Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 2. 2016,
8.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti

Torek, 23. 2. 2016, 8.52

8 let

Makedonci znova odprli mejo, Grki odvažajo migrante z meje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Makedonija je znova odprla svojo, od ponedeljka zaprto mejo za ljudi iz Sirije in Iraka, medtem pa grški policisti z meje z avtobusi odvažajo na stotine afganistanskih migrantov.

To so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili predstavniki Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR), ki so pri mejnem prehodu Idomeni, medtem ko naj bi novinarjem in predstavnikom drugih humanitarnih agencij dostop tja Grki preprečili.

Jutranje napete razmere na meji se umirjajo saj Sirce in Iračane Makedonija znova spušča čez mejo, druge pa Grčija odvaža z avtobusi.

Na Dunaju sestanek ministrov držav na balkanski migrantski poti V sredo se bodo na Dunaju srečali notranji in zunanji ministri Avstrije, Albanije, BiH, Bolgarije, Hrvaške, Kosova, Makedonije, Črne gore, Srbije in Slovenije in razpravljali o soočanju z begunskim oz. migrantskim valom na t. i. balkanski poti.

Grčija je danes protestirala pri avstrijskih oblasteh, ker na srečanje ni povabljena. Na grškem zunanjem ministrstvu so odločitev Dunaja, da vabila na Atene ne naslovi, danes označili kot "enostransko in niti najmanj prijazno dejanje". Kot so še nadaljevali, nameravajo na Dunaju očitno brez Grčije sprejemati odločitve, ki bodo neposredno zadevale Grčijo in grške meje.

Tudi v Evropski komisiji so bili danes kritični do konference na Dunaju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Kot je dejala tiskovna predstavnica komisije Natasha Bertaud, so "zaskrbljeni, da nekatere države članice ukrepajo izven dogovorjenega okvira".

Z grško-makedonske meje odstranili migrante Grška policija je zjutraj začela odstranjevati več sto migrantov z železniške proge na mejnem prehodu Idomeni-Gevgelija z Makedonijo. "Akcija se je začela," je sporočil župan kraja Idomeni Ksantula Supli. Migrante, ki so protestirali na železniških tirih, je grška policija odstranila. Hkrati so na mejo prispeli prazni avtobusi, ki so okoli 900 migrantov, ki ne prihajajo iz Sirije ali Iraka, odpeljali v notranjost države. Na stotine prebežnikov so odpeljali v Atene.

Po poročanju medijev so grški policisti novinarjem in predstavnikom humanitarnih organizacij prepovedali dostop do železniškega mejnega prehoda Idomeni. Edina izjema so predstavniki visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR).Od ponedeljka, ko je Makedonija še dodatno zaostrila nadzor na meji, se je tam nabrala ogromna in vse bolj jezna množica ljudi, predvsem Afganistancev. Izbruhnili so protesti in nasilje, nato je Makedonija mejo zaprla.

Stefanović: Srbija bo ravnala kot Avstrija in Nemčija Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je sporočil, da je Slovenija danes Srbijo obvestila, da bo sprejemala samo še migrante, ki bodo zaprosili za azil v Avstriji ali Nemčiji. Ob tem je ponovil, da bo Srbija ravnala tako kot Avstrija in Nemčija.

Srbija tako ne bo sprejemala migrantov, ki jih ne bosta sprejeli Avstrija in Nemčija. "Nesmiselno je, da nekdo pričakuje od Srbije, da sprejema migrante, za katere iz Avstrije, Slovenije in Hrvaške prihajajo jasni signali, da jih države ne bodo sprejele," se je Stefanović odzval na kritike iz Grčije na račun Makedonije in Srbija glede ravnanja z begunci.

Stefanović je še povedal, da bodo ministri v sredo na konferenci na Dunaju poskušali najti enotni kriterij za sprejemanje migrantov. Po njegovih besedah je namreč treba zagotoviti, da tisti, ki imajo pravico zaprositi za azil, dobijo priložnost nadaljevati, kamor so namenjeni, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Na meji več tisoč prebežnikov V strahu zaradi ukrepov Avstrije so države na t. i. balkanski poti, ki ne želijo, da bi na njihovem ozemlju ostajale večje množice migrantov, zaostrile nadzor nad tokom ljudi, in to je očitno eden od ukrepov v tej smeri.

Posledično se je na grško-makedonski meji in tudi ponekod drugod v Grčiji v ponedeljek nakopičilo več tisoč migrantov, ki še naprej prihajajo iz Turčije na grške otoke v Egejskem morju. Danes zjutraj so jih z otokov v atensko pristanišče Pirej prepeljali novih 1.250.

Letos v Evropo že več kot 100 tisoč migrantov Do davi je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije samo v Grčijo od 1. januarja prispelo 102.547 prebežnikov, 7507 jih je prispelo v Italijo. Zgolj februarja je na grške otoke prispelo 42.861 migrantov. Med njimi je največ Sircev, Afganistancev, Iračanov, Irancev in Pakistancev, so pa tudi Maročani, Somalci in državljani Bangladeša. Pri poskusu prečkanja morja je letos izgubilo življenje 413 migrantov in beguncev, med njimi večina, 321, v morju med Turčijo in Grčijo.

Ne spreglejte