Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2024,
16.47

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

Natisni članek

financiranje ovadba tožilstvo Uroš Urbanija Slovenska tiskovna agencija

Sreda, 5. 6. 2024, 16.47

2 tedna

Tožilstvo v primeru neplačevanja javne službe STA z obtožnim predlogom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01
STA, Slovenska tiskovna agencija. STAnje je resno. ZaobSTAnek.si | Uroš Urbanija je v času, ko je bil direktor vladnega urada za komuniciranje, v nasprotju z zakonskimi določili ustavil financiranje javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) za več kot 300 dni. | Foto Bojan Puhek

Uroš Urbanija je v času, ko je bil direktor vladnega urada za komuniciranje, v nasprotju z zakonskimi določili ustavil financiranje javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) za več kot 300 dni.

Foto: Bojan Puhek

Ljubljansko državno tožilstvo je na Okrajno sodišče v Ljubljani vložilo obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v primeru neplačevanja javne službe STA. To so storili po vloženi ovadbi zoper nekdanjega direktorja urada za komuniciranje Uroša Urbanijo. Za kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen.

Pravna mreža za varstvo demokracije je v sodelovanju z odvetniško družbo Pirc Musar & Lemut Strle maja 2021 na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zaradi nespoštovanja zakonskih obveznosti do Slovenske tiskovne agencije (STA) kazensko ovadila tedanjega direktorja urada vlada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanijo. Med drugim so mu očitali, da je izrabil svoj položaj, prestopil meje uradnih pravic in ni opravil uradne dolžnosti, s čimer je agenciji povzročil večjo škodo.

Pristojna okrožna državna tožilka je nato od sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana zahtevala dopolnitev kazenske ovadbe in jim za to postavila rok, ki se je večkrat podaljšal. Policijska uprava Ljubljana je nato decembra 2023 na ljubljansko tožilstvo podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Kot so za STA tedaj pojasnili na ljubljanski policijski upravi, so podali kazensko ovadbo po 257. členu kazenskega zakonika, ki za zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic predvideva zaporne kazni.

Uroš Urbanija
Novice Tožilstvo zavrglo ovadbo Uroša Urbanije v zvezi z nefinanciranjem STA

Vložen obtožni predlog

Danes so na ljubljanskem državnem tožilstvu za STA pojasnili: "V zadevi, o kateri poizvedujete, smo zoper eno fizično osebo vložili obtožni predlog na Okrajno sodišče v Ljubljani zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po drugem v zvezi s prvim odstavkom 257. člena kazenskega zakonika."

Omenjene določbe določajo, da se uradno osebo ali javnega uslužbenca, ki izrabi svoj položaj ali prestopi meje uradnih pravic ali ne opravi uradne dolžnosti in s tem sebi ali komu drugemu pridobi kakšno nepremoženjsko korist ali komu povzroči večjo škodo ali huje prekrši pravice drugega, kaznuje z zaporom do treh let.

Urbanija samovoljno ustavil financiranje

Podrobnosti niso znane, Pravna mreža za varstvo demokracije pa je Urbaniji v prvotni ovadbi očitala nespoštovanja zakonskih obveznosti do STA, ker je v nasprotju z zakonskimi določili ustavil financiranje javne službe STA za več kot 300 dni.

Urbanija je sicer proti predstavnici Pravne mreže za varstvo demokracije Katarini Bervar Sternad in tedanji odvetnici Nataši Pirc Musar (ker je odvetniška pisarna Pirc Musar & Lemut Strle sodelovala pri ovadbi proti Urbaniji) vložil ovadbo zaradi krive ovadbe, ki jo je tožilstvo zavrglo.

Uroš Urbanija
Novice Sodišče ugotovilo, da je Uroš Urbanija kršil predpise RTV Slovenija
Uroš Urbanija
Novice Policija podala kazensko ovadbo zoper Uroša Urbanijo
Uroš Urbanija
Novice Uroš Urbanija karierno pot nadaljuje na Planet TV
Ne spreglejte