SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Madžarska vlada bo umaknila sporne plakate proti Junckerju

0,04

termometer

Jean-Claude Juncker in George Soros
Madžarska vlada je sporočila, da bo prihodnji teden zamenjala sporne protievropske plakate. Foto: Reuters

Madžarska vlada pod vodstvom premierja Viktorja Orbana je sporočila, da bo prihodnji teden zamenjala sporne protievropske plakate, zaradi katerih je Evropska ljudska stranka (EPP) madžarski vladajoči stranki Fidesz zagrozila z izključitvijo.

Na vprašanje v zvezi z ultimatom vodje politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfreda Webra, ki je od madžarskega premierja Viktorja Orbana zahteval konec kampanje proti Bruslju, je šef kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas povedal, da bodo plakate prihodnji teden zamenjali z novimi, ki bodo posvečeni nedavno predstavljenim načrtom za zaščito družin.

Viktor Orban Novice Orban zavrnil ultimat evropske EPP

Fidesz si želi ostati v EPP

Weber je napoved uradne Budimpešte že pozdravil. "Odstranitev plakatov je dober znak, to je bila ena od zahtev, ki sem jih postavil ta teden," je dejal vodja EPP. Gulyas je ob tem spet povedal, da si Fidesz želi ostati v EPP in da se ne pogaja z radikalnimi strankami v Evropskem parlamentu.

Madžarski premier je partnerske stranke v EPP razburil z medijsko kampanjo proti madžarsko-ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da oba podpirata nezakonite migracije. Fidesz je objavil plakate, na katerih sta Soros in Juncker, zraven pa napis: "Tudi vi imate pravico vedeti, kaj pripravlja Bruselj."

Vodja politične skupine EPP Manfred Weber je predsedniku Fidesza Viktorju Orbanu v torek postavil tri pogoje za obstanek njegove stranke v EPP. Vodja politične skupine EPP Manfred Weber je predsedniku Fidesza Viktorju Orbanu v torek postavil tri pogoje za obstanek njegove stranke v EPP. Foto: Reuters

Evropska komisija je kampanjo Fidesza ostro obsodila. Vodja politične skupine EPP Weber je Orbanu v torek postavil tri pogoje za obstanek njegovega Fidesza v EPP. To so konec kampanje proti Bruslju, opravičilo in nemoteno delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti.

Viktor Orban Novice V SDS Orbana ne bi izključili, v NSi bi mu zamrznili članstvo #video

Slovenske članice EPP ne zahtevajo izključitve Orbanove stranke

Izključitev Fidesza je uradno zahtevalo najmanj 13 strank iz desetih držav, ki so članice te desnosredinske evropske stranke, kar je zadostna podpora za izključitev kake stranke. Sprožitev postopka izključitve iz EPP mora uradno zahtevati sedem strank članic iz petih različnih držav. Med članicami EPP, ki zahtevajo izključitev Fidesza, ni nobene slovenske stranke. V SDS in SLS izključitvi Fidesza nasprotujejo, NSi pa bo predlagala zamrznitev članstva.

Skupščina EPP bo o izključitvi Fidesza razpravljala na svojem srečanju 20. marca. Po navedbah virov v EPP bosta na mizi dve možnosti, in sicer izključitev Fidesza ali zamrznitev članstva. Odločitev mora biti sprejeta z absolutno večino prisotnih. EPP ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. V tej evropski stranki so glavne desnosredinske stranke, tudi Krščansko-demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel ter francoski republikanci.

Victor Orban Novice V EPP zadostna podpora za izključitev Orbanove stranke

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin