Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2024,
18.27

Osveženo pred

6 dni, 6 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Natisni članek

vohuni odvetnik Belorusija Litva

Petek, 20. 9. 2024, 18.27

6 dni, 6 ur

Litovskemu odvetniku devet let zapora zaradi vohunjenja za Belorusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,35
Mantas Danielus | Danielius, ki je v priporu od leta 2022, je obsodbo označil za politično zatiranje in napovedal pritožbo.  | Foto X/@Farnakyboy

Danielius, ki je v priporu od leta 2022, je obsodbo označil za politično zatiranje in napovedal pritožbo.

Foto: X/@Farnakyboy

Sodišče v litovski prestolnici Vilnius je danes na podlagi obtožb o vohunjenju za Belorusijo odvetnika Mantasa Danieliusa obsodilo na devet let zapora, poročajo tuji mediji. Po ugotovitvah sodišča se je Danielius pod krinko prostovoljca infiltriral v beloruske opozicijske kroge v Litvi in zbiral podatke o njihovih dejavnostih.

Po ugotovitvah sodišča je Danielius naloge opravljal v imenu beloruske novinarke Ksenije Lebedjeve, ki naj bi bila povezana z belorusko obveščevalno službo.

Pod krinko prostovoljca naj bi se infiltriral v beloruske opozicijske kroge v Litvi, zbiral podatke o njihovih dejavnostih, virih financiranja in članih ter jih posredoval beloruski obveščevalni službi. Ta naj bi se med drugim zanimala za aktivnosti beloruske opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, ki živi v izgnanstvu v baltski državi.

Napovedal je pritožbo

Danielius, ki je v priporu od leta 2022, je obsodbo označil za politično zatiranje in napovedal pritožbo. Kot je dejal, je bilo njegovo sodelovanje z Lebedjevo del novinarske preiskave, v okviru katere je med drugim obravnaval naraščanje nezakonitih migracij leta 2021.

V preteklosti je bil sicer obsojeni odvetnik že spoznan za krivega več drugih kaznivih dejanj, vključno z izdelavo in uporabo ponarejenih dokumentov.

Linda Sun
Novice Kitajska vohunka v samem vrhu oblasti v New Yorku?
beluga, kit
Novice Pred obalo Norveške poginil domnevni ruski "kit vohun" #video
Ne spreglejte