Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 3. 2021,
15.52

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22

50

Natisni članek

vlada Bojan Veselinovič

Četrtek, 18. 3. 2021, 15.52

3 leta, 1 mesec

Vlada predlaga razrešitev direktorja STA Veselinoviča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22

50

Bojan Veselinovič | Vlada nadzornemu svetu STA predlaga razrešitev direktorja Bojana Veselinoviča. | Foto STA

Vlada nadzornemu svetu STA predlaga razrešitev direktorja Bojana Veselinoviča.

Foto: STA

Vlada nadzornemu svetu STA predlaga razrešitev direktorja Bojana Veselinoviča, saj ugotavlja, "da je prišlo" do kršitev zakonskih obveznosti. Sprejela je tudi sklep, naj notranje ministrstvo preveri, ali kršitve vsebujejo elemente sumov kaznivih dejanj, in naj se preveri odgovornost nadzornikov. Predlaga še nadzor inšpektorata za delo.

Janez Janša
Novice Janša direktorja STA Veselinoviča pozval k odstopu

Iz sporočila po današnji seji vlade izhaja, da je vlada danes sprejela poročilo vladnega urada za komuniciranje o izvajanju zakonskih določb o Slovenski tiskovni agenciji (STA). Vlada ugotavlja, "da je pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti STA v letu 2020 prišlo do številnih kršitev, za katere je neposredno odgovoren direktor STA Bojan Veselinovič". "Direktor STA je neposredno odgovoren tudi za šikaniranje zaposlenih," navaja. Zato po pisanju STA predlaga nadzornemu svetu, da Veselinoviča nemudoma razreši.

Vlada inšpektoratu za delo predlaga, naj opravi inšpekcijski nadzor

Vlada je sprejela tudi sklep, da naj ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) na podlagi poročila vladnega urada za komuniciranje preveri, ali navedene kršitve vsebujejo elemente utemeljenih sumov kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, ter ukrepa v skladu z zakonom. V zvezi s sumi oškodovanja STA pa naj ministrstvo preveri tudi odgovornost predsednika nadzornega sveta in članov nadzornega sveta, ali je šlo pri njihovem izvajanju nadzora za kršitev zakona o gospodarskih družbah. Konkretno jih zanima, ali je šlo pri njihovem izvajanju nadzora za kršitev obveznosti člena zakona, ki ureja nadzorni svet v družbah z omejeno odgovornostjo, kot je STA, ter člena, ki med drugim ureja odškodninsko odgovornost nadzornega sveta in njegovih članov.

Vlada je sprejela tudi sklep, da naj ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) na podlagi poročila vladnega urada za komuniciranje preveri, ali navedene kršitve vsebujejo elemente utemeljenih sumov kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, ter ukrepa v skladu z zakonom.  | Foto: STA , Vlada je sprejela tudi sklep, da naj ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) na podlagi poročila vladnega urada za komuniciranje preveri, ali navedene kršitve vsebujejo elemente utemeljenih sumov kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, ter ukrepa v skladu z zakonom. Foto: STA ,

Kot podlago za ravnanje MNZ navajajo 4. člen zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki govori o usmerjanju policije z usmeritvami in navodili, ki jih izdaja minister. Poleg tega vlada inšpektoratu za delo predlaga, da naj v skladu s svojimi pristojnostmi opravi inšpekcijski nadzor in pregleda delovanje na STA. V sporočilu po seji vlade še navajajo, da je STA "osrednja nacionalna informativna agencija, ustanovljena s posebnim zakonom ter financirana pretežno z denarjem davkoplačevalcev". "Njeno delovanje v smislu izpolnjevanja zakonskih pogojev ter profesionalnega, ažurnega in nepristranskega obveščanja javnosti mora biti zato izven vsakega dvoma," so po poročanju STA navedli.

pogodba
Novice Ekskluzivno: objavljamo pogodbo med Ukomom in STA

Zakon določa, da STA samostojno opravlja dejavnost

Zakon o STA sicer določa, da je edini ustanovitelj in družbenik STA Republika Slovenija, v imenu te pa pravice družbenika izvaja vlada. "Dolžnost ustanovitelja je zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA ter primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega poslovnega načrta STA". Zakon določa še, da STA samostojno opravlja dejavnost, zaradi katere je ustanovljena, in da je tudi finančno samostojna. Organa upravljanja in nadzora sta direktor in nadzorni svet.

Direktorja na podlagi izvedenega javnega razpisa imenuje nadzorni svet. Ta lahko predčasno razreši direktorja med drugim, če direktor pri svojem delu ne ravna v skladu s predpisi in splošnimi akti STA ali ne izvršuje odločitev nadzornega sveta ali ravna v nasprotju z njimi, pa tudi, če s svojim delovanjem povzroči STA večjo škodo ali če zanemarja ali malomarno opravlja svoje dolžnosti, tako da nastanejo ali bi lahko nastale hujše motnje pri delu STA.

STA v skladu z zakonom opravlja javno službo (naloge, predpisane z zakonom) in tržno dejavnost. | Foto: STA , STA v skladu z zakonom opravlja javno službo (naloge, predpisane z zakonom) in tržno dejavnost. Foto: STA ,

Zakon določa še, da mora biti v zvezi z delovanjem in poslovanjem STA vsako leto izvedena revizija, na podlagi katere se ugotovi smotrnost in pravilnost poslovanja, pa tudi notranja revizija poslovanja. Letno poslovno poročilo in revizijsko poročilo STA pošlje tudi državnemu zboru. O svojem delu enkrat letno državnemu zboru poroča tudi nadzorni svet.

STA sicer v skladu z zakonom opravlja javno službo (naloge, predpisane z zakonom) in tržno dejavnost. Za opravljanje javne službe letos še ni dobila proračunskih sredstev. V zadnjih letih so sicer sredstva za javno službo predstavljala okoli polovico ali nekaj manj kot polovico vseh prihodkov družbe, poroča STA.

Bojan Veselinovič
Novice Neto plača direktorja STA Veselinoviča višja od bruto plače nekaterih poslancev

Nadzorni svet STA napoveduje delo v skladu s predpisi, Veselinovič očitke zanika

Na današnji sklep vlade, so se odzvali tudi na STA. Predsednik nadzornega sveta Mladen Terčelj napoveduje delovanje v skladu s predpisi, Veselinovič pa očitke zanika in vladno potezo vidi kot zamegljevanje dejstva, da vlada ne spoštuje zakona. "Ko bomo uradno seznanjeni s sklepom vlade, ga bo nadzorni svet STA proučil in, tako kot vedno, deloval v skladu z veljavno zakonodajo in poslovnikom o našem delu," je ob tem zapisal Terčelj.

Medtem je Veselinovič v izjavi za javnost navedel, da je "današnji sklep vlade težko razumeti drugače kot novo poglavje v nizu napadov na neodvisno STA in poskus zamenjave njenega vodstva". "S takšnimi potezami se zamegljuje izhodiščno dejstvo: da vlada ne spoštuje sedmega protikoronskega zakona, ki jasno določa podlago za financiranje javne službe STA. To je že drugič v pol leta ustavljeno," je navedel.

Na očitke o šikaniranju delavcev so se odzvali tudi v svetu delavcev in sindikatu STA in sporočili, da se na pristojne organe glede domnevnega šikaniranja ni obrnil nihče od zaposlenih.  | Foto: STA , Na očitke o šikaniranju delavcev so se odzvali tudi v svetu delavcev in sindikatu STA in sporočili, da se na pristojne organe glede domnevnega šikaniranja ni obrnil nihče od zaposlenih. Foto: STA ,

Spomnil je tudi, da je po zakonu o STA za nadzor nad poslovanjem družbe pristojen nadzorni svet družbe, ki je bil vedno seznanjen z vsemi odločitvami in ravnanji vodstva STA. STA pa je vse poslovne odločitve sprejemala "v skladu z zakonsko ureditvijo in v dobro družbe". "Dosledno spoštuje načela finančne preglednosti in pravila stroškovnega računovodstva za ločeno prikazovanje tržne in javne dejavnosti," je dodal.

Prav tako je poudaril, da STA o porabi sredstev iz naslova javne službe sproti vsa leta poroča vladnemu uradu za komuniciranje (Ukom). "Vlada, ki so ji po zakonu na voljo vse poslovne listine, jih ni nikoli zahtevala," je opozoril. Veselinovič verjame, da bodo skupaj z nadzorniki storili vse za to, "da bi bila ustavljena sistematična razgradnja in blatenje STA". "Nadaljevanja tega brezsramnega procesa si ob 30-letnici delovanja STA zaradi razvojnih dosežkov, kakovosti storitev in dobrih poslovnih rezultatov ne zaslužijo ne zaposleni ne nadzorni svet STA. Nasprotno, STA si zasluži pošten in zakonit odnos, zahvalo, predvsem pa plačilo za opravljeno javno službo," je po pisanju STA zapisal v izjavi.

Na očitke o šikaniranju delavcev so se odzvali tudi v svetu delavcev in sindikatu STA in sporočili, da se na pristojne organe glede domnevnega šikaniranja ni obrnil nihče od zaposlenih.

Bojan Veselinovič
Novice ZNP: Veselinovič naj odstopi z mesta direktorja STA
Ne spreglejte