Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 1. 2020,
12.20

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

16

Natisni članek

kriminal policija

Sreda, 29. 1. 2020, 12.20

4 leta, 2 meseca

Razbili narkokartel pod vodstvom Slovenca: 47 hišnih preiskav, aretiranih 20 ljudi #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

16

Policija je sporočila, da je razbila mednarodno organizirano kriminalno združbo, ki je oskrbovala domači in tuji trg s prepovedanimi drogami. V zaključni akciji je sodelovalo več sto kriminalistov. Zasegli so 120 kilogramov amfetamina in več deset kilogramov drugih prepovedanih drog. Zasegli so tudi več kot 150 tisoč evrov. Prostost je bila odvzeta 20 osebam, od katerih bo večina danes privedena s kazensko ovadbo na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

Konoplja
Novice 55-letniku iz Izole policija zasegla deset kilogramov konoplje #foto

Kot so sporočili z generalne policijske uprave, je policiji uspelo razbiti mednarodno kriminalno družbo. Obširno, več kot dve leti trajajočo kriminalistično preiskavo so vodili ljubljanski kriminalisti v sodelovanju s hrvaško policijo in policijo drugih evropskih držav. 

Vodja združbe Slovenec

Slovenski kriminalisti so v času preiskave do izvedbe zaključne akcije zbrali dokaze, da je 45 članov kriminalne združbe v Sloveniji izvršilo najmanj 48 kaznivih dejanj Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Kot je zapisano na uradni strani hrvaške policije, je bil vodja narkokartela Slovenec, s katerim je sodelovalo še najmanj šest drugih slovenskih državljanov.

Delovali so na območju Hrvaške, Slovenije, Avstrije in drugih držav Evropske unije. Po ugotovitvah hrvaške policije naj bi se člani združbe povezali s kriminalnimi organizacijami iz Južne Amerike. Prek morske poti so prepovedane droge tihotapili v Slovenijo, kjer je bila nadzirana in organizirana proizvodnja. 

Na območju Ljubljane naj bi imeli več skladišč, prek katerih so nato drogo distribuirali po Sloveniji in jo preprodajali naprej na Hrvaško, v Bosno in Hercegovino ter druge države, je še zapisano na hrvaški strani.

Združba je je ukvarjala s preprodajo kokaina, heroina, amfetamina, MDMA, marihuane, hašiša in metamfetamina | Foto: generalna policijska uprava Združba je je ukvarjala s preprodajo kokaina, heroina, amfetamina, MDMA, marihuane, hašiša in metamfetamina Foto: generalna policijska uprava

V zaključni akciji je sodelovalo 460 kriminalistov in policistov iz različnih policijskih enoti z vseh treh nivojev delovanja slovenske policije - državnega, regionalnega in lokalnega. Sodelovali so policisti in kriminalisti z različnih policijskih uprav in notranjih organizacijskih enot Generalne policijske uprave.

Opravili 47 hišnih preiskav

Pristojni so opravili 47 hišnih preiskav na širšem območju Ljubljane, Maribora in Celja, v katerih so zasegli večje količine prepovedanih drog, pripomočke za izdelavo in pakiranje drog, predhodne sestavine, prirejene prostore za gojenje prepovedanih drog, več kosov nelegalnega orožja in nabojev ter večjo količino denarja, ki je bil pridobljen s preprodajo prepovedanih drog.

Kot so še izpostavili, so zasegli več kot 120 kilogramov amfetamina in več deset kilogramov drugih vrst prepovedanih drog ter več kot 150 tisoč evrov gotovine. Policija je odvzela prostost 20 osebam, od katerih jih bo večina osumljenih danes privedena s kazensko ovadbo na zasliševanje k preiskovalnemu sodniku. 

Kriminalna združba | Foto: generalna policijska uprava Foto: generalna policijska uprava

Tisti, ki bodo privedeni na zasliševanje, so bili predhodno že obravnavani za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami, nekateri pa tudi za kazniva dejanja z elementi nasilja oziroma premoženjske kriminalitete.

Kot so še sporočili, tudi danes intenzivno potekajo operativne aktivnosti. Več pojasnil in podrobnosti o preiskavi pa bodo pristojni posredovali na jutrišnji novinarski konferenci.

Zima, sneg, poledica, led, vreme
Avtomoto Policija opozarja – ceste na Gorenjskem so poledenele

 

Ne spreglejte