Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 3. 2023,
11.33

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,56

32

Natisni članek

UEFA Viktor Orban

Sreda, 22. 3. 2023, 11.33

1 leto, 1 mesec

Uefa zanika, da so dovolili zastavo Velike Madžarske, ki zajema del Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,56

32

Viktor Orban. Aleksander Čeferin. | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Evropska nogometna zveza (Uefa) zanika trditev, da je Nogometni zvezi Madžarske izdala soglasje za uporabo zastave Velike Madžarske na tekmah njene reprezentance. Še več, Uefa je Madžarski zagrozila celo s sankcijami.

"Na svoje presenečenje smo v medijih zasledili informacijo, da je Uefa dovolila uporabo take zastave ali transparentov na svojih tekmah. Da bi se izognili vsem dvomom, bi radi pojasnili, da Uefa tega nikoli ni dovolila," so začeli pojasnilo pri evropski zvezi.

V nadaljevanju je Uefa Madžarski neposredno zagrozila: "Kot smo vam omenili v prejšnjem pismu, lahko uporaba takšnih transparentov in zastav vodi v disciplinsko kazen. Zato vam močno priporočamo, da sprejmete ustrezne ukrepe, s katerimi boste preprečili, da bi se te zastave/transparenti pojavili na tekmah." V nasprotnem, trdi Uefa, se bo s kršenjem ukvarjala pristojna disciplinska komisija.

Kaj so pisali madžarski mediji 

Uefa se je s tem odzvala na pisanje madžarskih medijev, da sta Uefa in organizacija Fare (kratica za Football against racism in Europe oziroma Nogomet proti rasizmu v Evropi), ki se bori proti diskriminaciji v nogometu, sprejeli argument madžarske nogometne zveze, po katerem izobešanje simbola Velike Madžarske in Arpadove rdeče-bele črtaste zastave na stadionih samo po sebi ne predstavlja rasističnega vedenja.

Kot piše madžarski medij Telex, je madžarska nogometna zveza v torek objavila izjavo, v kateri je napovedala, da bo v prihodnje dovolila "prisotnost zastav oziroma transparentov, ki simbolizirajo spoštovanje do zgodovinske Madžarske in solidarnost z navijači zunaj madžarskih meja" na stadionih, vendar le pod naslednjimi pogoji:

  • na transparentih je lahko le zemljevid zgodovinske Madžarske, dovoljeni niso nobeni drugi simboli ali napisi,
  • uporablja se lahko samo rdečo, belo in zeleno barvo,
  • transparent na vhodu je treba predstaviti na običajen način, da se preveri njegova vsebina in vnetljivost,
  • transparent ne sme ovirati navijačev na stadionu pri nemotenem spremljanju tekme.

Madžarska nogometna zveza je ob tem poudarila, da bo, če se na transparentu, kot je opisano zgoraj, pozneje prikaže kakršnokoli rasistično ali politično sporočilo ali če je na transparentu pritrjeno kakršnokoli rasistično ali politično sporočilo, sledil disciplinski ukrep, še piše Telex.

Spodaj si poglejte video, na katerem je madžarski premier Viktor Orban z navijaškim šalom z zemljevidom Velike Madžarske.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Orbán Viktor (@orbanviktor)

Na zastavi je zemljevid starodavne Madžarske, na katerem je tudi območje današnje Slovenije 

Zastava ima vrisan zemljevid starodavne Madžarske, na katerem so tudi območja, ki danes pripadajo Srbiji, Romuniji, Ukrajini, Hrvaški, Slovaški, Avstriji in tudi Sloveniji.

Madžarska se bo v kvalifikacijah za EP pomerila s Srbijo, Črno goro, Bolgarijo in Litvo. Prvi nasprotniki bodo 27. marca Bolgari.

Viktor Orban.
Novice Orban zaradi šala s podobo Velike Madžarske povzročil razburjenje
Ne spreglejte