Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
7. 12. 2020,
21.53

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

52

Natisni članek

Urad vlade za komuniciranje Bojan Veselinovič Uroš Urbanija

Ponedeljek, 7. 12. 2020, 21.53

3 leta, 4 mesece

Ekskluzivno: objavljamo pogodbo med Ukomom in STA

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

52

pogodba | Preberite famozni šesti člen pogodbe, na podlagi katerega direktor Ukoma Uroš Urbanija zahteva podatke o delovanju STA.

Preberite famozni šesti člen pogodbe, na podlagi katerega direktor Ukoma Uroš Urbanija zahteva podatke o delovanju STA.

Ekskluzivno objavljamo pogodbo, ki sta jo lani sklenila Urad vlade za komuniciranje (Ukom) in Slovenska tiskovna agencija (STA) ter na podlagi katere sedanji direktor Ukoma Uroš Urbanija od direktorja STA Bojana Veselinoviča zahteva podatke o delovanju tiskovne agencije. Pogodbo lahko v celoti preberete tukaj, aneks k pogodbi pa tukaj

Šesti člen pogodbe med drugim določa, da mora izvajalec predstavniku ustanovitelja na njegovo izrecno zahtevo nemudoma posredovati vso dokumentacijo o izvajanju javne službe (finančno, pravno, vsebinsko). Če izvajalec tudi po pisnem pozivu ne sodeluje, lahko predstavnik ustanovitelja ustavi plačevanje ali celo brez odpovednega roka odstopi od pogodbe, v tem primeru pa lahko zahteva tudi vrnitev že izplačanih sredstev, vključno z obrestmi.

Uroš Urbanija
Novice Šef Ukoma: Financiranje STA ni mogoče, ker direktor Veselinovič skriva podatke

Predstavniki vodstva, zaposlenih in sodelavcev STA opozarjajo, da mineva že 12. dan, ko ostajajo brez plačila za delo, ki so ga v okviru javne službe opravili v oktobru. Ukom in vlado so ob tem spet pozvali, naj spoštujeta zakon o STA in naj v skladu s podpisano pogodbo za letošnje leto Ukom poravna svoje obveznosti do STA.

Urad vlade RS za komuniciranje (Ukom) po njihovi oceni z neplačilom nase prevzema odgovornost za nezakonito odtegovanje sredstev agenciji in za usodo okoli 100 zaposlenih, ki jim pred prazniki grozi, da ostanejo brez plačila.

"In to v letu, ko zaposleni opravljamo izjemno delo pri obveščanju javnosti o epidemiji, ko smo naredili bistveno več vsebin kot lani, in to v izjemno zahtevnih okoliščinah, ko smo bili tudi sami dnevno izpostavljeni nevarnosti okužbe," so poudarili.

Janez Janša v studiu Planet TV
Novice Premier Janša popravil čivk o plači direktorja STA

Urbanija: Ugotoviti moramo, kakšno je primerno financiranje

"Zakon o STA jasno določa, da je treba STA zagotoviti primerno financiranje. Prav zato smo že oktobra od direktorja STA Bojana Veselinoviča zahtevali, naj nam posreduje celotno poslovno dokumentacijo, na podlagi katere bi lahko ugotovili, koliko denarja bi pomenilo primerno financiranje," pravi Urbanija.

"Veselinovič nam kljub našim večkratnim prošnjam in opozorilom, da dokumentacijo nujno potrebujemo, te ni želel izročiti. Večkrat smo ga tudi opozorili, da lahko njegovo prikrivanje podatkov pripelje STA v hude finančne težave in da bo za to nosil vso odgovornost," dodaja.

STA
Novice Ukom: Vlada ni sprejela sklepa o prekinitvi financiranja STA

STA: Le vlada lahko zahteva podatke

Na STA pravijo, da lahko le vlada, ne pa Ukom, zahteva informacije v takem obsegu, in dodajajo, da je Ukom zahteval vrsto pojasnil tudi v zvezi z novinarskimi vsebinami, kar je v nasprotju z zakonsko zagotovljeno avtonomijo uredništva.

Ne spreglejte