Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 3. 2021,
12.29

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

41

Natisni članek

mediji UKOM Bojan Veselinovič Slovenska tiskovna agencija

Sreda, 3. 3. 2021, 12.29

3 leta, 2 meseca

ZNP: Veselinovič naj odstopi z mesta direktorja STA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,45

41

Bojan Veselinovič | V ZNP so Bojana Veselinoviča danes pozvali k odstopu z mesta direktorja STA. | Foto STA

V ZNP so Bojana Veselinoviča danes pozvali k odstopu z mesta direktorja STA.

Foto: STA

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) menijo, da lahko k razrešitvi spora, do katerega je prišlo med Ukomom in direktorjem STA Bojanom Veselinovičem, ter normalnemu delovanju STA pripelje edino odstop Veselinoviča, k čemur ga tudi pozivajo. Očitajo mu, da z "nerazumnimi formalizmi" ogroža delovanje STA, ki je za slovenski medijski prostor pomembno. Veselinovič očitke zavrača.

Direktor STA Bojan Veselinovič v dosedanjem sporu po oceni ZNP "ni pokazal sposobnosti pogovarjanja in dogovarjanja z vladnim uradom za komuniciranje (Ukom), ampak se celo zdi, da spor namerno in zavestno zaostruje".

Ob tem v ZNP kot argument navajajo navedbe Ukoma, da Veselinovič državni administraciji iz nerazumljivih razlogov ne želi priznati 60-odstotnega popusta, ki ga je agencija državni administraciji priznavala vsa pretekla leta in da se zato Ukom s STA ni odločil podpisati tržne pogodbe. "Takšno ravnanje bo imelo za agencijo nedvomno hude posledice, saj bo pomenilo izpad pomembnega dela prihodkov," ugotavljajo v ZNP.

Uroš Urbanija, Bojan Veselinovič
Novice Urbanija: Poslovnega odnosa z STA praktično nimamo že dva meseca

V ZNP kritični do potez direktorja STA

Prav tako Veselinovič "iz nerazumljivih razlogov" vztraja, da Ukomu ne bo predal želene poslovne dokumentacije, do katere je po njihovi oceni Ukom "upravičen kot zastopnik vlade, edine družbenice STA. Trditev, da Ukom ni predstavnik vlade, je nerazumen formalizem, ki je tudi pripeljal do spora," menijo v ZNP.

Sprašujejo se tudi, ali so vzrok za zadrževanje dokumentacije navedbe v eni izmed anonimk, da Veselinovič časopisni hiši Dnevnik, kjer je bil nekoč zaposlen, ni zaračunaval mesečne naročnine na storitve STA in je tako prišlo do finančnega oškodovanja STA. Direktorja STA zato pozivajo, naj javnosti pojasni, ali navedbe iz anonimke držijo.

V ZNP menijo, da STA in njeni zaposleni postajajo talci direktorja Veselinoviča. | Foto: STA , V ZNP menijo, da STA in njeni zaposleni postajajo talci direktorja Veselinoviča. Foto: STA ,

Nerazumljivo se jim tudi zdi, zakaj se direktor STA, ki je ves čas zagovarjal tezo, da Ukom v sporu ni predstavnik vlade, s svojo zahtevo za sklenitev pogodbe o opravljanju javne službe ne obrne na vlado in zakaj se obrača na Ukom, če je prepričan, da ta ni njen pooblaščeni predstavnik.

"S takšno neodzivnostjo, nepripravljenostjo na reševanje zapleta in nerazumnimi formalizmi Veselinovič škodi STA in ogroža njeno delovanje, ki je za slovenski medijski prostor pomembno," so napisali v ZNP in dodali še oceno, da se vse bolj zdi, da STA in njeni zaposleni postajajo talci direktorja.

Janez Janša
Novice Janša in Simoniti sprejemata vabilo na pogovor o medijih, a fizično v Evropskem parlamentu

Veselinovič zavrnil očitke o ogrožanju delovanja STA

Veselinovič je zavrnil očitke ZNP, da ogroža delovanje STA. Opozarja, da je Ukom tisti, ki krši najmanj dva zakona, "tako da je pripisovanje kakršnekoli krivde STA in meni kot direktorju brez vsakršne podlage v dejstvih". Predstavniki zaposlenih na STA pa navajajo, da niso talci Veselinoviča, pač pa samovoljnih potez šefa Ukoma.

"Skupaj s celotnim kolektivom delim zaskrbljenost zaradi nastalega položaja, v katerem se je znašla STA po tistem, ko je Ukom po štirih mesecih že drugič povsem ustavil financiranje dejavnosti agencije," je zapisal Veselinovič in spomnil, da so se finančni pritiski na STA začeli lansko jesen, ko je premier Janez Janša razglasil STA za nacionalno sramoto.

Glede očitkov, da se sklicuje na nerazumne formalizme, ko Ukomu ne pošlje zahtevane dokumentacije, je opozoril, da so z nadzornim svetom STA že večkrat poudarili, da so vladi kot edinemu družbeniku vsi želeni poslovni podatki in listine vedno na voljo, a jih ni nikoli zahtevala, Ukom pa se ni nikoli izkazal z vladnim pooblastilom za vpogled v listine, kar izrecno terja zakon o gospodarskih družbah.

Ukom je po Veselinovičevih navedbah tudi zavrnil plačilo javne službe za januar s pojasnilom, da z STA nima sklenjene pogodbe o opravljanju javne službe v tem letu, pa čeprav sedmi protikoronski zakon nalaga vladi financiranje STA v skladu s sprejetim poslovnim načrtom za leto 2021, ne glede na to, ali je pogodba sklenjena. STA je vlado že lani prosila za pripravo te pogodbe, a je po navedbah Veselinoviča še vedno ni dobila.

Veselinovič je zapisal tudi, da se glede tržne pogodbe direktor Ukoma Uroš Urbanija ni odzval na štiri pobude STA za poslovni sestanek, številna pojasnila in zaprosila, "zdaj pa je razočaran nad izgubo vseh ugodnosti, ki jih je prinašala prejšnja pogodba". Direktor STA se ob tem sprašuje, kdo se torej obnaša zavajajoče, negospodarno in nerazumno do davkoplačevalskega denarja in države.

"Ne gre za bitko med Urbanijo in Veselinovičem, ampak za boj za ohranitev neodvisne in nepristranske STA. In tega bi morale podpreti vse politične stranke, ne pa da je to za premnoge mrtva črka na papirju," je še zapisal.

STA vladni administraciji zaprla dostop do tržnih storitev

Po 29 letih Ukom letos prvič ni sklenil pogodbe za koriščenje tržnih storitev STA, zato je STA s 1. marcem vladni administraciji zaprla dostop do teh storitev. Posamezna ministrstva so po tem sicer že izkazala interes za sklenitev posamičnih pogodb. Vodstvo STA je sicer ob tem pojasnilo, da si je od konca lanskega leta prizadevalo skleniti pogodbo in večkrat pozvalo k sestankom.

STA ostaja tudi brez plačila za javno službo za januar, četudi zakon vladi nalaga, da jo mora financirati ne glede na to, ali je pogodba za javno službo sklenjena ali ne. Če ni, je podlaga za financiranje poslovni načrt. STA je zahtevek za plačilo nadomestila za januar poslala na Ukom po tistem, ko jih je na to napotilo ministrstvo za finance, so pojasnili v vodstvu podjetja.

Ukom je ob zavrnitvi plačila med drugim zapisal, da bo, če se bo izkazalo, da si je Veselinovič premislil in Ukom priznava kot "predstavnika ustanovitelja", pripravil novo pogodbo, na podlagi katere bo mogoče izvesti financiranje STA. Po drugi strani pa je Ukom že lani kazensko ovadil Veselinoviča, nadzornike STA in predhodnico Urbanije Kristino Plavšak Kranjc zaradi podpisa pogodbe, v kateri je Ukom naveden kot predstavnik ustanovitelja družbe STA, za kar pa Ukom ni imel pooblastila.

K ponovni vzpostavitvi financiranja STA so vlado že pozvali tako predstavniki zaposlenih kot tudi drugih novinarskih organizacij, pa tudi del politike. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je med drugim ocenil, da ima STA ustrezno podlago, da pravico poišče na sodišču.

Ne spreglejte