Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 4. 2021,
10.23

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,84

63

Natisni članek

Natisni članek

Peter Šuhel UKOM Slovenska tiskovna agencija Bojan Veselinovič

Ponedeljek, 12. 4. 2021, 10.23

3 leta, 6 mesecev

Veselinovič bo vladi dal dostop do dokumentov STA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,84

63

Bojan Veselinovič | Bojan Veselinovič opozarja, da je edini družbenik vlada in da se doslej s sklepom vlade za prenos korporacijskih pravic v zvezi z zahtevo po dokumentaciji ni izkazala nobena vladna služba ali organ.  | Foto STA

Bojan Veselinovič opozarja, da je edini družbenik vlada in da se doslej s sklepom vlade za prenos korporacijskih pravic v zvezi z zahtevo po dokumentaciji ni izkazala nobena vladna služba ali organ.

Foto: STA

Direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič poziva vlado, naj mu sporoči, komu in na kakšen način naj dostavi dokumente.

Direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič je vladi v dopisu in javno sporočil, da ji kot edinemu družbeniku STA omogoča dostop do vseh poslovnih knjig in spisov, in to kljub temu, da na družbo nikoli ni naslovila takšne zahteve. Poziva jo tudi, naj pisno sporoči, komu in na kakšen način naj se omogoči dostop do želene dokumentacije, poroča STA.

Bojan Veselinovič
Novice Vlada predlaga razrešitev direktorja STA Veselinoviča

Vlada želela videti dokumente o poslovanju

Vlada kot razlog, zakaj se je odločila za zaustavitev financiranja javne službe STA, navaja, da STA še vedno ni dostavila dokumentacije, na podlagi katere bi se lahko pripravilo oceno "primernega financiranja". "Kot direktor naj bi bil letos tudi dvakrat pozvan k podpisu pogodbe o opravljanju javne službe za letos, vendar naj za to ne bi izkazoval nobenega interesa. Ne drži ne eno ne drugo," je navedel.

To mu je namreč v zadnjem dopisu očital vodja kabineta predsednika vlade Peter Šuhel.

Uroš Urbanija, Bojan Veselinovič
Novice Urbanija: Poslovnega odnosa z STA praktično nimamo že dva meseca

Veselinovič: teh podatkov do sedaj nihče ni zahteval

Vladi je tako Veselinovič sporočil, da ji kot direktor omogoča dostop do poslovnih knjig in spisov. Ob tem je opozoril, da je edini družbenik vlada in da se doslej s sklepom vlade za prenos korporacijskih pravic v zvezi z zahtevo po dokumentaciji ni izkazala nobena vladna služba ali organ. To velja tudi za vladni urad za komuniciranje (Ukom), ki je sicer dokumentacijo zahteval.

Več kot tri mesece pogovorov s pravniki?

Zato Veselinovič piše, da gre s strani agencije za "potezo, ki bi ji lahko kdo očital pravno nekorektnost". "A po posvetu s pravnimi strokovnjaki sem se vendarle odločil zanjo, čeprav zahteve vlade kot družbenika po vpogledu v dokumentacijo STA, kot rečeno, nismo nikoli dobili. Namesto tega smo bili naslovniki številnih dopisov Ukoma, ki so me silili v protipravno ravnanje in bili deležni diskreditacij tiskovne agencije, zaposlenih in mene kot direktorja, da skrivam dokumentacijo," je navedel.

Ukom: 24. februarja in 29. marca pozvali k podpisu nove pogodbe

Vlada je sicer danes tvitnila, da je Ukom pozval Veselinoviča k podpisu nove pogodbe 24. februarja in 29. marca, pri čemer so objavili dva dopisa. V njih sicer piše, da Veselinoviča pozivajo, "da se izjasni, ali priznava Ukom kot predstavnika ustanovitelja, da lahko pripravimo novo pogodbo, hkrati s tem pa seveda posreduje vso zahtevano dokumentacijo".

V Ukomu na vprašanje o tem, ali se bo vlada odzvala na Veselinovičev poziv in posredovala podatke o tem, kam in na kakšen način naj se omogoči dostop do želene dokumentacije, niso odgovorili. Ugotavljali so le, da Veselinovič Ukomu do danes ni posredoval zahtevane dokumentacije.

"Glede na dejstvo, kako je direktor Veselinovič odpustil nekdanjega odgovornega urednika (Boruta Meška leta 2009 op. a.), ko je bil hudo bolan, pa je več kot jasno, da mu usode novinarjev STA ne pomenijo nič, sicer bi dokumentacijo posredoval že tedaj, ko se je zanjo zaprosilo," so navedli.

Očitajo mu tudi, da "posameznim nadzornikom" onemogoča delo. Zato je vlada 18. marca sprejela sklepe, s katerimi želi preprečiti, da bi Veselinovič uničil STA, so navedli.

Počivalšek za hitro rešitev spora o financiranju STA

Predsednik SMC in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek je na Twitterju zapisal, da se mu zdi današnja odločitev direktorja STA Bojana Veselinoviča, da bo vladi omogočil dostop do poslovnih knjig, "prava poteza, le malce pozna". "STA je pomembna državna institucija, zato je nujno hitro rešiti ta spor," je dodal.
Hejt Sloveni
Trendi Znani obrazi v odmevni kampanji proti sovražnemu govoru #video
Ne spreglejte