Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 4. 2020,
12.18

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,48

43

Natisni članek

Koronavirus Vlada RS – info o COVID19 UKC Ljubljana okužba

Nedelja, 26. 4. 2020, 12.18

3 leta, 12 mesecev

Umrla ena oseba, okuženih še osem, prva tudi v domu v Radovljici

Kacin: Odločitev o večjem sproščanju ukrepov morda okoli 12. maja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,48

43

Jelko Kacin | Zaradi koronavirusa je v soboto umrla še ena oseba. | Foto Nebojša Tejić/STA

Zaradi koronavirusa je v soboto umrla še ena oseba.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Vladni govorec Jelko Kacin je za Televizijo Slovenija dejal, da bi lahko odločitev o večjem sproščanju ukrepov sprejeli okoli 12. maja.

 

Verjetno bo okoli 12. maja pravi trenutek za dokončne odločitve, da ukrepe sprostimo na res odmeven in pomemben način, je dejal za nacionalno televizijo.

Sprejemanje vladnih odločitev bo odvisno tudi od nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19. To, da so v omenjeno raziskavo vključeni tudi otroci, pa je pomembno za odločitev, ali se lahko otroci vrnejo v vrtce in spet steče pouk, je še dodal.

Koronavirus, Korona, Covid-19, Sars-CoV-2, epidemija, pandemija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Umrla ena oseba

Novi koronavirus je medtem v Sloveniji zahteval še eno smrtno žrtev. Skupno je v Sloveniji umrlo 82 ljudi. Število potrjenih okužb se je povečalo za osem, eno od teh so potrdili v sklopu raziskave razširjenosti bolezni covid-19. V soboto je bilo sicer opravljenih 794 testov, v sklopu raziskave pa do zdaj 840. Prvo okužbo so potrdili tudi v radovljiškem domu starostnikov. Policisti so medtem sporočili, da je kršitev odloka o prepovedi gibanja manj, in se ljudem za to zahvaljujejo.

Kot je na družbenem omrežju Twitter sporočila Vlada Republike Slovenije, je bilo v soboto hospitaliziranih 80 ljudi, od tega jih je 23 na intenzivni negi. Iz slovenskih bolnišnic so v soboto skupno odpustili dva bolnika.  

Prvi primer odkrili tudi z raziskavo

Prvi primer okužbe so danes odkrili tudi v okviru vseslovenske raziskave razširjenosti bolezni covid-19. skupno so v sklopu raziskave do 25. 4. izvedli 840 testiranj, od tega v soboto 218.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je pojasnil, da so primer odkrili v vzorcu, odvzetem v petek. Prve analize so pokazale, da je okužba pri preiskovancu v izzvenevanju.

Poudaril je tudi, da gre za prvi novo odkriti primer. Pred tem so namreč v okviru raziskave testirali tudi osebo, ki je za okužbo že vedela, saj je bila na testiranju v marcu že pozitivna.

laboratorij
Novice Vseslovenska raziskava se nadaljuje, odzvalo se je več kot 1.300 ljudi #video

Kot je na Twitterju sporočil vladni govorec Jelko Kacin, so epidemiologi takoj po seznanitvi pozitivnega začeli z anketiranjem njegovih stikov, da bi odkrili še morebitne druge okužene in uvedli potrebne ukrepe.

V soboto so porast okužb z novim koronavirusom zabeležili v treh občinah. Štiri nove primere so potrdili v Ljubljani, tri v Ljutomeru, en nov primer pa v Medvodah. Občin s potrjenimi primeri je še naprej 153, občin z dvema ali več potrjenimi okužbami pa je 110.

Iz bolnišnic so do danes odpustili skupno 65 oseb

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 32 bolnikov z boleznijo covid-19, torej trije več kot v petek, ko jih je bilo 29. Od teh jih deset potrebuje intenzivno zdravljenje, so sporočili.

 

V UKC Maribor je, kot so sporočili na Twitterju, hospitaliziranih 29 oseb, kar pomeni, da se v primerjavi s petkom tam zdravi ena oseba manj. Na intenzivnem oddelku je še naprej devet oseb, iz bolnišnice pa so v soboto odpustili eno osebo, skupno 65.

V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih deset oseb, od tega na oddelku za okužene z novim koronavirusom šest bolnikov in na intenzivni negi trije. Ena oseba je bila odpuščena, ena pa sprejeta, pri čemer okužba s koronavirusom še ni potrjena, so sporočili iz štaba civilne zaščite za Zahodno Štajersko.

Do danes se je okužilo skupno 1.388 različnih oseb, med katerimi je 614 moških in 774 žensk.

Med zdravstvenimi delavci je okužba potrjena pri 286 osebah. V domovih starejših občanov (DSO) je okužba potrjena pri 426 osebah, od tega je 299 oskrbovancev, poroča NIJZ.

Španija koronavirus
Novice V ZDA velik porast števila smrti, Španija, Italija, Hrvaška rahljajo ukrepe

Prva okužba z novim koronavirusom tudi v radovljiškem domu starostnikov

V soboto so prvi primer okužbe potrdili tudi v radovljiškem domu starostnikov. Okužbo so odkrili pri stanovalki doma, ki je že na zdravljenju v bolnišnici na Golniku. Po potrditvi okužbe so testirali tudi sostanovalke okužene in vse zaposlene v domu. Vsi testi so negativni, so danes objavili na spletni strani Občine Radovljica.

Rezultati odvzetih brisov v Domu dr. Janka Benedika Radovljica bodo podlaga za odločitev zgornjegorenjske koordinacije za izvajanje zdravstvene dejavnosti v socialnovarstvenih domovih v povezavi z zajezitvijo in obvladovanjem epidemije koronavirusa glede nadaljnjih ukrepov v domu za preprečitev širjenja okužb.

V ljutomerskem domu skupno 120 okuženih

V ljutomerskem domu za starejše občane, ki je eno od največjih žarišč okužbe z novim koronavirusom, pa so v soboto vzeli 19 brisov, en stanovalec je bil pozitiven na novi koronavirus. Skupno je tam torej zbolelo 120 oseb, od tega 86 stanovalcev in 34 zaposlenih.

Do zdaj je ozdravelo 47 oseb, in sicer 30 stanovalcev ter 17 zaposlenih.

V soboto aktiviranih 1424 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V soboto je bilo na vseh ravneh angažiranih 1424 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, so zapisali v bilten Centra za obveščanje RS.

Španija
Trendi Slovenec v španski karanteni: Znanec je dobil kazen 1.500 evrov, ker je šel teč #intervju

slovenska policija | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Manj kršitev odloka o prepovedi gibanja in zbiranja

Iz Generalne policijske uprave (GPU) so medtem sporočili, da so policisti v soboto izdali 127 opozoril zaradi kršitev odloka o prepovedi gibanja in zbiranja ter 163 predlogov zdravstvenemu inšpektoratu, kar je manj kot preteklo soboto. Iz posameznih policijskih uprav sporočajo, da se ljudje držijo pravil omejitev gibanja, v občinah se medtem zahvaljujejo ljudem, ki spoštujejo odlok.

Policisti so imeli v Sloveniji v primerjavi s preteklo soboto torej nekoliko manj dela, saj so 19. aprila izdali 171 opozoril in 221 predlogov zaznanih kršitev omejitev zbiranja na javnih krajih in prehajanja med občinami. Je pa bilo več opozoril in predaj predlogov zaradi kršitev preteklo nedeljo, tako da bo treba za širšo sliko glede upoštevanja omejitev gibanja in zbiranja zaradi epidemije novega koronavirusa v tem koncu tedna počakati do ponedeljka, poudarjajo na policijskih upravah po Sloveniji, piše STA.

Več tisoč opozoril in predlogov

Skupno so sicer po podatkih GPU policisti v dneh veljavnosti odloka, torej od 30. marca, izrekli 4620 opozoril, v 5745 primerih pa so predlog odstopili inšpektoratu.

Na več policijskih upravah v en glas poudarjajo, da v teh dneh ne zaznavajo večjega števila kršitev. Na PU Koper, Nova Gorica in Ljubljana kakšnih posebnosti niso zaznali in dodajajo, da se ljudje v želji, da se kriza čim prej konča, držijo pravil tudi ob rahljanju ukrepov, še piše STA.

Ne spreglejte