Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 4. 2016,
15.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

2

Natisni članek

migranti begunci Angela Merkel Viktor Orban Madžarska

Sobota, 23. 4. 2016, 15.29

6 let, 7 mesecev

Merklova obiskala begunsko taborišče v Turčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

2

Nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans so obiskali begunsko taborišče pri Gaziantepu na jugovzhodu Turčije.

Trojica evropskih politikov je obiskala taborišču Nizip, ki leži kakšnih 40 kilometrov vzhodno od Gaziantepa v bližini meje s Sirijo, da bi se na lastne oči prepričala, kako se izvaja sporazum EU s Turčijo za zajezitev begunske krize, pregledala uresničevanja dogovora med EU in Turčijo ter pogovorila o nadaljnjih korakih. 

 | Foto:

Trojico je s cvetjem sprejela skupina beguncev

V taborišču jih je sprejel turški premier Ahmet Davutoglu, vse štiri pa je s cvetjem pozdravila skupina beguncev, oblečena v tradicionalne noše. Gaziantep sicer leži v istoimenski pokrajini, kjer je begunce videti na vsakem koraku.

V begunskem taborišču Nizip naj bi bilo po poročanju britanskega BBC nameščenih okoli 5.000 beguncev, od tega okoli 1.900 otrok. A človekoljubne organizacije opozarjajo, da je bilo pred obiskom Merklove, Tuska in Timmermansa taborišče "počiščeno". | Foto: V begunskem taborišču Nizip naj bi bilo po poročanju britanskega BBC nameščenih okoli 5.000 beguncev, od tega okoli 1.900 otrok. A človekoljubne organizacije opozarjajo, da je bilo pred obiskom Merklove, Tuska in Timmermansa taborišče "počiščeno".

V zraku trije vojaški helikopterji

Obisk poteka pod strogimi varnostnimi ukrepi. Konvoj, ki je politike peljal od letališča v Gaziantepu do begunskega taborišča, je bil močno zastražen, v zraku pa so ga spremljali tudi trije vojaški helikopterji.

Kaj je obljubila EU in kaj zahtevala Turčija

EU je z dogovorom Turčiji obljubila, da bo za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo, sprejela enega sirskega begunca iz begunskih centrov v Turčiji. Poleg tega je obljubila vizumsko liberalizacijo za Turke in pospešitev pristopnih pogajanj z Ankaro. Turčija je zahtevala tudi dodatne tri milijarde evrov do leta 2018, da bo še naprej gostila begunce na svojem ozemlju, vizumsko liberalizacijo pa pričakuje do junija.

"Varnost Evropske unije ne more biti v rokah sile zunaj EU," je madžarski premier Viktor Orban menil v svojih kritikah na račun reševanja krize, ki so uperjene predvsem proti nemški kanclerki Angeli Merkel. | Foto: "Varnost Evropske unije ne more biti v rokah sile zunaj EU," je madžarski premier Viktor Orban menil v svojih kritikah na račun reševanja krize, ki so uperjene predvsem proti nemški kanclerki Angeli Merkel.

Orban: EU se je prodala Turčiji zaradi beguncev

Evropska unija se je zaradi reševanja begunske krize prodala Turčiji, posledice pa je težko napovedati, pa je za nemški Wirtschaftswoche izjavil madžarski premier Viktor Orban. Z dogovorom s Turčijo, ki v zameno za milijarde evrov in druge koncesije sprejema nazaj neregularne migrante z grških otokov, "smo se prodali Turčiji. Take zadeve niso nikoli dobre", je dejal Orban, ki je sicer na južnih mejah Madžarske postavil ograjo iz bodeče žice, da bi tako preprečil prehod beguncem in drugim migrantom.

Orban: Da se Bruselj zdaj bolj posveča premeščanju beguncev, je napaka

"Mi, člani EU, smo že plačali tri milijarde evrov Turčiji, kmalu ji bomo plačali še tri. Kje se bo to končalo, je nemogoče napovedati," je še dejal Orban, ki je sicer sam omenjeni sporazum podprl. "Strategijo s Turčijo sem podprl zgolj pod pogojem, da bi imeli tudi sistem varovanja naših lastnih meja," je dejal. Da se Bruselj zdaj bolj posveča premeščanju beguncev, pa je napaka, je še dejal madžarski premier za Wirtschaftswoche.

Ne spreglejte