Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Sreda,
2. 3. 2016,
14.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

menstruacija bolniški dopust

Sreda, 2. 3. 2016, 14.19

8 let

Britansko podjetje je uvedlo "menstrualno bolniško"

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Podjetje iz Bristola je uvedlo posebno politiko odsotnosti z dela zaradi menstrualnih bolečin, s čimer želijo olajšati delo svojim uslužbenkam.

Podjetje Coexist, ki upravlja poslovne prostore, trdi, da je prvo britansko podjetje, ki je uvedlo možnost prostih dni za ženske, ki med menstruacijo doživljajo hude bolečine, zaradi katerih ne morejo delati.

Ženske pogosto ne priznajo, da so v hudih bolečinah Kot je za AP povedala Bex Baxter, članica uprave, je pri svojih uslužbenkah pogosto opazila, da ne priznajo, da zaradi bolečin težko delajo, predvsem pa zaradi tabuja, ki ga menstruacija še vedno predstavlja v družbi, o tem ne spregovorijo.

O menstrualnih bolečinah se na delovnem mestu večinoma ne govori, sploh v podjetjih, kjer prevladujejo moški, hkrati pa vlada zmotno prepričanje, da prosti dnevi pomenijo tudi upad produktivnosti. Podjetje zato uslužbenkam omogoča, da svoj delovni čas prilagodijo menstrualnemu ciklu.

40 odstotkov Britank menstruacija moti pri delu Po podatkih NHS v Veliki Britaniji kar 14 odstotkov žensk pogosto ne more opravljati svojega dela zaradi menstrualnih bolečin, kar desetina jih mora zaradi bolečin ostati v postelji, 40 odstotkov pa jih je dejalo, da menstrualna bolečina ovira njihovo koncentracijo na delovnem mestu. Za Slovenijo podatkov ni, kot pa je za Mladino pred časom povedala dr. Renata Šribar, pri nas boleča menstruacija ni množičen pojav.

Coexist pa ni prvo podjetje, ki je uvedlo tovrstno politiko. Podjetje Nike je leta 2007 v vseh svojih mednarodnih izpostavah uvedlo možnost bolniškega dopusta zaradi menstruacije, v nekaterih državah pa je to urejeno tudi na zakonodajni ravni. V Indoneziji so ženske upravičene do dveh prostih dni na mesec zaradi menstruacije, v Tajvanu pa lahko vzamejo do tri plačane proste dni na mesec.

Ne spreglejte