SiolNET. Novice Svet
0,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Merklova in Putin tri ure o Siriji in Ukrajini

0,37

termometer

Vladimir Putin in Angela Merkel |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel in ruski predsednik Vladimir Putin sta se v soboto več kot tri ure pogovarjala o rešitvi kriz v Siriji in Ukrajini, podrobnejše vsebine pogovorov za zaprtimi vrati pa po srečanju nista razkrila. Po pogovorih na gradu Meseberg pri Berlinu je Putin v soboto zvečer odpotoval v Rusijo.

Pred začetkom srečanja je Angela Merkel opozorila na odgovornost Nemčije in Rusije za rešitev kriz v Ukrajini in Siriji in poudarila, da si je s Putinom pripravljena prizadevati za to. Obenem je nemška kanclerka posvarila pred humanitarno katastrofo v Siriji ter dejala, da so v tej državi nujne volitve in reforma ustave.

Vladimir Putin pa je Evropo pozval k pomoči pri obnovi Sirije. Kot je dejal, je nujno treba znova vzpostaviti infrastrukturo, da se bodo begunci lahko vrnili v domovino. Pri tem ne gre le za begunce, ki so se zatekli v Evropo, temveč tudi milijone prebežnikov v sosednjih Jordaniji, Libanonu in Turčiji.

Merkel, Putin Novice Merklova in Putin o sodelovanju pri reševanju konfliktov

Voditelja sta govorila tudi o preskrbi Evrope z energenti, pri čemer je ruski predsednik navedel zanesljivost oskrbe s plinom iz Rusije, ki se bo s plinovodom Severni tok 2 po njegovih besedah še izboljšala.

Putin pri tem ni izključil nadaljevanja tranzita plina čez Ukrajino tudi po gradnji novega plinovoda. Je pa kot najpomembneje poudaril, da tranzit plina čez Ukrajino, ki ima dolgo tradicijo, ustreza zahtevam gospodarstva.

Merklova odhaja na turnejo po nekdanjih sovjetskih republikah

Merklova bo prihodnji teden obiskala nekdanje sovjetske republike Gruzijo, Armenijo in Azerbajdžan. Še posebej v Azerbajdžanu naj bi govorila o možnostih alternativnega plinovoda do Evrope, ki bi zmanjšal odvisnost od ruskega plina.

Vladimir Putin in Angela Merkel | Foto: Reuters Foto: Reuters O gospodarskih sankcijah proti Rusiji, ki jih je Evropska unija uvedla po priključitvi polotoka Krim Rusiji, pa je Putin dejal, da je Nemčija ena od najpomembnejših trgovinskih partneric Rusije.

Srečanje je bilo sicer priložnost za krepitev vezi med državama v luči protekcionističnih politik ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ta je med drugim razširil sankcije proti Rusiji, povečal pa je tudi carine na uvoz evropskega jekla in aluminija. Trump je prejšnji mesec Nemčiji očital, da jo Rusija "popolnoma nadzoruje" zaradi odvisnosti države od ruskega plina.

Vladimir Putin, Avstrija, poroka Novice Tako je Putin zaplesal na poroki le streljaj od Šentilja #foto

Putin je na pogovore k Merklovi prispel iz Avstrije, kjer se je avstrijskem Štajerskem udeležil poroke avstrijske zunanje ministrice Karin Kneissl. Po srečanju z nemško kanclerko se je ruski predsednik vrnil v domovino.

Kalašnikov motocikel Avtomoto Motor Kalašnikova za spremstvo Putina

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin