Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2024,
17.45

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

migranti Italija Tunizija Giorgia Meloni

Sreda, 17. 4. 2024, 17.45

1 mesec

Meloni v Tunisu poziva k novemu pristopu do migracij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Giorgia Meloni | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Italijanska premierka Giorgia Meloni je danes med obiskom v Tuniziji, ki je ob Libiji glavno izhodišče nezakonitih migrantov v osrednjem Sredozemlju na poti v Evropo, pozvala k novemu pristopu do Afrike, zlasti na področju migracij.

Giorgia Meloni, za katero je bil to četrti obisk v tej afriški državi v manj kot letu dni, se je v video izjavi, ki jo je objavil njen urad, po pogovorih zahvalila tunizijskemu predsedniku Kaisu Saiedu za "skupno delo v boju proti trgovcem z ljudmi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dejala je, da se z njim strinja, da Tunizija "ne more biti država prihoda" za migrante iz ostalih afriških držav in se zavezala, da bo vključila mednarodne organizacije v njihovo repatriacijo v države izvora.

Izpostavila je, da si Italija na ravni Evropske unije prizadeva za uveljavitev novega pristopa, po katerem bi v okviru boja proti nezakonitemu priseljevanju vzpodbujali razvoj in naložbe v afriške države.

V skladu s tem sta državi danes sklenili tri dogovore, v okviru katerih bo Italija pomagala Tuniziji s 50 milijoni evrov za projekte na področju energetike in 55 milijoni evrov kredita. V prihodnjih tednih pa je Meloni napovedala nove sporazume, zlasti na vojaškem področju.

Spodbujanje zakonitega priseljevanja

Premierka je še izpostavila, da si Italija prizadeva tudi za spodbujanje zakonitega priseljevanja, saj namerava v skladu z lanskim sporazumom s Tunisom v treh letih dovoliti prihod 12.000 kvalificiranim delavcem iz Tunizije.

Saied pa je znova ponovil, da zavrača, da bi Tunizija postala tranzitna država za migrante iz drugih afriških držav, ali da bi se tu naselili, saj bi s tem pristala na nezakonito stanje na svojem ozemlju, so sporočili iz njegovega urada.

Na pobudo Meloni je Evropska unija junija s Tunizijo sklenila dogovor o sodelovanju pri preprečevanju nezakonitih prihodov migrantov, ki vključuje tudi tesnejše gospodarske in trgovinske vezi ter sodelovanje na področju zelene energije. Do dogovora je bilo kritičnih več nevladnih organizacij, predvsem zaradi načina, kako tunizijske oblasti obravnavajo migrante iz podsaharske Afrike, pa tudi zaradi vse večjega nazadovanja pravic od Saiedovega državnega udara poleti 2021.

Ne spreglejte