT, dokumentira obsežno uničenje in poudarja potrebo po podpori prizadetemu prebivalstvu," so dodali.

14.51 ZDA trdijo, da je sporazum o prekinitvi ognja "zelo mogoč"

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je poročal o napredku v pogajanjih o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev. 

Posredna pogajanja med Izraelom in Hamasom ob posredovanju ZDA, Egipta in Katarja potekajo že več tednov.

Posredniki so sodelovali z Izraelom, da bi pripravili "močan predlog", ki ga je Hamas zavrnil, pogajanja o drugih zahtevah pa so v pripravi. "Razlike se manjšajo in mislim, da je dogovor zelo mogoč," je dejal Blinken v sredo v intervjuju za mrežo Al-Hadath v Savdski Arabiji.

Blinken je to izjavil med svojo šesto turnejo po Bližnjem vzhodu od začetka vojne 7. oktobra. V četrtek jo bo nadaljeval v Egiptu, v petek pa v Izraelu.

13.42 Število mrtvih v izraelski operaciji v Al Šifi naraslo na najmanj 140

Izraelske sile so v okviru večdnevne operacije v največji bolnišnici v Gazi Al Šifa in njeni okolici, ki še poteka, doslej ubile najmanj 140 palestinskih borcev, od tega več kot 50 v zadnjem dnevu, je danes sporočila izraelska vojska. Obenem naj bi vojaki na območju odkrili skladišče orožja, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Od začetka operacije je bilo na območju bolnišnice uničenih več kot 140 teroristov," je sporočila vojska in pojasnila, da so več kot 50 borcev ubili v zadnjem dnevu. Dodala je, da se operacija nadaljuje in da so na območju našli skladišče orožja.

Osebje bolnišnice, bolniki in oprema ob tem po navedbah vojske niso bili prizadeti, civilistom pa naj bi zagotovili tudi 1.800 litrov vode in 3,8 tone humanitarne pomoči. Palestinski viri medtem poročajo, da je izraelska vojska obstreljevala bolnišnico in da napada vse, kar se premika v njeni bližini.

Izraelska vojska je v ponedeljek ponovno vdrla v največjo bolnišnico v palestinski enklavi, kjer je po lastnih navedbah posredovala proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas.

Doslej sta v operaciji umrla najmanj dva izraelska vojaka. Izraelske sile so ob tem pridržale najmanj 160 osumljencev, po poročanju španske tiskovne agencije EFE pa celo okoli 600, pri čemer naj bi jih približno 250 identificirali kot člane Hamasa in skupine Islamski džihad.

Pred tem je izraelska vojska v bolnišnico, ki je polna bolnikov in razseljenih oseb, vstopila sredi novembra lani in tam po lastnih navedbah odkrila Hamasov kompleks podzemnih predorov.

11.03 Na Zahodnem bregu v več napadih ubitih osem Palestincev

Izraelska vojska je v zadnjih 24 urah na zasedenem Zahodnem bregu v več ločenih napadih ubila najmanj osem ljudi. Po poročanju katarske televizije Al Jazeera so okupacijske sile med številnimi racijami tudi uničevale lokalno civilno infrastrukturo.

Med racijo v begunskem taborišču pri kraju Tulkarm sta bili ubiti dve osebi ob napadu iz zraka, dve pa sta podlegli poškodbam zaradi strelnih ran, je sporočil palestinski Rdeči križ. Poleg tega naj bi tam po navedbah očividcev izraelska vojska uničevala infrastrukturo, vključno s cestami.

V ločenem napadu z brezpilotnim letalnikom na vozilo v Dženinu so v sredo umrli trije moški, za katere Izrael trdi, da so pripadniki oborožene skupine Islamski džihad. V znak protesta danes v Dženinu poteka splošna stavka, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa.

Izraelska vojska je bila ponoči med drugim dejavna še v Nablusu, Hebronu in v begunskem taborišču pri Ramali, kjer je bil v streljanju ubit en Palestinec.

V času trajajoče ofenzive v Gazi, ki jo je v odgovor na vdor palestinskih borcev na jug države Izrael sprožil 7. oktobra lani, je bilo na Zahodnem bregu ubitih več kot 430 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Gazi je bilo v tem času ubitih skoraj 32 tisoč Palestincev, vključno s 65 v zadnjih 24 urah.

6.58 Mir v Gazi? "Na potezi je Hamas ..."

Ameriški zunanji minister je dejal, da so dogovoru o prekinitvi ognja v Gazi vse bližje. Razlike med pogajalskimi partnerji se zmanjšujejo. "Menim, da je sporazum zelo mogoč," je dejal Blinken.

Že tedne ZDA, Katar in Egipt posredujejo med palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in Izraelom. Cilj je dogovor o prekinitvi ognja in izmenjavi talcev. Blinken je pri tem pojasnil, da je zdaj na potezi Hamas, ki mora odločiti o predlogu, ki je na mizi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Resolucija

Glede ameriškega osnutka resolucije, ki domnevno že tedne kroži po Varnostnem svetu ZN, je Blinken dejal, da so jo predložili svetu. "Dejansko smo predložili resolucijo, ki je zdaj v Varnostnem svetu in poziva k takojšnji prekinitvi ognja, ki je povezana z izpustitvijo talcev, in zelo upamo, da jo bodo države podprle," je povedal v intervjuju.

ZDA so sicer v preteklosti večkrat izkoristile možnost veta v Varnostnem svetu in blokirale pretekle pozive k takojšnjemu premirju v enklavi.

Obisk Savdijcev

Blinken se je v sredo v okviru svoje šeste turneje po Bližnjem vzhodu od začetka vojne 7. oktobra srečal s savdskim zunanjim ministrom, princem Fajsalom Bin Farhanom in prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Na srečanju je poudaril pomen nadaljnjega tesnega sodelovanja z regionalnimi in mednarodnimi partnerji pri reševanju spora v Gazi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turnejo bo ameriški državni sekretar danes nadaljeval v Egiptu, predvidoma v petek bo obiskal tudi Izrael.

izraelska vojska, izraelski tank
Novice Panika v Gazi: Izraelci v novi operaciji s tanki in streljanjem na območju bolnišnice Al Šifa #vŽivo
Marwan Issa, Hamas
Novice Izraelska vojska v Al Šifi ubila 50 teroristov #video #vŽivo
bolnišnica v Al Šifi
Novice Število mrtvih v izraelski operaciji v Al Šifi narašča
Ne spreglejte