Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2023,
10.02

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Švedska Nato Madžarska

Torek, 11. 7. 2023, 10.02

9 mesecev, 3 tedne

"Madžarska ratifikacija švedskega vstopa v Nato samo še tehnično vprašanje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Peter Szijjarto | "Naše stališče glede Švedske je povsem jasno. Vlada podpira njeno pridružitev Natu, zato smo pred meseci parlamentu podali predlog glede tega," je na Facebooku zapisal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.  | Foto Reuters

"Naše stališče glede Švedske je povsem jasno. Vlada podpira njeno pridružitev Natu, zato smo pred meseci parlamentu podali predlog glede tega," je na Facebooku zapisal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Foto: Reuters

Madžarska ratifikacija švedskega vstopa v Nato je zdaj povsem tehnično vprašanje, je po ponedeljkovem umiku turške blokade Švedske na poti v zavezništvo danes dejal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Madžarska je poleg Turčije edina članica Nata, ki še ni ratificirala švedskega pristopnega protokola.

"Naše stališče glede Švedske je povsem jasno. Vlada podpira njeno pridružitev Natu, zato smo pred meseci parlamentu podali predlog glede tega. Zaključek ratifikacije je zgolj še tehnično vprašanje," je Szijjarto zapisal na Facebooku.

Madžarski parlament je sicer pretekli petek zaključil izredno sejo, a pristojni niso izključili možnosti, da bi v prihodnjih dneh sklicali novo sejo, na kateri bi poslanci ratificirali švedski vstop v Nato, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Madžarska je poleg Turčije še edina članica zavezništva, ki ni ratificirala švedskega pristopnega protokola. Do preboja v pogovorih med Ankaro in Stockholmom je prišlo v ponedeljek, ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan po besedah generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga zagotovil, da bo protokol o švedskem pristopu k Natu posredoval turškemu parlamentu in poskrbel za ratifikacijo.

Recep Tayyip Erdogan, Jens Stoltenberg in Ulf Kristersson
Novice Stoltenberg: Erdogan zagotovil ratifikacijo švedskega vstopa v Nato

Erdogan in švedski premier Ulf Kristersson sta se strinjala, da bosta njuni državi nadaljevali sodelovanje na področju boja proti terorizmu, med drugim v okviru novega varnostnega partnerstva. V skupni izjavi pa sta naslovila tudi najnovejšo Erdoganovo zahtevo po nadaljevanju pristopnih pogajanj Turčije z EU.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva pred enim letom v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa še čaka na zeleno luč Ankare in Budimpešte.

Ne spreglejte