Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 4. 2020,
6.54

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

13

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 Evropska unija

Ponedeljek, 27. 4. 2020, 6.54

3 leta, 11 mesecev

Koronavirus v Evropi in po svetu, 27. april 2020

Nova Zelandija razglasila zmago nad širjenjem koronavirusa, Romuni v šole šele septembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

13

Belgija koronavirus | V Sloveniji bomo o večjem sproščanju ukrepov morda govorili okrog 12. maja, je v nedeljo dejal vladni govorec Jelko Kacin.  | Foto Getty Images

V Sloveniji bomo o večjem sproščanju ukrepov morda govorili okrog 12. maja, je v nedeljo dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Foto: Getty Images

Več evropskih držav bo začelo ali nadaljevalo rahljanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Med temi je tudi Hrvaška, kjer bo znova odprta večina trgovin. Z Nove Zelandije so medtem danes sporočili, da so zmagali v bitki proti koronavirusu, v Združenih državah Amerike pa se število okužb približuje milijonu. V Pekingu in Šanghaju so bile danes znova polne šolske klopi.

Jelko Kacin
Novice Kacin: Odločitev o večjem sproščanju ukrepov morda okoli 12. maja

Glede na podatke ameriške univerze Johnsa Hopkinsa se je dozdaj po svetu z novim koronavirusom potrjeno okužilo že več kot tri milijone ljudi. Po okužbi je umrlo več kot 208 tisoč ljudi, še ugotavljajo na podlagi uradnih številk Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in ameriškega Centra na nadzor nad boleznimi (CDC).

 Premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern je danes dejala, da je država dosegla pomembno zmago v boju poti širjenju novega koronavirusa, medtem ko bodo v torek začeli postopno omilitev ukrepov.

"Zmagali smo v tej bitki. Ni razširjenega, neugotovljenega širjenja virusa znotraj skupnosti," je dejala na novinarski konferenci, piše STA.

Premierka je dejala, da je optimistična, da bo država lahko nadaljevala po uspešni poti, a opozorila, da omilitev ukrepov ne pomeni vrnitve na način življenja pred pandemijo koronavirusa. "Vsi bi radi obnovili družbene stike, ki jih vsi pogrešamo, da pa bi to lahko naredili samozavestno, moramo delovati počasi in pazljivo," je izpostavila. | Foto: Reuters Premierka je dejala, da je optimistična, da bo država lahko nadaljevala po uspešni poti, a opozorila, da omilitev ukrepov ne pomeni vrnitve na način življenja pred pandemijo koronavirusa. "Vsi bi radi obnovili družbene stike, ki jih vsi pogrešamo, da pa bi to lahko naredili samozavestno, moramo delovati počasi in pazljivo," je izpostavila. Foto: Reuters

Po skoraj štirih tednih najvišje stopnje omejitev, ko so delovale samo nujno potrebne dejavnosti, bodo v torek stopnjo s pete znižali na tretjo. To bo omogočilo vrnitev na delo okoli 400 tisoč ljudem, odprtje nekaterih podjetij, šol in dostavo hrane.

Večina prebivalcev pa bo še vedno morala ostati doma in se izogibati vsem družbenim stikom.

Tereza Poljanič
Trendi Opažanje Slovenke na Novi Zelandiji: Slovenija se namesto proti virusu bori proti oblasti #intervju

Marsikje v Evropi napočil težko pričakovan dan

V državi so danes lahko svoja vrata znova odprle vse trgovine, razen tistih v nakupovalnih središčih, v katerih še naprej obratujejo samo trgovine z živili in kozmetiko, kot je to bilo že po marčevskem izbruhu epidemije na Hrvaškem. Odprle so se številne trgovine, večinoma z oblekami in čevlji, a gneče ni bilo videti, so poročali hrvaški mediji. Kot so dodali, so trgovci in obrtniki zadovoljni, ker lahko znova delajo, poroča STA.

Kaže, da bo največji epidemiološki izziv javni prevoz, saj je bilo v Zagrebu videti skupine ljudi, ki na avtobusnih postajah mestnega prometa niso spoštovali priporočene medsebojne razdalje. 

Večina ukrepov, ki blokirajo turizem, na Hrvaškem za zdaj še velja. | Foto: Getty Images Večina ukrepov, ki blokirajo turizem, na Hrvaškem za zdaj še velja. Foto: Getty Images

Pokrite tržnice bodo lahko znova odprte tudi v Srbiji, kjer se bodo odprli še frizerski in kozmetični saloni, fitnes centri in telovadnice. Znova bo začel delovati tudi medmestni promet, poroča STA.

Irena Vertuš
Novice Kako je potekal odvzem vzorcev pri 27-letni Mariborčanki #video

Bavarsko višje sodišče: Prepoved delovanja velikih trgovin je neustavna

Nadaljnja prepoved delovanja večjih trgovin je po mnenju bavarskega višjega sodišča neustavna. Večji trgovci so namreč v primerjavi z manjšimi v neenakem položaju, saj so slednji prejšnji teden že lahko ponovno odprli svoje prostore. Sodišče v razsodbi sicer ukrepa, ki velja po celotni državi, ni razveljavilo, poroča STA.

Na Norveškem so se v šolske klopi vrnili mlajši učenci, na Kitajskem dijaki

Na Norveškem, ki ima po lastnih navedbah epidemijo novega koronavirusa pod nadzorom , so danes v okviru postopnih omilitev ukrepov znova odprli osnovne šole za najmlajše učence, čeprav so nekateri starši izrazili zaskrbljenost.

Teden dni po odprtju vrtcev so se danes po šestih tednih učenja na daljavo v šole vrnili osnovnošolci, stari od šest do deset let, piše STA. Razrede so zmanjšali na največ 15 učencev.

Nekateri starši menijo, da so se učenci prezgodaj vrnili v šolske klopi, saj so po vnovičnem odprtju vrtcev okužbo z novim koronavirusom potrdili pri več vzgojiteljih. Bojijo se, da bi se povečalo število okužb. Računu na Facebooku z imenom Moj otrok ne bi smel biti poskusni zajček se je pridružilo že 30.000 ljudi. | Foto: Getty Images Nekateri starši menijo, da so se učenci prezgodaj vrnili v šolske klopi, saj so po vnovičnem odprtju vrtcev okužbo z novim koronavirusom potrdili pri več vzgojiteljih. Bojijo se, da bi se povečalo število okužb. Računu na Facebooku z imenom Moj otrok ne bi smel biti poskusni zajček se je pridružilo že 30.000 ljudi. Foto: Getty Images

V Šanghaju in Pekingu se je po več mesecih danes v šolske klopi medtem vrnilo več deset tisoč dijakov zadnjih letnikov, medtem ko se obe kitajski velemesti po strogih ukrepih zaradi epidemije novega koronavirusa postopno vračata v normalno življenje.

V Šanghaju so se v šolske klopi vrnili dijaki zadnjih letnikov srednjih šol, v prestolnici pa so se vrnili samo tisti dijaki, ki se pripravljajo na sprejemne izpite za visokošolski študij, ki bodo junija, poroča STA.

V Romuniji bodo šole in univerze zaprte do septembra

V Romuniji bodo šole, vrtci in univerze zaradi epidemije novega koronavirusa ostale zaprte do konca šolskega leta, je danes povedal romunski predsednik Klaus Iohannis. Ponovno odprtje izobraževalnih ustanov je predvideno septembra.

Znova na službeno pot na Češko

Na Češkem so od danes znova odprte meje za državljane EU na službeni poti. V državi bodo lahko ostali največ 72 ur. Na Češko bodo lahko prišli tudi sezonski delavci, a bo zanje dva tedna po prihodu veljala omejitev gibanja.

Vsi, ki bodo želeli vstopiti v državo, bodo morali predložiti negativen rezultat testa na novi koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od štirih dni. Tam se bodo danes v okviru sproščanja pravil za zajezitev koronavirusa odprli tudi knjižnice in živalski vrtovi.

Ob tem so v okviru rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu so od danes odprte skoraj vse trgovine. Vrata so ponovno odprli tudi fitnes centri, knjižnice, živalski in botanični vrtovi, obratovati so začele šole vožnje.

Nekaj svobode se je pretekli konec tedna vrnilo tudi v življenja Špancev, ki so bili zaradi hude epidemije koronavirusa šest tednov tako rekoč zaprti v stanovanja, zapustiti so jih smeli le za hiter skok v trgovino ali obisk zdravnika.  | Foto: Getty Images Nekaj svobode se je pretekli konec tedna vrnilo tudi v življenja Špancev, ki so bili zaradi hude epidemije koronavirusa šest tednov tako rekoč zaprti v stanovanja, zapustiti so jih smeli le za hiter skok v trgovino ali obisk zdravnika. Foto: Getty Images

Živalski vrt
Novice Odpira se živalski vrt, na ogled tudi letošnji mladiči #foto

V Italiji zarisali jasnejši načrt rahljanja ukrepov

Italijanski premier Giuseppe Conte je po predhodnih napovedih v nedeljo zvečer zarisal jasnejši načrt rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu v Italiji. Po 4. maju bodo tako znova zagnali gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije in odprli trgovine na debelo. Ljudje se bodo lahko znova gibali znotraj svoje dežele.

Gibanje med posameznimi deželami bo medtem še naprej mogoče le na podlagi nujnih poklicnih ali zdravstvenih razlogov, je v nedeljo zvečer v televizijskem nagovoru naznanil Conte. S 4. majem bodo poleg tega za pripravo hrane za s seboj znova začeli delovati bari in restavracije.

Italijanski premier je posvaril, da bodo morali ljudje po 4. maju ob sproščanju nekaterih dejavnosti na javnih mestih nositi maske in dosledno upoštevati ukrepe družbenega distanciranja. | Foto: Reuters Italijanski premier je posvaril, da bodo morali ljudje po 4. maju ob sproščanju nekaterih dejavnosti na javnih mestih nositi maske in dosledno upoštevati ukrepe družbenega distanciranja. Foto: Reuters

Odprli se bodo parki in druge zelene površine, ljudje pa bodo lahko znova obiskovali svoje sorodnike. Znova naj bi bili dovoljeni tudi pogrebi, a ob udeležbi največ 15 ljudi. Treninge bodo lahko ponovno začeli tudi v posamičnih športih, poleg tega pa športne dejavnosti ne bodo več omejene na bližino doma.

Sicer pa je število smrtnih žrtev covida-19 je v Italiji v zadnjem dnevu spet nekoliko naraslo. V zadnjih 24 urah je umrlo 333 ljudi, medtem ko so denimo v nedeljo poročali o 260 umrlih. Skupno so doslej v Italiji potrdili 26.977 smrti v povezavi z novim koronavirusom.

V Švici spet po novo pričesko in opeke

Rahljanje ukrepov bodo medtem v Švici začeli z odprtjem trgovin z gradbenim materialom, vrtnarij in frizerskih salonov. Omejitve ni več za zdravniške ordinacije, bolnišnice in medicinske masaže.

Prve ukrepe so opustili tudi že v Nemčiji, kjer pa je od danes po vsej državi obvezno nošenje zaščitne maske v javnem potniškem prometu. To je v vseh deželah z izjemo Berlina in Brandenburga obvezno tudi v trgovinah.

ZDA blizu rekorda

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa je bilo do nedelje zvečer z novim koronavirusom v ZDA okuženih že 970 tisoč ljudi, število smrtnih žrtev pa je doseglo 55 tisoč. Največ okuženih in umrlih je v zvezni državi New York - 288 tisoč oziroma 22.300. Tamkajšnji guverner Andrew Cuomo je sicer naznanil, da se bo država začela postopno odpirati po 15. maju.

Brez dela je do zdaj ostalo najmanj 26,5 milijona Američanov in nadaljnje zaprtje ekonomije bo po mnenju velikega dela Američanov povzročilo več škode kot virus. Kongresni proračunski urad ocenjuje, da bo stopnja brezposelnosti še prihodnje leto okrog desetodstotna, v drugem četrtletju letošnjega leta pa se pričakuje kolaps gospodarske rasti na minus 40 odstotkov. | Foto: Getty Images Brez dela je do zdaj ostalo najmanj 26,5 milijona Američanov in nadaljnje zaprtje ekonomije bo po mnenju velikega dela Američanov povzročilo več škode kot virus. Kongresni proračunski urad ocenjuje, da bo stopnja brezposelnosti še prihodnje leto okrog desetodstotna, v drugem četrtletju letošnjega leta pa se pričakuje kolaps gospodarske rasti na minus 40 odstotkov. Foto: Getty Images

V mestu New York je bilo po zadnjih podatkih več kot 158 tisoč okuženih, več kot 17 tisoč ljudi je umrlo. New Yorku sledi New Jersey s 110 tisoč okuženimi in šest tisoč smrtnimi žrtvami, preostale države pa so daleč zadaj. Massachusetts ima na tretjem mestu 55 tisoč okuženih, okrog tri tisoč ljudi je umrlo.

Georgii, Oklahomi, Južni Karolini in Aljaski se nameravajo pri delnem odpiranju gospodarstva v tem tednu pridružiti še druge države, kot so Kolorado, Montana, Misisipi, Minnesota in Tennessee. Nobena država sicer nima utečenega in dovolj razširjenega sistema za testiranje na novi koronavirus.

46 odstotkov prebivalcev mesta New York osebno pozna nekoga, ki je po okužbi s koronavirusom umrl zaradi bolezni covid-19, je pokazala anketa kolidža Siena. Ta tudi ugotavlja, da velika večina meščanov podpira ukrepe omejitve gibanja, družbenega distanciranja in zapiranja podjetij.
 

Podatki univerze Johns Hopkins kažejo, da je trenutno v mestu s koronavirusom okuženih 158.258 oseb, za covidom-19 pa jih je umrlo 17.280. Okrog 60 odstotkov Newyorčanov pozna nekoga, ki je okužen s koronavirusom. Med prebivalci severnega dela države jih nekoga s koronavirusom pozna le 13 odstotkov. V celotni državi New York nekoga s koronavirusom pozna 51 odstotkov prebivalcev. STA

respirator
Novice Dober imunski sistem je zaklad, predober pa prekletstvo
Ne spreglejte