Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 3. 2021,
13.17

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,82

149

Natisni članek

Bojan Veselinovič Janez Janša Janez Janša Slovenska tiskovna agencija

Torek, 9. 3. 2021, 13.17

3 leta, 1 mesec

Janša direktorja STA Veselinoviča pozval k odstopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,82

149

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Predsednik vlade Janez Janša je direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojana Veselinoviča pozval k odstopu. "Čas je, da direktor kot politično orodje skrajne levice odstopi in odgovarja za svoja nezakonita ravnanja. Ter omogoči STA normalno delo in razvoj," je Janša danes zapisal na Twitterju.

Janša je že v pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen izpostavil primer novinarja STA Boruta Meška, "ki so ga, ker ni poročal v skladu z željami direktorja, brutalno šikanirali in odpustili iz službe, čeprav je bolehal za rakom (in kmalu za tem umrl)". 

Janša je svoj današnji zapis objavil ob delitvi tvita šefa vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanije, ki je Veselinoviča obtožil laži, ko je ta za ponedeljkovo oddajo Tednik dejal, da STA Ukomu med drugim ni želela odgovarjati na to, zakaj je en članek daljši od drugega. Vlada je to na Twitterju označila kot "fake news" oziroma lažno novico. Uroš Urbanija in Bojan Veselinovič | Foto: STA , Uroš Urbanija in Bojan Veselinovič Foto: STA ,

STA pa je danes kot odgovor na omenjeno oznako objavila dopis Urbanije, poslan oktobra lani, v katerem Urbanija sprašuje, koliko intervjujev s pevci zabavne glasbe je objavila STA, zanima pa ga primerjava dolžine vseh teh intervjujev. Dodatno je poizvedoval še po tem, kako na STA zagotavljajo nepristransko povzemanje izjav, ki jih je spisal nekdo na agenciji, ter ali so pred eno takih izjav pridobili mnenje vseh zaposlenih, zakaj o tem STA ni objavila novice in podobno. Dopis je sledil nekaj dni po tvitu predsednika vlade, v katerem je STA označil za nacionalno sramoto ob ugotovitvi, da je imel intervju z raperjem Zlatkom več znakov kot poročilo s srečanja Janše in njegovega madžarskega kolega Viktorja Orbana, navaja STA.

Urbanija je Veselinoviču na Twitterju vnovič očital še, da skriva dokumentacijo. V vodstvu STA so sicer že večkrat pojasnili, da je vsa dokumentacija na voljo vladi kot edinemu družbeniku podjetja, a vlada za podatke ni zaprosila. Jih je pa zahteval Ukom, ki pa se doslej ni izkazal z ustreznim pooblastilom vlade za izvajanje družbeniških nalog v STA.

Poslovanje STA je zaradi vnovične ustavitve financiranja javne službe v letu 2021 ogroženo kljub določbam sedmega protikoronskega zakona, ki to financiranje zagotavlja v skladu s sprejetim poslovnim načrtom podjetja in ne glede na to, ali je podpisana posebna pogodba o opravljanju javne službe ali ne. STA je sicer za podpis pogodbe zaprosila že konec leta 2020, a odgovora ni dobila. STA letno dobi od države za opravljanje javne službe obveščanja približno dva milijona evrov, kar predstavlja nekaj manj kot polovico njenih letnih prihodkov, navaja STA.

Veselinovič o Janševem pozivu k odstopu: To je nevredno predsednika vlade

Za direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojan Veselinoviča je poziv premierja Janeza Janše k odstopu "še ena potvorjena in skrajno neumestna izjava, nevredna predsednika vlade v državi, ki bo letos predsedovala Svetu EU in praznovala 30. obletnico osamosvojitve". Janši očita tudi zavržno zlorabo pokojnikov z neresničnimi obtožbami.

"Brez argumentov in brez dokazov si danes očitno lahko premier privošči vse. Tudi zavržno zlorabo pokojnikov z neresničnimi obtožbami, ki so bile večkrat javno zavrnjene," je na te očitke še odgovoril direktor STA.

Ne spreglejte