Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2019,
9.17

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

4

Natisni članek

Združeni narodi Juan Guaido Venezuela Nicolas Maduro

Torek, 5. 2. 2019, 9.17

5 let, 2 meseca

Maduro: Ne veš, ali bi se smejal ali bruhal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

4

Nicolas Maduro | Venezuelski predsednik Nicolas Maduro kljub pozivom več držav zavrača odhod z oblasti. | Foto Reuters

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro kljub pozivom več držav zavrača odhod z oblasti.

Foto: Reuters

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v ponedeljek poziv članic skupine iz Lime k spremembi oblasti v Venezueli označil za odvraten in smešen. Spet je bil kritičen tudi do evropskih držav, ki so predsednika parlamenta Juana Guaidoja priznale za začasnega predsednika Venezuele. Držav, ki so to že storile, je po najnovejših podatkih okoli 20.

Enajst od 14 držav članic skupine iz Lime, ki jo sestavljajo južnoameriške države in Kanada, je v ponedeljek zahtevalo menjavo oblasti v Venezueli brez uporabe sile in venezuelsko vojsko pozvalo, naj podpre predsednika parlamenta Juana Guaidoja. Omenjene države so venezuelsko vojsko pozvale, naj dovoli dostavo humanitarne pomoči v Venezuelo, kjer primanjkuje hrane in zdravil.

Recep Tayyip Erdogan Turčija predsednik
Novice Erdogan EU obtožil poskusa strmoglavljenja Madura

Maduro: Ne veš, ali bi se smejal ali bruhal

"Ta izjava je zares odvratna, odvratna in smešna, ne veš, ali bi se smejal ali bruhal," je v odzivu dejal Nicolas Maduro. "Eden je bolj nor od drugega," je dodal venezuelski predsednik. Kritičen je bil tudi do evropskih držav, ki so Guaidoja priznale za začasnega predsednika Venezuele, potem ko Maduro do nedelje zvečer ni razpisal novih predsedniških volitev.

Juan Guaido
Novice Cerar: Slovenija naj podpre Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele #video

Presodil je, da je priznanje evropskih držav povezano z načrti ZDA, da ga odstranijo z oblasti. Do zdaj je Guaidoja priznala več kot polovica članic EU, nazadnje so to storile Hrvaška, Bolgarija in Estonija, ki se jim je vodja opozicije na Twitterju tudi zahvalil. Guiado se je zahvalil tudi Makedoniji, ki ga je prav tako priznala.

Maria Voglar
Novice Trpljenje Slovenke v Venezueli: Želimo le pošteno delati in živeti v miru #video

Italija Guiadoja še vedno ni priznala za začasnega predsednika

Italija Guiadoja medtem še vedno ni priznala za začasnega venezuelskega predsednika. "Italija podpira željo venezuelskega ljudstva, da bi čim prej pripravili svobodne in transparentne predsedniške volitve v mirnem in demokratičnem procesu ter ob spoštovanju načela samoodločbe," je sporočila italijanska vlada.

Predsednika venezuelskega parlamenta Juana Guiadoja je v zadnjih dneh več držav priznalo za začasnega predsednika Venezuele. | Foto: Reuters Predsednika venezuelskega parlamenta Juana Guiadoja je v zadnjih dneh več držav priznalo za začasnega predsednika Venezuele. Foto: Reuters

Ob tem uradni Rim ni izrecno omenil odločitve večine drugih držav EU o priznanju Guaidoja, je pa objavil sodelovanje v kontaktni skupini, ki so jo ustanovile EU in države Latinske Amerike z namenom razpisa novih predsedniških volitev v Venezueli.

Italija je sicer pred tem zaradi nesoglasij v vladi blokirala skupno stališče EU, s katerim bi priznali Guaidoja. Skrajno desna Liga podpira Madurov odhod, medtem ko se v populističnem Gibanju petih zvezd bojijo, da bi to povzročilo kaos, podoben tistemu v Libiji.

Nicolas Maduro protesti Venezuela
Novice Maduro posvaril pred državljansko vojno, Trump ne izključuje vojaškega posredovanja

Guterres: Združeni narodi se ne bodo vključili v nobeno pobudo za rešitev krize v državi

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v ponedeljek dejal, da se Združeni narodi (ZN) ne bodo vključili v nobeno pobudo za rešitev politične krize v Venezueli, saj želijo ostati nevtralni. Dodal je, da z veliko zaskrbljenostjo sledijo razmeram v državi.

Mehika in Urugvaj, ki Guaidoja nista priznala, sta upala, da se bo Guterres v četrtek priključil pogovorom v Montevideu, na katerih želita spodbuditi dialog med Guaidojem in Madurom.

Venezuelska opozicija si medtem še vedno prizadeva, da bi v državo prišla mednarodna humanitarna pomoč. 14. februarja bo tako Guaidojev odposlanec v Washingtonu Carlos Vecchio na sedežu Organizacije ameriških držav gostil pogovore na to temo.

Ne spreglejte