Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 6. 2020,
19.17

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

1

Natisni članek

vojna preiskava kriminal droge

Sreda, 3. 6. 2020, 19.17

3 leta, 10 mesecev

Mehika zamrznila skoraj 2000 bančnih računov povezanih z vplivnim kartelom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

1

Mehiška finančna obveščevalna služba, zadolžena za boj proti preprečevanju in pranju denarja, je včeraj sporočila, da je od bank zahtevala zamrznitev skoraj 2000 računov povezanih z vplivnim kartelom nove generacije iz Jalisca (Cartel de Jalisco Nueva Generacion), poroča Reuters.

''Operacija je rezultat večmesečnega skupnega delovanja institucij, ki sestavljajo varnostni kabinet,'' je v izjavi povedala mehiška enota. V preiskavi so tako uspeli zamrzniti 1770 bančnih računov posameznikov in 167 podjetniških. Poleg tega so pod drobnogled vzeli tudi dva sklada.

Kriminalna združba
Novice Narkokartel, ki ga je vodil Slovenec: Preiskava postavlja mejnik v zgodovini slovenske policije #video

Koliko denarja je bilo na zamrznjenih računih niso razkrili, so pa sporočili, da so analizirali na tisoče nenavadnih transakcij.

Kako je prišlo do preiskave?

V preiskavi so mehiški uradniki sodelovali z ameriškim uradom za boj proti drogam (DEA), kar jim je omogočilo iskanje velikega števila članov že zgoraj omenjene kriminalne združbe, pa tudi njenih največjih finančnih vodij in podjetij, ki so jih uporabljali za pranje denarja.

Novice Kako se je voznik soočil z enim najokrutnejših kartelov #video

Ukrep je zadnji v luči mehiškega prizadevanja po okrepitvi boja proti organiziranemu kriminalu, potem ko se je ameriški predsednik Donald Trump odpovedal nameri, da bo mehiške kartele označil za teroristične skupine.

Kdo je Jalisco kartel nove generacije?

Gre najhitreje rastoči kartel, kakršnemu Mehika ni bila priča vse od razkroja najokrutnejšega kartela Los Zetas . Organizacija je ena izmed najplodovitejših proizvajalcev metamfetaminov v svetu. Odgovorni so za velik delež drog, ki vstopajo v ZDA, in porast nasilja v Mehiki.

Njihov teritorij se razteza vse od obrobja glavnega mesta Ciudad de Mexica pa vse do turističnih krajev v  okoli Cancuna in vzdolž severne meje.

Andres Manuel Lopez Obrador
Novice Mehika na svojem ozemlju ne bo dovolila posredovanja ZDA proti kartelom

Slovijo predvsem po neusmiljenosti in nasilju. V svojih medijskih sporočilih preko srhljivih videov na družabnih omrežjih, ki prikazujejo likvidacije, zastrašujejo nasprotnike in civiliste. 

Tem pa se na drugi strani poizkušajo tudi prikupiti. Tako smo bili v času epidemije covida-19 priča številnim posnetkom, kjer lahko vidimo člane kartela kako razdeljujejo pomoč.

Kljub zajetju nekaterih najvišjih voditeljev in notranjim delitvam pa se zdi, da se skupina širi.

Projekt Python

Tudi zato se je ameriški urad za boj proti drogam že konec preteklega leta aktivneje vključil v boj proti omenjenemu kartelu. Rezultate šest mesecev trajajoče preiskave so razkrili letos v začetku marca. Projetk Python je privedel do aretacije več kot 600 sodelavcev kartela, spisanih pa je bilo tudi 350 obtožnic. Prišlo pa je tudi do pomembnih zasegov drog in orožja. 

Operacija Python je privedla do pomembnih zasegov drog in orožja. | Foto: Operacija Python je privedla do pomembnih zasegov drog in orožja.

Mehiška vojna proti drogam

Mehiške oblasti bijejo neusmiljeno bitko s prekupčevalci mamil vse od leta 2006, ko je tedanji predsednik Felipe Calderon ob izvolitvi napovedal strožje ukrepanje zoper kriminalne organizacije.

S tem se je začela tudi najbolj krvava era v mehiški zgodovini. Calderona je leta 2012 nasledil Enrique Peña Nieto, ki je nadaljeval politiko predhodnika. Največji uspeh njegove administracije je bila aretacija vodje kartela iz Sinaloe Joaquina Guzmana ''El Chapa''.

El Chapo
Novice Mehiški kralj mamil El Chapo je kriv: čaka ga (dosmrtni) zapor #video

Če sta prejšnja predsednika bila naklonjena ostrejšim ukrepom, pa je zdajšnji predsednik Andrés Manuel López Obrador bolj naklonjen milejšim dejanjem. To je predvsem posledica dejstva, da je od začetka razglasitve vojne proti drogam iz leta 2006 izginilo kar 62000 ljudi.

A tudi Obradorjeva politika ''objemov namesto metkov'' ne pije  vode. Število umorov še vedno raste, samo lansko leto je življenje izgubilo 31000 ljudi.

 

 

Ne spreglejte