Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 1. 2024,
13.42

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Viktor Orban Jens Stoltenberg parlament Nato Švedska Madžarska

Četrtek, 25. 1. 2024, 13.42

3 mesece

Madžarska ne bo hitela pri ratifikaciji švedskega članstva v Natu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Laszlo Köver | Köver je v pogovoru med drugim znova poudaril madžarsko načelno podporo širitvi Nata, ob tem pa odločno zagovarjal stališča Budimpešte. | Foto Reuters

Köver je v pogovoru med drugim znova poudaril madžarsko načelno podporo širitvi Nata, ob tem pa odločno zagovarjal stališča Budimpešte.

Foto: Reuters

Vlada je jasno povedala, da podpira širitev Nata, vendar nismo nikogaršnje marionete, je v pogovoru za madžarski portal Index.hu danes dejal predsednik madžarskega parlamenta Laszlo Köver. Menil je, da Madžarske v Stockholmu ne jemljejo dovolj resno, in ocenil, da se parlamentu s potrditvijo vstopa Švedske v Nato ne mudi.

Köver je v pogovoru med drugim znova poudaril madžarsko načelno podporo širitvi Nata, ob tem pa odločno zagovarjal stališča Budimpešte, ki bo očitno kot zadnja potrdila vstop Švedske v zavezništvo, potem ko je švedske pristopne protokole nedavno ratificiral turški parlament.

"Preprosto nam je dovolj tega, da je naša država le poceni igra za zdolgočasene politike, ki si ne morejo izmisliti ničesar boljšega ali pa želijo od nečesa odvrniti pozornost in obrisati svoje blatne čevlje na Madžarski. Ves ta cirkus bi se že zdavnaj končal, če bi gospod Stoltenberg vložil vsaj pol toliko truda v prepričevanje švedskih politikov, kot ga je vložil v pošiljanje sporočil nam," je dejal Köver.

Viktor Orban
Novice Orban Stoltebergu potrdil madžarsko podporo članstvu Švedske v Nato

Stoltenberg večkrat pozval k ratifikaciji vstopa Švedske v Nato

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je namreč Budimpešto večkrat pozval k ratifikaciji vstopa Švedske v Nato, o tej temi je v sredo po telefonu govoril tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Zadnji je po pogovoru znova potrdil, da njegova vlada podpira članstvo Švedske v Natu. Stoltenberg je pred tem v torek pozdravil odločitev turškega parlamenta in izrazil pričakovanje, da bo zeleno luč Švedski kmalu prižgala tudi Madžarska.

"Nimam občutka, da bi bili pod kakršnimkoli pritiskom. Mislim, da ne gre za izredno situacijo," pa je Köver dejal v odgovoru na vprašanje, ali se bo madžarski parlament sestal na izredni seji, da bi razpravljal o pristopu Švedske k Natu. Ob tem je menil, da bi morali v Stockholmu pokazati več razumevanja in resnosti v odnosu do Madžarske. "Švedska si je zelo prizadevala za hitro rešitev sporov s Turčijo. Obžalujem, da niso niti poskusili izkoristiti časa, ki je nastal zaradi zamude pri turški ratifikaciji, da bi se pogovorili tudi z nami," je dejal.

Köver je dodal, da vlada od Švedske ne pričakuje, da se bo pokesala, vendar pa tudi ne bi smeli dajati vtisa, da Madžarsko ignorirajo. Vlada premierja Orbana je vstopu Švedske v Nato doslej nasprotovala zlasti zaradi švedskih kritik na račun stanja pravne države in svobode medijev na Madžarskem.

Napad na Kijev
Novice Kako so se nad Ukrajino zgrnili črni oblaki
Madžarska policija, policist
Novice Madžarska policija preprečila poskus državnega udara
Ne spreglejte