Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 11. 2018,
17.24

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

vojna obletnica slovesnost

Sobota, 10. 11. 2018, 17.24

5 let, 5 mesecev

Macron in Merklova na kraju sklenitve premirja odkrila sporočilo sprave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
Merkel Macron | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel sta danes v gozdu blizu francoskega kraja Compiegne na simbolni slovesnosti odkrila novo spominsko tablo na kraju podpisa premirja, s katerim se je pred stotimi leti končala prva svetovna vojna.

Tablo sta odkrila v kraju Rhetondes na vzhodu Francije, kjer se je Nemčija po več kot štiriletni vojni ob zori 11. novembra 1918 uradno predala. Predstavniki zmagovite sile antante in poražene Nemčije so tu v vagonu v gozdu blizu Compiegna podpisali premirje, ki je začelo veljati isti dan ob 11. uri. S tem se je končala prva svetovna vojna, ki je zahtevala več kot 17 milijonov življenj.

NLB
Novice Varuh kapitalskega trga tik pred zdajci: Ne smete kupiti delnic NLB!

Macron in Merklova znova potrdila vrednote francosko-nemške sprave

Na danes odkriti spominski tabli v francoščini in nemščini piše, da sta ob stoletnici premirja 11. novembra 1918 predsednik Francije Macron in nemška kanclerka Merkel "znova potrdila vrednote francosko-nemške sprave v službi Evrope in miru", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Merkel Macron | Foto: Reuters Foto: Reuters

Novice Popovič se javlja s študentske zabave, Kangler se bori s hobotnico

Položili so jo zraven table iz 1. svetovne vojne, na kateri piše, da "je tu 11. novembra 1918 umrl kriminalni ponos nemškega imperija, ki so ga premagali svobodni ljudje, ki jih je hotel zasužnjiti".

Preden sta položila venec na spomenik sta se kratko objela, nato pa tako kot ostali prisluhnila vojaškim trobentam in himnam obeh držav. Otroški zbor je to francosko-nemško slovesnost ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne končal s pesmijo v čast miru.

Predsednik republike Borut Pahor, ki se v Parizu na povabilo francoskega predsednika Emmanuela Macrona udeležuje slovesnosti, ki jih prireja Francija ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne, je danes v francoski prestolnici sprejel Slovence in Slovenke, ki živijo in delajo v Franciji.

V nagovoru je poudaril dragocenost kroženja znanja in da je ponosen, da mladi po svetu še vedno gojijo vez s Slovenijo. Ocenil je, da so prav dogodki, ki jih obeležujemo s stoto obletnico konca prve svetovne vojne, opomin, kako pomembno je, da gojimo medsebojno sožitje in sodelovanje.

Simbolna slovesnost poudarila tesne vezi med državama

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, je bila to zelo simbolna slovesnost, saj je poudarila tesne vezi med državama, ki sta se spopadali v treh vojnah od leta 1870 in 1945, sedaj pa veljata za steber miru v Zahodni Evropi.

To je bilo tudi prvič po koncu druge svetovne vojne leta 1945, da je kak predsednik nemške vlade obiskal ta kraj podpisa premirja.

Kraj ima simbolen pomen tudi zato, ker ga je nacistični vodja Adolf Hitler izbral za podpis predaje Francije 22. junija 1940 ob začetkih druge svetovne vojne.

nissan leaf
Avtomoto Norveška: Avtomobilski trg se obrača na glavo

Macron in Merklova sta po slovesnosti odpotovala v Pariz, kjer bo v nedeljo potekala osrednja svetovna slovesnost ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne. Udeležili se je bodo številni predsedniki držav in vlad, med njimi slovenski predsednik Borut Pahor, predsednik ZDA Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin. Macron je na slovesnost v Pariz sicer povabil voditelje držav in vlad 84 držav ter vodilne predstavnike osrednjih mednarodnih organizacij.

Ne spreglejte