Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 4. 2020,
12.06

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98

16

Natisni članek

Španija Koronavirus ZDA

Nedelja, 26. 4. 2020, 12.06

3 leta, 12 mesecev

Koronavirus po svetu, 26. april 2020

V ZDA velik porast števila smrti, Španija, Italija, Hrvaška rahljajo ukrepe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98

16

Španija koronavirus | Ravno danes so v Španiji otrokom prvič po šestih tednih dovolili, da lahko zapustijo stanovanja v spremstvu staršev. | Foto Getty Images

Ravno danes so v Španiji otrokom prvič po šestih tednih dovolili, da lahko zapustijo stanovanja v spremstvu staršev.

Foto: Getty Images

V ZDA so v soboto znova zabeležili močan porast števila smrti zaradi novega koronavirusa. V zadnjih 24 urah so zabeležili 2.494 smrtnih primerov, medtem ko so jih v petek 1.258, kar je skoraj polovico manj. Španci bodo od naslednjega konca tedna lahko spet zapustili stanovanja za razgibavanje na prostem in za sprehode, v Peruju pa preštevajo število okuženih in mrtvih policistov zaradi izvajanja omejevalnih ukrepov. Britanski premier Boris Johnson po okužbi v ponedeljek spet v pisarni. Italija rahlja ukrepe po 4. maju, Hrvaška pa že odpira muzeje in knjigarne.

19:33

V Franciji precej manj mrtvih

17:08

Nemška aplikacija za sledenje

13:34

Švica rahlja ukrepe

13:33

Srbija odpira pokrite tržnice

13:33

Nemčija: maske na vlakih

13:31

Češka odpira meje

13:31

Avstrija: 4. maja nazaj v šolo

13:19

Kitajska: zasegli 89 mio mask

12:05

Avstralci s posebno aplikacijo

11:13

Hrvaška odpira muzeje

11:09

Italija dodatno rahlja ukrepe

11:04

Johnson spet za krmilom

10:13

Španija: kmalu možni izhodi

09:57

Peru: smrt policistov

09:56

Izrael: proti Netanjahuju

  • 19:33

    V Franciji precej manj mrtvih

    V Franciji je število smrti zaradi koronavirusne bolezni 19 pomembno upadlo, so danes sporočile zdravstvene oblasti. V zadnjih 24 urah so zabeležili "le" 242 smrti zaradi covida-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    V francoskih bolnišnicah so zabeležili vsega skupaj 152 smrtnih žrtev covida-19, kar je najnižje število v zadnjih petih dneh. Še 90 ljudi pa je umrlo v domovih za starejše, še navaja AFP.

    Skupno je sicer novi koronavirus v Franciji zahteval 22.856 življenj. Število okuženih se je medtem povzpelo za 461 primerov na 124.575, je še sporočilo francosko zdravstveno ministrstvo, piše STA.

    Opozorili so sicer, da so se statistični podatki ob vikendih običajno izkazali za podcenjene. Vendar pa še naprej upada tudi število pacientov, ki potrebujejo intenzivno nego. Zdaj jih imajo v francoskih bolnišnicah 4682, kar je 43 manj kot v soboto.

    To je vendarle razlog za zmeren optimizem francoskih oblasti za postopno sproščanje omejevalnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. To naj bi se v Franciji začelo s 11. majem, premier Edouard Philippe pa naj bi podrobnosti načrta v torek predstavil v Narodni skupščini, še piše STA.

  • 17:08

    Nemška aplikacija za sledenje

    V Nemčiji si želijo čim prej zagnati aplikacijo za sledenje, ki naj bi uporabnika opozorila, da je bil v stiku z okuženim z novim koronavirusom. Obenem pa si želijo, da bi delovala ob močni podpori javnosti in civilne družbe. Zato naj bi si nemška vlada sedaj tudi premislila in v skladu s pozivi javnosti podprla decentralizirano programsko opremo.

    Nemški minister za zdravje Jens Spahn in vodja kabineta nemške kanclerke Helge Braun sta v skupni izjavi sporočila, da vlada sedaj podpira arhitekturo decentralizirane programske opreme, ki bi dopuščala, da se podatki uporabnikov shranjujejo na lastnih napravah, ne na osrednjem strežniku, piše STA.

    "Naš cilj je, da bo aplikacija za sledenje kmalu pripravljena z močno podporo javnosti in civilne družbe," sta zapisala Spahn in Braun v izjavi.

    Aplikacija bi delovala preko sistema bluetooth, ki bi zaznal druge naprave. Uporabnik pa bi preko aplikacije prejel opozorilo, če je bil v stiku z okuženo osebo.

    Berlin je doslej podpiral evropski sistem PEPP-PT, ki ga razvija okoli 130 evropskih znanstvenikov, med njimi strokovnjaki z inštituta Fraunhofer in Robert Koch. Predlagana tehnološka rešitev pa je naletela na buren odziv javnosti, saj predvideva shranjevanje podatkov centralizirano na osrednjem strežniku.

    Kritiki so opozarjali, da bi centralizirano zbiranje podatkov lahko vodilo v masovni nadzor ljudi. V odprtem pismu je ta teden okoli 300 akademikov pozvalo vlade, naj se ognejo centraliziranemu sistemu, saj da bi ta spodkopaval zaupanje ljudi. Naproti PEPP-PT razvija ekipa okoli evropskega projekta DP-3T decentraliziran sistem. Slednji sistem podpirata tudi tehnološka giganta Google in Apple, ki nameravata ta teden razvijalcem med drugim omogočiti lažji dostop do bluetootha, kar pa bo olajšalo razvoj aplikacij za sledenje, še piše STA.

  • 13:46

  • 13:34

    Švica rahlja ukrepe

    Rahljanje ukrepov bodo medtem v Švici v ponedeljek začeli z odprtjem trgovin z gradbenim materialom, vrtnarij in frizerskih salonov, poroča STA.

    Omejitve med drugim ne bo več za zdravniške ordinacije, bolnišnice, medicinske masaže in veterinarje.

    Državljane še naprej pozivajo, naj držijo varnostno razdaljo in upoštevajo higienske nasvete, zato trenutno na primer še ni primerno imeti piknikov v parku, so svetovale zdravstvene oblasti.

  • 13:33

    Srbija odpira pokrite tržnice

    Pokrite tržnice pa bodo lahko znova odprte v Srbiji, kjer se bodo odprli še frizerski in kozmetični saloni, fitnes centri in telovadnice. Znova bo začel delovati tudi medmestni promet.

  • 13:33

    Nemčija: maske na vlakih

    Prve omejevalne ukrepe so opustili tudi že v Nemčiji, kjer pa bo od ponedeljka po vsej državi obvezno nošenje zaščitne maske v javnem potniškem prometu. To je v vseh deželah z izjemo Berlina in Brandenburga obvezno tudi v trgovinah.

    Nemčija koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images S 4. majem se bo začel pouk za večino zaključnih letnikov, svoja vrata bodo med drugim lahko odprli frizerski saloni, muzeji in verske ustanove.

    V Nemčiji končno odločitev glede rahljanja ukrepov sprejmejo zvezne dežele.

  • 13:31

    Češka odpira meje

    Na Češkem bodo od ponedeljka znova odprte meje za tiste državljane EU, ki bodo prišli na službeno pot. V državi bodo lahko ostali največ 72 ur.

    Češka | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Na Češko bodo lahko prišli tudi sezonski delavci, a bo zanje dva tedna po prihodu veljala omejitev gibanja.

    Vsi, ki bodo želeli vstopiti v državo, bodo morali predložiti negativen rezultat testa za novi koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od štirih dni.

    Na Češkem se bodo v okviru sproščanja pravil za zajezitev koronavirusa odprli tudi knjižnice in živalski vrtovi.

    Od 11. maja bodo postopoma dovolili tudi odprtje gostinskih obratov.

  • 13:31

    Avstrija: 4. maja nazaj v šolo

    Avstrija je že v sredini meseca odprla številne trgovine in poslovalnice. S 1. majem pa odpirajo tudi večje trgovine ter kozmetične in frizerske salone.

    Predvidoma sredi maja bodo odprli gostinske obrate in bare.

    V šole naj bi se učenci začeli vračati 4. maja, prvi bodo klopi zasedli učenci, ki imajo letos zaključne izpite.

  • 13:19

    Kitajska: zasegli 89 mio mask

    Kitajske oblasti so zasegle več kot 89 milijonov zaščitnih mask neustrezne kakovosti, so danes sporočili v Pekingu.

    Kitajski inšpektorji so pregledali skoraj 16 milijonov podjetij, v katerih izdelujejo zaščitno medicinsko opremo, da bi tako zmanjšali število pritožb, ki letijo na Kitajsko kot glavno izvoznico teh artiklov.

  • 12:05

    Avstralci s posebno aplikacijo

    Avstralija je danes kljub opozorilom glede varovanja osebnih podatkov zagnala aplikacijo za sledenje, ki naj bi uporabnika opozorila, da je bil v stiku z okuženim z novim koronavirusom.

    Covidsafe aplikacija | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Minister za zdravje Greg Hunt je danes zagotovil, da je aplikacija varna in da nihče nima dostopa do osebnih podatkov, poročajo tuje tiskovne agencije.

    Aplikacija Covidsafe bi delovala preko sistema bluetooth, ki bi zaznal druge naprave. Uporabnik pa bi preko aplikacije prejel opozorilo, če je bil v stiku z okuženo osebo. Šifrirane podatke, ki se shranjujejo centralizirano na osrednjem strežniku v Avstralijo, se nato pošlje zdravstvenim oblastem.

  • 12:00

  • 11:13

    Hrvaška odpira muzeje

    Na Hrvaškem bodo s ponedeljkom začeli izvajati zrahljane epidemiološke ukrepe, ki med drugim prinašajo odpiranje muzejev, galerij, knjigarn in knjižnic.

    Ob tem je potrebno omejiti število obiskovalcev glede na prostor, da bi zmanjšali možnost fizičnih stikov, kot tudi zagotoviti redno razkuževanje prostorov, so priporočili hrvaški epidemiologi.

    V hrvaških muzejih, galerijah in razstavnih dvoranah bodo od ponedeljka lahko sprejeli istočasno največ 15 oseb na sto kvadratnih metrov neto prostora, je priporočil Hrvaški zavod za javno zdravstvo (Hzjz).

    Če se v določenem prostoru nahaja največje priporočeno število obiskovalcev, bo naslednji obiskovalec lahko vstopil, potem ko bo kakšen izmed obiskovalcev zapustil prostor, so dodali.

    Zaradi preprečevanja širjenja okužbe z novim koronavirusom je potrebno zagotoviti fizično razdaljo med obiskovalci in zaposlenimi v ustanovah, ki jih bodo odprli v ponedeljek. Pri vhodu je treba postaviti razkužilo za roke za vse obiskovalce ter zmanjšati možnosti za stike z zaposlenimi, ki bodo delali v ločenih izmenah, piše STA.

    Pojasnili so, da je delo treba organizirati v dveh izmenah, na način, da je med prvo in drugo izmeno vsaj ena ura premora, da bi razkužili prostor, vključno z vsemi ostalimi površinami, za katere ugotovijo, da se jih obiskovalci dotikajo, kot so stikala v dvigalih, zasloni na dotik, slušalke in naprave za spremljanje razstav ter podobno.

    Zaposlenim svetujejo zaščitne maske za nos in usta ter tudi redno razkuževanje rok. Zaželeno je, da se držijo najmanj dva metra od obiskovalcev, na blagajnah, mizah in stojnicah pa priporočajo postavitev varnostnih pregrad, ki bodo ločile zaposlene in obiskovalce. Treba je spodbujati plačila z brezstičnimi karticami. Potrebno je zagotoviti tudi redni zdravstveni nadzor zaposlenih.

    Podobni ukrepi veljajo tudi za knjigarne, knjižnice in antikvariate. V knjižnicah ne bo možno uporabljati čitalnic. Ob vrnitvi izposojene knjige v knjižnico je to pred postavitvijo na polico treba očistiti s papirno brisačo, na kateri je razkužilo. Zato je priporočljivo, da bi knjige bile v plastičnih ovitkih. Bralce je treba opozoriti, da pri prevzemu knjig ne listajo. V antikvariatih je obiskovalcem potrebno svetovati, naj se čim manj dotikajo razstavljenih predmetov, o priporočilih poroča STA.

  • 11:09

    Italija dodatno rahlja ukrepe

    Italijanski premier Giuseppe Conte je potrdil načrte za rahljanje omejitve gibanja od 4. maja. Kot je dejal v pogovoru za današnji časnik La Repubblica, ne morejo več podaljševati karantenskih ukrepov, saj bi ti povzročili preveliko škodo gospodarstvu.

    "Tega zaprtja ne moremo več podaljševati. Saj nam drugače grozi huda socialna in gospodarska škoda," je povedal v pogovoru.

    Obenem je priznal, da zaenkrat še ne morejo popolnoma odpraviti omejitve gibanja, preverjajo pa rahljanje trenutnih strogih ukrepov. "Bomo zagotovili mobilnost, hkrati pa ohranili ukrepe za preprečevanje in širjenje epidemije," je dejal.

    italija koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Od 4. maja nameravajo v državi zagnati gradbeno, tekstilno in modno industrijo. Uradno bodo rahljanje ukrepov predstavili v začetku tega tedna.

    Glede šol je premier povedal, da jih bodo spet odprli šele septembra. Med učitelji so namreč številni starejši, ki veljajo za rizično skupino. Za starše, ki so zaposleni, pa bodo predvidoma dali na razpolago vrednotnice za varuške.

    Vlada namerava podpreti tudi zelo hudo prizadeta sektorja turizma in gastronomije. Restavracije se 4. maja še ne bodo odprle, bodo pa lahko dostavljale jedi.

    Da bi preprečili zlorabe z zaščitnimi maskami, namerava vlada uvesti najvišjo dovoljeno ceno za njih. Po celi državi nameravajo izvesti tudi testiranja za protitelesa na koronavirus. Premier v intervjuju ni izključil možnosti, da bi bile spet dovoljene maše in žalne slovesnosti. Kot je dejal, je boleče, da v tej fazi trenutno ne more biti žalnih slovesnosti za pokojne.

    Italija je ena najhuje prizadetih držav zaradi koronavirusa. Koronavirusni bolezni 19 je podleglo več kot 26.300 ljudi. V zadnjih dneh pa se razmere umirjajo in stopnja kužnosti je relativno nizka med 0,2 in 0,7. To pomeni, da niti ni nujno, da okužena oseba okuži še koga. To pa je tudi znak, da je mogoče obnoviti določene aktivnosti.

  • 11:04

    Johnson spet za krmilom

    Britanski premier Boris Johnson se bo v ponedeljek vrnil na delovno mesto v pisarno na Downing Street, potem ko je uspešno okreval po okužbi s koronavirusom, je sporočil tiskovni predstavnik britanske vlade. Trenutno še okreva v rezidenci Chequers zunaj Londona.

    Johnson je moral zaradi okužbe z novim koronavirusom tudi v bolnišnico, kjer je preživel tri dni na intenzivni negi. Stanje se mu je potem izboljšalo in 12. aprila je bolnišnico St. Thomas lahko zapustil.

    V petek naj bi sicer že imel triurni sestanek z visokimi člani vlade. Med njimi je bil tudi zunanji minister Dominic Raab, ki ga je v času bolezni nadomeščal.

    Johnson naj bi dobesedno navijal, da se mu pusti vrnitev na Downing Street že v ponedeljek. Za krmilo vlade pa se vrača v obdobju, ko se krepijo pritiski po zmanjšanju omejevalnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

    Velika Britanija se je sicer v soboto pridružila skupini držav z več kot 20.000 smrtnimi žrtvami zaradi covida-19. Glede na podatke zdravstvenega ministrstva iz sobote so od petka zabeležili 813 novih smrtnih primerov, s čimer se je skupno število umrlih zaradi koronavirusa povzpelo na 20.319. Zabeležili so tudi 4913 novih primerov okužbe, s čimer je njihovo število povečalo na 148.377.

    V to statistiko so sicer zajeti le tisti, ki so umrli v bolnišnicah, kar pomeni, da je dejansko število umrlih verjetno višje.

  • 10:41

  • 10:13

    Španija: kmalu možni izhodi

    Španci bodo od naslednjega konca tedna lahko spet zapustili stanovanja za razgibavanje na prostem in za sprehode, je v soboto zvečer napovedal premier Pedro Sanchez.

    Španci namreč od razglasitve karantene zaradi novega koronavirusa 14. marca ne smejo zapuščati stanovanj, razen na hitro za nakup življenjskih potrebščin ali obisk zdravnika.

    Španija koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Španska vlada bo v torek objavila tudi podrobnejši načrt sproščanja omejevalnih ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa, ki naj bi ga potem začeli izvajati v drugi polovici maja.

    Za razliko od večine drugih držav Španija med splošno karanteno ne dovoli izhodov iz stanovanja za sprehode ali individualni tek.

    Skoraj 47 milijonov prebivalcev Španije stanovanja lahko zapusti samo za nakup hrane ali zdravil ali pa za obisk zdravnika. Tudi sprehod psa je dovoljen zgolj na hitro, poroča STA.

    Španija koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Otroci sploh ne smejo iz stanovanj. Zdaj pa bodo lahko zunaj do ene ure na dan, a vedno v spremstvu starša.

    Španija je sicer med najbolj prizadetimi državami na svetu zaradi koronavirusa. Skupaj so do zdaj zabeležili 22.902 smrtni žrtvi bolezni covid-19. Najhuje je bilo 2. aprila, ko so v samo enem dnevu zabeležili 950 smrtnih primerov.

  • 09:57

    Peru: smrt policistov

    V Peruju je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo 17 policistov, še okoli 1300 pa je okuženih. Okužili naj bi se med izvajanjem omejevalnih ukrepov za zajezitev epidemije v državi, so sporočili predstavniki oblasti v Limi.

  • 09:56

    Izrael: proti Netanjahuju

    Kljub epidemiji novega koronavirusa v državi se je v soboto zvečer v izraelskem Tel Avivu zbralo več tisoč protestnikov proti vladavini Benjamina Netanjahuja.

    Protestniki so bili kljub vsemu disciplinirani in so upoštevali navodila o medsebojni razdalji najmanj dva metra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Proteste je organiziralo t.i. gibanje črne zastave, ki meni, da Netanjahujeva vladavina spodkopava demokracijo v državi. Protestirali so tudi proti vladi narodne enotnosti med Netanjahujem in njegovim tekmecem Benijem Gancem, ki sta jo ta sklenila, da bi država prebrodila hudo zdravstveno krizo med pandemijo koronavirusa.

Na Češkem bodo z jutrišnjim dnem spet odprte meje za tiste državljane EU, ki bodo prišli na službeno pot. V državi bodo lahko ostali največ 72 ur. Na Češko bodo lahko prišli tudi sezonski delavci, a bo zanje dva tedna po prihodu veljala omejitev gibanja.  | Foto: Getty Images Na Češkem bodo z jutrišnjim dnem spet odprte meje za tiste državljane EU, ki bodo prišli na službeno pot. V državi bodo lahko ostali največ 72 ur. Na Češko bodo lahko prišli tudi sezonski delavci, a bo zanje dva tedna po prihodu veljala omejitev gibanja. Foto: Getty Images

Ne spreglejte