Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2024,
13.35

Osveženo pred

2 uri, 19 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,91
bolniški dopust Goran Lukič Delavska svetovalnica

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 13.35

2 uri, 19 minut

Delavska svetovalnica opozarja na prenagljene prekinitve bolniških staležev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,91
zdravnik zdravje | Delavska svetovalnica bo zoper odgovorne osebe na pristojnih organih ZZZS ukrepala z ustreznimi pravnimi sredstvi. | Foto Shutterstock

Delavska svetovalnica bo zoper odgovorne osebe na pristojnih organih ZZZS ukrepala z ustreznimi pravnimi sredstvi.

Foto: Shutterstock

Na Delavski svetovalnici se po besedah Gorana Lukića ukvarjajo z več primeri, ko se delavce kljub poškodbi prehitro pošilja nazaj na delo, s tem pa se jim zdravstveno stanje še poslabša. Imenovani zdravniki ZZZS večkrat povozijo zdravniško mnenje zdravnika specialista, zato bodo po Lukićevih besedah zoper odgovorne ukrepali.

"Veliko je dokumentov, ki smo jih zbrali samo v zadnjih nekaj tednih in ki kažejo, da se osebe, ki praktično niso zmožne za delo, pošilja delati. To so profesionalni vozniki, čistilke, proizvodni delavci ... skratka fizični delavci in delavke, ki se jim, če se prehitro vrnejo na delo, zdravstveno stanje poslabša," je na današnji novinarski konferenci opozoril vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić.

Padel z višine, a mu delodajalec ni dovolil, da gre k zdravniku

Vzorec se, kot je pojasnil, začne pri delodajalcih. Na svetovalnici so imeli primer delavca, ki je padel z nekaj metrov višine, a mu delodajalec ni dovolil odhoda k zdravniku, h kateremu je odšel šele čez nekaj mesecev. Posledično mu delodajalec ni izdal poškodbenega lista, na podlagi katerega se delavcu izda odločbo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) iz naslova poškodbe zunaj dela.

"Ko osebni zdravnik da predlog za podaljšanje bolniške odsotnosti, gre ta zadeva imenovanemu zdravniku, on o tem odloča, delavec pa lahko na odločitev čaka teden, dva, tri ali štiri," je poudaril Goran Lukić iz Delavske svetovalnice.

 | Foto: Matic Prevc/STA "Ko osebni zdravnik da predlog za podaljšanje bolniške odsotnosti, gre ta zadeva imenovanemu zdravniku, on o tem odloča, delavec pa lahko na odločitev čaka teden, dva, tri ali štiri," je poudaril Goran Lukić iz Delavske svetovalnice. Foto: Matic Prevc/STA Omenil je tudi primer voznika neurgentnega reševalnega vozila, ki si je poškodoval hrbtenico. Kljub opozorilu delavca, da konkretnega vozila ne more voziti, se je bil prisiljen vrniti na delo, kjer se mu je težka poškodba hrbtenice ponovila.

Ena od uporabnic Delavske svetovalnice jim je prinesla tudi odločbo ZZZS, v kateri je navedeno mnenje imenovanega zdravnika, da medicinska dokumentacija in opisano zdravstveno stanje ne izkazujeta takšnega bolezenskega stanja, ki bi utemeljevalo začasno nezmožnost za delo.

Delavka ima po pojasnilih svetovalnice hude, stalne bolečine v trebuhu, hude glavobole, močno bolečino v desni nogi, v levem kolenu in peti ter tudi diagnozo fibromialgije. Zdravnik specialist je v izvidu zapisal, da delavka ni zmožna opravljati svojega dela kot čistilka, zato je predlagal, da se ji bolniški stalež do nadaljnjega podaljša.

"Ampak imenovani zdravnik ZZZS je povozil zdravniško mnenje zdravnika specialista, praktično povozil celotno zdravstveno stanje uporabnice in jo poslal nazaj na delo," so poudarili.

Specialist psihiatrije in nevrolog ugotovila, da je izgorela, splošni zdravnik pa jo je poslal nazaj na delo 

Opažajo, da je primerov administrativnega prekinjanja bolniških odsotnosti imenovanih zdravnikov ZZZS ogromno. Srečali so se tudi s primerom delavke, ki ima očiten sindrom izgorelosti, kar sta ugotovila tako specialist psihiatrije kot nevrologije. A tudi pri njej je imenovani zdravnik dejal, da je zmožna za delo.

Na Delavski svetovalnici prav tako opažajo, da se vzrok bolniške odsotnosti v odločbah ZZZS po določenem času "kar spremeni, praviloma iz poškodbe pri delu v bolezen". "Logično lahko le sklepamo, da je tukaj na delu stroškovni vidik dela ZZZS," so opozorili.

Kot je še opozoril Lukić, bi moral biti po zakonodaji odzivni rok za izdajo mnenj imenovanih zdravnikov in zdravstvene komisije ZZZS osem dni, kar se pogosto ne zgodi. "Ko osebni zdravnik da predlog za podaljšanje bolniške odsotnosti, gre ta zadeva imenovanemu zdravniku, on o tem odloča, delavec pa lahko na odločitev čaka teden, dva, tri ali štiri," je poudaril.

Po njegovih pojasnilih se ponavadi zgodi, da se delavec in delodajalec dogovorita o koriščenju dopusta, če imenovani zdravnik podaljšanju bolniškega staleža prikima, se nato to poračuna za nazaj, če pa imenovani zdravnik izda negativno mnenje in sledi pritožba delavca na drugo stopnjo, potem minevajo dnevi, tedni, ko delavec v bistvu porabi praktično ves dopust.

"Imamo že konkretne primere, ko delodajalec nato preprosto reče, poglej, izredna odpoved, nisi prišel na delo. Na podlagi tega nima pravice niti do nadomestila niti do poznejšega uveljavljanja pravic iz socialnega varstva oziroma javnih sredstev," je dejal.

Kot je napovedal Lukić, bo Delavska svetovalnica zoper odgovorne osebe na pristojnih organih ZZZS ukrepala z ustreznimi pravnimi sredstvi.

pacient bolnišnica
Novice Računsko sodišče skrbijo predolge bolniške odsotnosti in čakanje
Mobing. Nasilje na delovnem mestu. Nasilje v službi
Novice Delodajalci svarijo: Imamo problem, ki postaja vse hujši
Ne spreglejte