SiolNET. Novice Svet
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Menstrualni dopust? To bo prva evropska država, ki ga namerava plačati.

0,14

termometer

Menstruacija, trebuh, ženska, bolečina | Delavke, ki trpijo zaradi menstrualnih bolečin, bodo imele pravico ostati doma, dokler bo to potrebno.  | Foto: Getty Images
Delavke, ki trpijo zaradi menstrualnih bolečin, bodo imele pravico ostati doma, dokler bo to potrebno. Foto: Getty Images

Španija bi lahko postala prva evropska država, ki bo pokrila bolniški dopust za ženske zaradi menstrualnih bolečin. Osnutek zakona, ki mora še skozi državni zbor, je sprožil razpravo.

Osnutek zakona bo ženskam omogočil, da si med menstrualnimi bolečinami vzamejo toliko plačanih prostih dni, kot jih potrebujejo, piše Detsche Welle. 

Španska vlada je v torek potrdila osnutek zakona, ki delavkam daje pravico do plačane bolniške odsotnosti zaradi hudih menstrualnih bolečin.

Če bi tudi parlament potrdil predlog zakona, bi Španija postala prva evropska država s takšnim zakonom.

"Pripravljamo zakon, ki bo zagotovil, da bodo ženske lahko živele bolje," je novinarjem po seji vlade povedala španska ministrica za enakost Irene Montero.

Delavke, ki trpijo zaradi menstrualnih bolečin, bodo imele pravico ostati doma, dokler bo to potrebno. Za oceno obdobja dopusta bo potreben posvet z zdravnikom.

Zakon bi špansko vlado, ne delodajalcev, stal približno 23,8 milijona evrov na leto.

Več politikov je izrazilo zadržke 

Predlog zakona bo šel v javno obravnavo pred ponovno obravnavo v kabinetu in glasovanjem v spodnjem domu parlamenta, kar se ne bo zgodilo pred koncem leta.

Poleg dolžine postopka je več politikov in sindikatov različnih ideologij izrazilo zadržke do predloga zakona.

Ni še jasno, ali ima Sanchezova socialistična manjšinska koalicijska vlada dovolj podpore v skupščini, da ga sprejme.

Ministrica za gospodarstvo Nadia Calvino je opozorila, da bi uredba lahko "stigmatizirala ženske" in jih postavila v slabši položaj med potegovanjem za delovna mesta. Enako je menila Cristina Antonazas, namestnica generalne sekretarke enega največjih španskih sindikatov. "Pri tovrstnih odločitvah morate biti previdni," je dejala.

Po svetu je sicer tak zakon že uveljavljen v Južni Koreji in Indoneziji. 

Bolečina v trebuhu Novice Bolečina menstrualnih krčev primerljiva s srčnim napadom #video Trendi Britansko podjetje je uvedlo "menstrualno bolniško" kratke hlače, moda, ženska Trendi Čas je, da opravimo s predsodki: skodelica da ali ne? Modri Planet TV Indira: Menstruacija ne vpliva na hujšanje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin