Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 9. 2012,
11.45

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mehika zaporniki

Torek, 18. 9. 2012, 11.45

4 leta, 7 mesecev

Mehiške oblasti na lovu za 132 zaporniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iz zapora Piedras Negras na severu Mehike je včeraj zbežalo 132 zapornikov, mehiške oblasti se jih trudijo izslediti, vendar za zdaj neuspešno.

Iz zapora v mestu Piedras Negras na severu Mehike je včeraj skozi predor, ki naj bi bil širok 1,2 metra in dolg sedem metrov, zbežalo približno 132 zapornikov, mehiške oblasti pobegle kaznjence že iščejo, bojijo pa se, da bi zaporniki lahko prebegnili tudi v ZDA, saj je mesto tik ob ameriško-mehiški meji.

Zaporniki so predor izkopali v stari tesarski delavnici, ko so prišli na plano, so si pot utrli skozi žičnato ograjo in se razbežali po okolišu. Tožilec zvezdne države Coahuila, v kateri je mesto Piedras Negras, Homero Ramos Gloria je povedal, da so pridržali upravnika zapora in še dva druga zaposlena, saj sumijo, da bi lahko pomagali zapornikom zbežati. "Predora niso izkopali danes, ampak so to počeli že nekaj mesecev. V zaporu ni bilo preveč zapornikov, zdaj pa imamo 132 zapornikov, ki so zbežali skozi predor, kar nima smisla," je povedal Ramos za mehiško televizijo Milenio TV.

Pri lovu pomagajo tudi ameriški mejni policisti

Lovu na zapornike so se pridružili pripadniki mehiške vojske in zvezna policija, ki preiskujejo območje do 250 kilometrov južneje od zapora. Mehiške oblasti pa so ponudile denarno nagrado v višini 200 tisoč pesov ali malo več kot 15 tisoč ameriških dolarjev tistim, ki bi imeli informacije o pobeglih zapornikih. Ameriški cariniki so o dogodku obveščeni in sodelujejo z mehiškimi oblastmi pri iskanju zapornikov.

Ramos je še razkril, da je 86 zapornikov prestajalo kazen zaradi zveznih kaznivih dejanj, kot je tihotapljenje drog, drugi pa so zaprti zaradi različnih drugih kaznivih dejanj. V zaporu Piedras Negras je sicer 730 zapornikov.

Pred dvema letoma iz zapora zbežalo 153 zapornikov

Sicer pa ne gre za prvi takšen primer v Mehiki. Pred dvema letoma je 153 zapornikov zbežalo iz zapora Nuevo Laredo, oblasti pa so kazensko preganjale 41 paznikov, ki so zapornikom pomagali zbežati iz zapora. Nemalokrat se namreč zgodi, da poskušajo pripadniki tolp iz zaporov rešiti svoje prijatelje, zato mehiške oblasti upoštevajo tudi to možnost, saj bi bilo mogoče, da je kaznjencem pomagala zbežati kakšna izmed mehiških tolp.

Pred zaporom Piedras Negras pa se je že včeraj zbrala množica ljudi, predvsem sorodnikov zapornikov, ki čakajo na novice o svojih ljubljenih.

Ne spreglejte