Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 5. 2021,
15.11

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 5,00

22

Natisni članek

Edvard Kadič Sandra Bašič Hrvatin Andrej Drapal Ninamedia Akademika Društvo Humanitas Delavska svetovalnica Mirovni inštitut UKOM Danes je nov dan

Sreda, 12. 5. 2021, 15.11

2 leti, 11 mesecev

Ukom razkril pogodbe: od Ninamedie do nevladnih organizacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 5,00

22

Kovček denar | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Urad vlade za komuniciranje z javnostjo je razkril seznam podjetij in posameznikov, s katerimi so sodelovali od začetka leta 2019. Na seznamu so tako nevladne organizacije, podjetja in profesorji kot tudi novinarji.

Več milijonov evrov davkoplačevalskega denarja Urad vlade za komuniciranje (Ukom) vsako leto nameni različnim poslovnim partnerjem. Levji delež sicer pade na Slovensko tiskovno agencijo, ki je v 2019 in 2020 dobila vsako leto dobra dva milijona evrov.

Na seznamu poslovnih partnerjev Ukoma poleg STA najdemo tako podjetja in posameznike kot tudi nevladne organizacije. Med slednjimi najdemo tudi take, katerih predstavniki so v preteklih letih ali bili aktivni pred volitvami z jasno politično opredeljenostjo, ali kandidirali na volitvah kot predstavniki danes opozicijskih strank ali pa se javno opredeljujejo glede trenutnih demonstracij proti vladajoči koaliciji. 

Vse pogodbe, ki jih je Ukom sklenil od 1. 1. 2019 do konca letošnjega februarja, si lahko ogledate tukaj.

Podatki in direktorji
Podatki, predstavljeni v članku, temeljijo na javnih objavah Ukoma, poročanju drugih medijev ter na podatkih, ki nam jih je Ukom posredoval na podlagi novinarskih vprašanj. 

Ukom je od leta 2015 do 13. marca lani vodila Kristina Plavšak Krajnc. Gre torej za obdobje vlad Mira Cerarja in Marjana Šarca. Plavšak Kranjčevo je marca lani za teden dni zamenjal Miro Petek, ki pa je vodenje kmalu prepustil Urošu Urbaniji, ki urad vodi še danes.

Šarčeva vlada in NVO: Tisoči evrov za "odpiranje pogovora"

Iz podatkov Ukoma je med drugim razvidno, da je ta inštitutu Danes je nov dan v času vlade Marjana Šarca za devetmesečni projekt "odpiranje pogovora o lažnih in sovražnih novicah na Instagramu s spletnimi vplivneži" plačal skoraj šest tisoč evrov.

Med nevladnimi organizacijami, ki so poslovale z Ukom v okviru sofinanciranja NVO, najdemo tudi Mirovni inštitut, društvo Delavska svetovalnica in društvo Humanitas. Mirovni inštitut je prejel skoraj 16 tisoč evrov za izvedbo projekta Solidarnost – Enakost – Istost, prek katerega so organizirali 25 delavnic po vseh srednjih šolah o migracijah.

Delavska svetovalnica je za dva projekta dobila skoraj deset tisočakov. Denar so porabili za svetovanje zaposlenim v tožbah proti delodajalcem ter pomoč različnim skupinam žrtev. Društvo Humanitas je prejelo sedem tisoč evrov za predstavo Skozi oči begunca – nova realnost.

Evro, denar
Novice Nevladniki se zaradi epidemije ne bodo odpovedali 107 tisočakom

Šarčeva vlada in podjetja: deset tisoči evrov za spletne strani

Med večjimi izdatki Ukoma pod vlado Marjana Šarca so bili vložki v spletna mesta. Podjetju Agenda so tako izplačali skoraj 40 tisoč evrov za postavitev, osnovno vzdrževanje ter nadgradnjo spletnih mest urada. Podjetje Akademika je za slabih 50 tisoč evrov prenovilo aplikacijo za zbiranje medijskih prispevkov Infoklip. Med večjimi izdatki Ukoma pod Šarcem pa so bila tudi merjenja javnega mnenja o delu vlade, za katera je Ninamedia prejela skoraj 40 tisoč evrov.

Bojan Veselinovič
Novice Veselinovič bo vladi dal dostop do dokumentov STA

Šarčeva vlada in posamezniki: delavnice in razpisi

Med posamezniki, ki so sodelovali z Ukom v času Šarčeve vlade, sta v javnosti najbolj znana Andrej Drapal in Sandra Bašič Hrvatin. Slednja, ki je sicer profesorica Univerze na Primorskem, je za "ocenjevanje in izdelavo zapisnika o ocenjevanju vlog, prispelih na razpis za sofinanciranje ozaveščenih in izobraževalnih projektov nevladnih organizacij" prejela dobrih 1.600 evrov.

Drapal, nekdanji solastnik oglaševalske agencije Pristop, pa je z Ukomom opravil dva posla. Za slabih 700 evrov je sodeloval v žiriji in izdelal zapisnika o ocenjevanju predlogov, prispelih v postopku izbire predloga celostne grafične podobe slovenskega predsedovanja Svetu EU. Za 1.374,95 evra pa je Drapal moderiral delavnico z naslovom Skupaj kreirajmo inovativni izdelek za učinkovito promocijo Slovenije.

Peter Jančič
Mnenja Užaljeni Veselinovič, mrtvi Meško in diskriminirani Zorčič

Janševa vlada in NVO: zaradi koronavirusa minimalno financiranje nevladnikov

Od prevzema vlade s strani Janeza Janše se je število nevladnih organizacij, ki sodelujejo z Ukomom zmanjšalo. Urbanija je v javnosti to že lani utemeljil z argumentom, da ima v času koronavirusa vlada druge prioritete in mora denar nameniti za reševanje človeških življenj. Med redkimi NVO tako najdemo kulturno društvo Ansambla Saša Avsenika, ki je prejelo skoraj tri tisoč evrov. Slabega tisočaka pa je prejelo tudi društvo Fokus 2031.  

Janševa vlada in podjetja: letalske karte in digitalni svet

Eden izmed večjih stroškov Ukoma so letalske karte, katerih vrednost bo do leta 2023 presegla 200 tisoč evrov. Ukom je sicer za iskanje in prodajo kart najel večje število podjetij. Podjetju Akademika so spet podaljšali pogodbo za prenovo in vzdrževanje aplikacije Infoklip, v letih 2021 in 2022 bo prejelo slabih 40 tisoč evrov.

Peter Jančič
Mnenja Židan med Čeferinovimi kačami

Janševa vlada in posamezniki: promocija cepljenja proti koronavirusu

V javnosti najbolj odmeva izbor strokovnjaka za javno komuniciranje Edvarda Kadiča za promocijo cepljenja proti koronavirusu. 11.500 evrov bo Kadiču izplačal Ukom, ki je vse podatke o poslu tudi objavil na spletu. Med plačili Ukoma posameznikom najdemo tudi večje število novinarjev, ki so pripravili članke o osamosvajanju Slovenije za 30. obletnico samostojnosti. Med avtorji člankov je tudi novinar Siola in zgodovinar Aleš Žužek, ki naj bi po pogodbi do konca leta prejel 5.450 evrov.

Danes je nov dan: Od Ukoma nismo dobili nič
Nejc Horvat, Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja, nam je po objavi članka poslal spodnjo zahtevo za objavo popravka:

V prispevku navajate: »Iz podatkov Ukoma je med drugim razvidno, da je ta inštitutu Danes je nov dan v času vlade Marjana Šarca za devetmesečni projekt "odpiranje pogovora o lažnih in sovražnih novicah na Instagramu s spletnimi vplivneži" plačal skoraj šest tisoč evrov.« Sporočamo vam, da trditev ne drži.

UKOM je sicer res objavil pogodbo, ki jo je za izvajanje projekta "Odpiranje pogovora o lažnih in sovražnih novicah na Instagramu s spletnimi vplivneži" sklenil z Danes je nov dan, vendar pa gre pri tem za očitno manipulacijo. UKOM z objavo pogodbe namreč lažno namiguje, da je Danes je nov dan s tega naslova prejel skoraj 6 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja, kar ne drži. UKOM je namreč od pogodbe enostransko odstopil pred njeno realizacijo, Danes je nov dan ni prejel prav nič sredstev (kar je mogoče zelo hitro preveriti tudi z aplikacijo Erar), od UKOM-a pa smo celo večkrat zahtevali, da naj Danes je nov dan odstrani s seznama prejemnikov.

Ne spreglejte