Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 2. 2019,
16.05

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

3

Natisni članek

bolečine menstruacija bolniška zavarovanje zdravje ženska

Nedelja, 3. 2. 2019, 16.05

5 let, 2 meseca

Bolečina menstrualnih krčev primerljiva s srčnim napadom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

3

V Angliji raziskovalci v medicini bolečino ob menstrualnih krčih primerjajo s tisto ob srčnem napadu. Kljub temu je ženskam še vedno nerodno prositi delodajalce, da jim opravičijo prihod v službo. S takšnimi bolečinami se mesečno spopada ogromno žensk, vendar pri nas plačan bolniški dopust ni uzakonjen, kot je na primer na Japonskem in v Južni Koreji. Zdaj tudi slovenske ženske pozivajo javno zdravstvo, naj se odnos do tistih najhujših dni končno spremeni.

"Od doma sem šla normalna, čez eno uro sem prišla domov kot zombi. Mama je mislila, da sem uživala kakšne droge. Bila sem kot mrlič, bleda in v krču. Omedlela sem, se pa tega trenutka zelo dobro spomnim, mama je morala poklicati dežurnega zdravnika," je povedala Nina Šiler, ena od žensk, ki jo v obdobju menstruacije spremljajo hude bolečine, so poročali v oddaji Danes na Planetu.

Slabost, bruhanje, glavoboli so pogosti "stranski učinki", zaradi katerih številne ženske na prvi dan menstruacije ne morejo normalno delovati. Tudi Nina se je v takih primerih obrnila na svojo osebno zdravnico, ta je k sreči za to imela posluh.

"Ne predstavljam si, da bi takrat morala iti v službo, bila sem čisto oslabela," je dejala Nina.

Plačan bolniški dopust je že od leta 1947 dovoljen na Japonskem, prav tako lahko ženske zanj povsem legalno zaprosijo na Tajvanu, v Južni Koreji in Indoneziji. V Evropi je najbližje temu Italija. Tudi pri nas si ženske tega želijo.

Nepremagljivi dvojec
Planet TV 11-letna Meghan Markle je bila borka za pravice žensk #video

Občutek krivde ob izostanku zaradi boleče menstruacije

"Malo več posluha bi moralo biti za to, predvsem pa mislim, da bi vse ženske morale spregovoriti o tem in ne s takim strahom, krivdo, gnusom," je dejala Nina. Z zakonsko ureditvijo in priznanjem plačane bolniške med menstruacijo bi veliko storili za vso družbo, ne le za ženske.

Menstruacija ni bolezen, a zaradi nje kljub temu občasno vsaka ženska občuti močne bolečine in krče, ki jih lahko spremljajo slabost, bruhanje, znojenje, glavobol. Če se to dogaja občasno, ni razlogov za paniko, če pa se težave stopnjujejo in mora ženska zaradi krčev na primer ob vsaki menstruaciji za dva dni v posteljo, je to znamenje za alarm.

Številne ženske so pojasnile, da imajo ob misli na to, da bi na prvi dan menstruacije izostale iz službe, občutek krivde. "Mislim, da moji moški sodelavci ne razumejo bolečin, ki jih moramo ženske prestati med menstruacijo," The Guardian povzema besede Yoon Jin-sung, korejske delavke v podjetju, kjer je večina sodelavcev moških. "Brez razumevanja ali trdnega sistema, ki zagotavlja to pravico, mislim, da bi večina od nas raje vzela zdravila – kar že počnemo, da ublažimo bolečino," je dodala.

ženska narava veter
Trendi Ali ženske mojih let res ostanejo same za vedno? #VeronikaSvetuje

"Napredek se zgodi le, ko razumemo in spoštujemo svoje razlike"

Z namenom, da prekinejo tišino, povezano z menstruacijo, vedno več organizacij in držav sprejema politike, ki naj bi pogled na ta tabu izboljšale.

"Zakaj bi menstruacija, biološki proces, ki spremlja vsako žensko, ostal skrit," novo politiko utemeljuje Culture Machine. Ne gre za novost – nekatere države, kot so Japonska, Južna Koreja in Tajvan, imajo tovrstna pravila o menstrualnem dopustu že ustaljena.

"Vsi vedo, da smo moški in ženske različni," pravi Culture Machine za Independent. "Resničen napredek človeške civilizacije se lahko zgodi le, ko te razlike razumemo in spoštujemo."

Bolečina je lahko primerljiva s tisto ob srčnem napadu

Glavni razlog za odločitve o takih politikah so menstrualni krči, bolečina, ki se lahko po Guillebaudovi študiji University Collegea v Londonu primerja s srčnim napadom.

Ravno ob tovrstnih progresivnih potezah pa postaja očitno, da bo integracija menstruacije kot nečesa normalnega v družbo še dolg proces. Kljub številnim politikam menstrualnega dopusta te doživljajo kritike tudi med ženskami, ki bi jih lahko izkoristile. Če vzameš menstrualni dopust, oznanjaš podrobnosti o svojem ciklu svojim kolegom, sodelavcem. To lahko vodi do spolnega nadlegovanja, piše The Guardian.

Številne ženske dopusta kljub bolečinam ob menstruaciji ne vzamejo, saj ta ni povsod plačan, številne, ki ga, pa namesto menstrualnega vzamejo navaden bolniški dopust.

 

Ne spreglejte