Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Petek,
5. 2. 2016,
16.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mihail Gorbačov Vladimir Putin Rusija kritika

Petek, 5. 2. 2016, 16.59

8 let

Mihail Gorbačov obračunal z Vladimirjem Putinom

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zadnji predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov je v intervjuju za ruski Radio Svoboda javno skritiziral ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Vladimir Putin Rusiji vlada od leta 2000, ko je nasledil Borisa Jelcina. Rusi na Putina gledajo kot na nekoga, ki jim je prinesel blaginjo in omogočil gospodarski preporod države. Ko je prišel na oblast, je bila Rusija v globoki finančni in gospodarski krizi.

Nacionalizacija za državo ključnih sektorjev, povečanje izvoza in rast cen nafte na svetovnih trgih so Rusiji omogočili gospodarsko okrevanje in rast, ljudem pa večjo blaginjo. A zaradi velikega padca cen nafte in gospodarskih sankcij Zahoda je rusko gospodarstvo lani poleti zdrsnilo v recesijo.

Vsa oblast je v Putinovih rokah Pred dnevi se je oglasil zadnji vodja Sovjetske zveze Mihail Gorbačov in Putina ostro napadel. "Vsa oblast je v Putinovih rokah, volitve niso svobodne, dominacija varnostnoobveščevalne službe v državi pa je nedopustna," je poudaril zadnji vodja Sovjetske zveze, ki na Zahodu uživa velik ugled, v Rusiji pa ni najbolj priljubljen. Rusi ga namreč krivijo za propad Sovjetske zveze in velik padec življenjskega standarda konec osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Gorbačov, ki velja za človeka brez dlake na jeziku, je še dejal, da Putin vlada s pomočjo prijateljev, s katerimi je v mladih letih igral nogomet na ulici. "Tak stil vladanja je zame nedopusten," je dejal in dodal, da je Putin izdal ruski narod, ko je z izgovarjanjem na reforme družbeno premoženje razdelil svojim prijateljem in si s tem samo še okrepil svoj položaj.

Po vsem svetu je mogoče videti vse več avtoritarnega vladanja in Rusija po prepričanju Gorbačova ni nobena izjema.

Šibke institucije omogočajo samovoljno vladanje V nadaljevanju slabih deset minut dolgega intervjuja za ruski Radio Svoboda je Gorbačov ostro napadel celotni politični vrh. Očita mu samovoljno vladanje, kar naj bi mu omogočale šibke državne institucije. Opozoril je, da če bi bile volitve v Rusiji resnično poštene, bi imel Putin v parlamentu močno opozicijo, razmere v državi pa bi bile povsem drugačne.

"Putin in Medvedjev vladata s strahom," je zatrdil Gorbačov in pri tem citiral visokega predstavnika ruske obveščevalne službe Viktorja Čerkesova, ki je pred časom zatrdil, da je trenutni sistem vladanja čekističnega tipa. Izraz čekizem se uporablja za opis stanja v Sovjetski zvezi, ko obveščevalna služba nadzoruje vse dogajanje v družbi.

"Sam sem skoraj pristal tam. Po končani fakulteti so me vabili v KGB," je priznal Gorbačov in dodal, da se vabilu ni odzval. Na vprašanje, zakaj se mu ni pridružil, ni želel odgovoriti, je pa povedal, da je nadvladje varnostnih služb, vloga, ki jo ima v politiki, in vmešavanje v življenja posameznikov prešlo čez vse meje.

Gorbačov prepričan, da Rusija potrebuje nov volilni sistem Prepričan je, da Rusija potrebuje nov volilni sistem. "Le tako bodo ljudje dobili možnost resničnega izbora nove vlade in voditelja." Novinar je Gorbačova nato izzval, da bi to pomenilo, da bo na volitvah zmagal Putin, na naslednjih pa Medvedjev.

"Nisem tega rekel," je odvrnil Gorbačov in ponovil, da zavrača sistem, v katerem dve osebi odločata o vsem. "Sramujem se ju. Delujeta, kot da v Rusiji ni družbe, ustave, volilnega sistema. Kje smo mi, nas 140 milijonov Rusov? Ni mi všeč. Ampak onadva sta prepričana, da sta rešitelja domovine."

Ne spreglejte