Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2019,
19.59

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

2

Natisni članek

Torek, 12. 2. 2019, 19.59

5 let, 2 meseca

Mehiški kralj mamil El Chapo je kriv: čaka ga (dosmrtni) zapor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

2

Newyorška zvezna porota je nekdanjega mehiškega kralja mamil Joaquina Guzmana, bolj znanega po vzdevku "Kratki" (El Chapo), po šestih dnevih zasedanja v Brooklynu spoznala za krivega v vseh desetih točkah obtožnice, ki ga bremenijo vodenja kriminalne združbe, ki je v ZDA tihotapila tone in tone mamil.

El Chapo je v Mehiki vodil največji mamilarski kartel Sinaloa, ki zdaj že uspešno deluje naprej pod novim vodstvom, saj je ameriški trg za kriminalce neusahljiv vir prihodka. Po dveh odmevnih pobegih iz mehiških zaporov ga je tamkajšnja vlada leta 2017 sicer predala na sojenje v ZDA, a ob obljubi, da zanj ne bodo zahtevali smrtne kazni. Sojenje v Brooklynu je minilo ob strogih varnostnih ukrepih in anonimni poroti, bilo je nekaj zanimivih preobratov, kot je nepotrjena obtožba, da mu je mehiška vlada pomagala do zmage v veliki mamilarski vojni na začetku desetletja, in drame v slogu latinskih telenovel o gangsterjevi ženi in ljubicah.

Verjetno ga čaka dosmrtni zapor

Sodnik Brian Cogan mu bo zdaj v skladu z navodili o izreku kazni za očitana dejanja 25. junija najverjetneje izrekel dosmrtni zapor. Prestajal ga bo v ZDA, kjer bo težje izvedel pobeg, kakršna sta bila tisti skozi predor z motornim skuterjem ali pa pobeg pred policijsko racijo v adamovem kostumu, prav tako skozi predor, skupaj z ljubico.

Odvetnik poskušal dokazati, da so mamilarski kartel vodili drugi

Zdaj 61-letni El Chapo je izrek sodbe sprejel stoično s pogledom na svojo ženo Emmo Coronel Aispuro, ki mu je v pozdrav in podporo bežno dvignila dva palca, odvetnik Jeffrey Lichtman, ki je skozi proces poskušal dokazati, da so mamilarski kartel vodili vsi drugi, le Guzman ne, pa je dejal, da je sodba uničujoča, čeprav je ponosno zagotovil, da je naredil vse, kar je bilo v njegovi moči.

Jeffrey Lichtman | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sodni proces je trajal tri mesece, zvezni tožilci pa so pred poroto zvrstili več kot 50 prič, ki so potrdile zgodbo obtožnice o tem, kako je kartel Sinaloa pod vodstvom El Chapa nagrmadil milijarde dolarjev s prodajo ton kokaina, heroina, marihuane in sintetičnih mamil v ZDA.

Mamila v ZDA tihotapijo v tovornjakih, ladjah ...

Karteli mamila tihotapijo v ZDA v velikih tovornjakih, železniških vagonih, ladjah, v konzervah s prehrambnimi izvoznimi artikli in na druge podobne načine. Gre za velik posel, vreden milijarde dolarjev, ki potrebuje zelo organizirano logistiko.

V zameno za nižjo kazen so ga izdali sodelavci

Guzman je kriminalno pot začel v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in bil izjemno uspešen, da se je v krvavem morilskem poslu prebil na sam vrh. Na koncu so ga nekdanji sodelavci, ki so padli v mrežo ameriške policije, po vrsti izdajali v zameno za nižje kazni ali spremembo identitete in anonimno življenje do smrti nekje v Iowi ali Nebraski.

Priče so opisovale tihotapljenje mamil v konzervah vložene pekoče paprike, kar je kartelu navrglo na leto pol milijarde dolarjev. Opisovale so povezave s kolumbijskimi karteli, nekdanji gangster je opisal, kako je El Chapo tudi sam poprijel za delo in likvidiral izdajalskega člana kartela, potem ko ga je pred tem zverinsko mučil. Nesrečnika so potem še živega zakopali.

Obramba je za predstavitev svojega primera porabila le pol ure, vse preostalo pa je bilo zavračanje obtožnice. Ni bilo namreč ljudi, ki bi lahko pričali o dobrem značaju obtoženca. Lichtman se je osredotočil na obrambno strategijo, češ, da so drugi še hujši. Zločinov obtoženca ni zanikal, ampak je trdil, da so priče še bolj pokvarjene, skupaj z nekdanjim predsednikom Mehike Enriquejem Peño Nietom, ki naj bi od Guzmana dobil 100 milijonov dolarjev podkupnine.

Gol jo je ucvrl skozi skrivni predor

Pridih telenovele je sojenje dobilo med pričanjem ljubice Lucero Guadalupe Sanchez Lopez, ki je povedala, da je bila z El Chapom leta 2014 v postelji v dotlej varni hiši, ko so pridrveli mehiški marinci in razbili vrata. Guzman ni imel časa niti, da bi si nataknil spodnjice, in jo je gol ucvrl pred vsemi skozi skrivni predor z vhodom skozi kopalno kad.

Leta 2001 je pobegnil iz mehiškega zapora, skrit v voziček za perilo, leta 2014 pa skozi predor na motornem skuterju na tračnicah, da se ne bi preveč utrudil. Znova so ga ujeli leta 2016 in nato je bilo Mehičanom dovolj sramote, predali so ga ZDA, kjer ga čakajo zaporniške razmere, podobne tistim, ki jih prestajajo osumljeni teroristi v Guantanamu na Kubi.

Ne spreglejte