SiolNET. Novice Svet
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Merklova in Putin o sodelovanju pri reševanju konfliktov

0,23

termometer

Merkel, Putin |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je prispel v Berlin, kjer ga je sprejela nemška kanclerka Angela Merkel. Njuni pogovori v gradu Meseberg na obrobju Berlina se bodo večinoma vrteli okoli konfliktov v Siriji in na vzhodu Ukrajine. Merklova je opozorila na skupno nemško-rusko odgovornost.

Vladimir Putin je pred začetkom pogovorov, ki se bodo odvijali za zaprtimi vrati, Evropo pozval k pomoči pri obnovi Sirije. "Pomembno bi bilo razširiti humanitarno komponento sirskega konflikta, še posebej humanitarno pomoč za sirsko ljudstvo," je dejal.

Državi in njenim regijam bi morali po njegovem prepričanju pomagati pri sprejemanju beguncev, ki bi se vrnili iz tujine. Ne gre le za povratnike iz Evrope, ampak tudi za milijone beguncev iz sosednjih Jordanije, Libanona in Turčije. "To je velika obveznost za Evropo," je menil. Za vrnitev je namreč treba postoriti "enostavne reči", na primer zagotoviti oskrbo z vodo in zdravili, je spomnil ruski predsednik.

Merkel, Putin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Angela Merkel pa je podčrtala skupno nemško-rusko odgovornost pri reševanju konfliktov. Izrazila je pripravljenost na sodelovanje s Putinom v tej smeri, še posebej računa na premik pri reševanju razmer v Ukrajini. Med drugim želi z ruskim predsednikom spregovoriti o možnosti napotitve modrih čelad ZN, ki bi tam nadzorovale prekinitev ognja.

V zvezi s Sirijo je tudi Merklova opozorila na nujnost preprečevanja humanitarne katastrofe. Nemčija želi konflikt reševati s političnim procesom pod okriljem Združenih narodov, med drugim zahteva ustavne reforme in volitve. O prihodnosti sedanjega sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki ga podpira Rusija, zahodne države pa zavračajo, pa se ni želela izraziti.

Merkel, Putin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Omenila je še plinovod Severni tok 2 med Rusijo in Nemčijo ter iranski jedrski sporazum, ki so ga zapustile ZDA. "Nemčija ostaja pri sporazumu," je zagotovila kanclerka. Je pa poudarila še, da želi s Putinom spregovoriti tudi o vprašanju človekovih pravic.

Srečanje je sicer priložnost za krepitev vezi med državama v luči protekcionističnih politik ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ta je med drugim razširil sankcije proti Rusiji, povečal pa je tudi carine na uvoz evropskega jekla in aluminija. Trump je prejšnji mesec Nemčiji očital, da jo Rusija "popolnoma nadzoruje" zaradi odvisnosti države od ruskega plina.

Merkel, Putin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Putin se je pred prihodom v Berlin udeležil poroke avstrijske zunanje ministrice Karin Kneissl na avstrijskem Štajerskem nedaleč od meje s Slovenijo. Gre za znak krepitve odnosov med Rusijo in Avstrijo po letih zaostrenih odnosov z Zahodom zaradi ukrajinske krize.

Vladimir Putin, Avstrija, poroka Novice Tako je Putin zaplesal na poroki le streljaj od Šentilja #foto

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin