Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
30. 1. 2020,
12.51

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

15

Natisni članek

preiskava Boštjan Lindav Policija droge

Četrtek, 30. 1. 2020, 12.51

4 leta, 3 mesece

Narkokartel, ki ga je vodil Slovenec: Preiskava postavlja mejnik v zgodovini slovenske policije #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

15

Policija je predstavila podrobnosti akcije, v kateri so razbili mednarodno organizirano kriminalno združbo, ki je s prepovedanimi drogami oskrbovala domači in tuji trg. Kot so dejali na novinarski konferenci, je šlo za eno največjih akcij v zgodovini Slovenije.

V preiskavi so prijeli več osumljencev, 18 so odredili sodno pridržanje, zasegli pa so 125 kilogramov amfetamina, več deset kilogramov drugih vrst prepovedanih drog, več kosov orožja in preko 240 tisoč evrov gotovine. Storilci so pri svoji dejavnosti poleg navedenega uporabljali tudi sodobne informacijske kanale.

Prvi mož Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Boštjan Lindav je poudaril, da so prvič uspešno preiskali sintetično drogo pri nas, saj je šlo v prejšnjih primerih le za preprodajo. Kot je dodal Lindav, so prvič zbrali dokaze o grosistični proizvodnji sintetičnih prepovedanih drog namenjenih nadaljnji prodaji v Sloveniji in tujini.

Naši predlogi za spremembe v zakonodaji ostajajo preslišani

Boštjan Lindav, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Lindav je tudi opozoril na težave policije zaradi pomanjkanja pooblastil.

"Naši predlogi za spremembe v zakonodaji ostajajo nesprejeti. Očitno želijo odločevalci neučinkovito in nesposobno kriminalistično policijo," je dejal Lindav.

"Člani dobro organizirane kriminalne združbe pri izvrševanju kaznivih dejanj izredno previdni, redno so spreminjali lokacije skladiščenja prepovedanih drog, distribucije in prevzemanja prepovedanih drog, kar je oteževalo delo policije. Kriminalna združba je razpolagala s ponudbo večjih količin vseh vrst prepovedanih drog, kar izkazuje, da je povpraševanje po prepovedanih drogah na trgu v Sloveniji in tudi v naših sosednjih državah veliko. Nenazadnje pa tudi predkaznovanost in prestajanje zaporne kazni enega od osumljencev ni bila ovira pri izvrševanju kaznivih dejanj, le še bolj predrzni so bili in prepričani, da policija ne izvaja svojih nalog," je pojasnil Lindav.

Kurirji za prevoz dobili 41 tisoč evrov

Slovenski policisti so v preiskavi sodelovali s hrvaškimi kolegi. Kriminalna združba je imela točno določene vloge posameznikov, ki se med seboj niso srečevali in so bili v družbi neopazni. Cena kokaina se je gibala od 21 tisoč do 60 tisoč evrov za kilogram, kilogram amfetamina je stal od 1.400 do 2.500 evrov, tableto ekstazija pa so prodajali za od 0,75 do 1,5 evra, je pojasnila Damjan Petrič, vodja Sektorja kriminalistične policije pri Policijski upravi Ljubljana.

Skupno so člani kriminalne združbe v dveh letih zaslužili okrog 1,3 milijona evrov. Kurirji so za prevoz droge zaslužili 41 tisoč evrov, 140 tisoč evrov pa so dobili tisti, ki so skrbeli za distribucijo kurirjev.

Kaj so našli v sklepni akciji?

Slovenski kriminalisti so med preiskavo do izvedbe sklepne akcije zbrali dokaze, da je 45 članov navedene organizirane kriminalne združbe v tem času v Sloveniji izvedlo najmanj 48 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Člani navedene kriminalne združbe so različne vrste prepovedanih drog tihotapili tudi iz tujine, v velikih količinah pa so sami izdelovali prepovedano drogo amfetamin.

Policisti in kriminalisti so po podatkih GPU opravili 47 hišnih preiskav pri 48 osumljencih na širšem območju Ljubljane, Maribora in Celja. V hišnih preiskavah so zasegli večje količine različnih prepovedanih drog, pripomočke za izdelavo in pakiranje drog, predhodne sestavine, prirejene prostore za gojenje prepovedanih drog, več kosov prepovedanega orožja in nabojev ter večjo količino denarja, ki je bil pridobljen s preprodajo prepovedanih drog.

Izet Rastoder
Novice Policija o preiskavi pri kralju banan: sum prometa z drogami #video
Kriminalna združba
Novice Razbili narkokartel pod vodstvom Slovenca: 47 hišnih preiskav, aretiranih 20 ljudi #foto #video

Kriminalna združba | Foto: generalna policijska uprava Foto: generalna policijska uprava

Ne spreglejte