SiolNET. Novice Svet
0,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Minister Logar zagotavlja, da Slovenija ni Madžarska

0,77

termometer

Anže Logar
Foto: STA

Zunanji minister Anže Logar je v pogovoru za bruseljski spletni medij Politico zagotovil, da bo vlada Janeza Janše med predsedovanjem EU "pošten posrednik" med različnimi interesi članic. Med obiskom v Bruslju je po pisanju Politica skušal pomiriti diplomate v EU glede predsedovanja. Ne skrbite, nismo Madžarska, je Politico povzel sporočilo.

Slovenski zunanji minister Anže Logar je bil sicer glede tega bolj diplomatski, "vendar je bil tu očitno zato, da pomiri uradnike EU, preden bo vlada desničarskega populističnega premierja Janeza Janše prevzela predsedovanje Svetu EU kasneje letos", navaja Politico, ki je opravil intervju z Logarjem.

Vplivni spletni portal po navedbah STA izpostavlja, da je Janša "tesen zaveznik madžarskega premierja Viktorja Orbana, močan podpornik njegove protimigrantske retorike in politike ter pogost trn v peti politične sredine v EU". Je tudi velik navdušenec nad bivšim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom: "Promoviral je teorije zarote glede ameriških volitev in na Twitterju razglasil, da bo Joe Biden eden najšibkejših predsednikov v zgodovini", navaja Politico.

Vse to in še več povzroča zaskrbljenost med mnogimi evropskimi diplomati glede slovenskega polletnega predsedovanja Svetu EU, ki se bo začelo 1. julija. "Ne gre le zame ali druge, ki smo zaskrbljeni, to so tudi mnogi slovenski uradniki," je za Politico dejal neimenovani diplomat EU.

"Slovenija ne bo zagovornik madžarske agende"

Logar pa je v pogovoru Politicu na vprašanje o tesnih povezavah vlade z Madžarsko zagotovil, da bo Slovenija med predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici leta delovala kot "nevtralen arbiter", in ne kot zagovornik madžarske agende. "Kot predsedujoča država moraš biti na nek način pošten posrednik, torej se ukvarjati z vsemi vprašanji, ki so na mizi v EU," je dejal Logar.

Pojasnil je tudi, da bodo med prioritetami slovenskega predsedovanja krepitev sodelovanja na področju zdravstvene politike, zagotovitev sredstev EU za okrevanje članicam, ki jih je prizadela pandemija, boljše krizno upravljanje, tudi na kibernetskem področju, pa tudi vladavina prava.

Predvsem zadnje bi lahko po oceni Politica pritegnilo veliko pozornosti zaradi Janševe bližine Orbanu in njegovi vladi, ki se sooča z obtožbami institucij EU, da demokracija na Madžarskem nazaduje. Tako Madžarska kot Poljska se soočata s postopkom po 7. členu pogodbe o EU, češ da ogrožata temeljne vrednote unije.

Logar je ocenil, da je postopek po 7. členu zašel v slepo ulico in ne deluje. Po drugi strani je pohvalil mehanizem, ki je bil vzpostavljen lani, v okviru katerega bi države same pregledovale izvajanje vladavine prava med seboj. Izrazil je prepričanje, da bo "pomiril vsa čustva, povezana z vprašanjem vladavine prava".

Logar je v pogovoru za Politico poskušal tudi zmanjšati pomen Janševega navdušenja nad Trumpom. Premierjeve tvite je označil za izkazovanje politične pripadnosti - "podobno kot na primer socialisti rečejo nekaj v podporo socialistom". Zanikal je tudi, da bi lahko bila nesoglasja z ameriško administracijo problem za slovensko predsedovanje, saj je, kot je dejal, med Washingtonom in Ljubljano vzpostavljen trden strateški dialog.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin