Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2013,
19.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

David Cameron obisk London

Sreda, 17. 7. 2013, 19.42

8 let

Letta v Londonu: Osebno se glede referenduma ne bojim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V britanski prestolnici sta se sestala italijanski premier Enrico Letta in njegov britanski kolega David Cameron, ki sta se med drugim pogovarjala tudi o prihodnosti Velike Britanije v EU-ju.

Italijanski premier Enrico Letta je po pogovoru z britanskim kolegom Davidom Cameronom v Londonu dejal, da se ne boji referenduma o članstvu Velike Britanije v Evropski uniji, da pa je v interesu Italije in Evrope, da Velika Britanija ostane članica unije. "Ko imajo volivci možnost, da se odločajo o prihodnosti EU-ja, je to vedno dobro za Evropo. Osebno se referenduma ne bojim," je dejal Letta na skupni novinarski konferenci s Cameronom.

Cameron je obljubil referendum Pod pritiskom močnega evroskeptičnega krila v konservativni stranki je Cameron obljubil, da bo v primeru zmage svojih torijcev na prihodnjih volitvah leta 2015 izpogajal nove pogoje članstva Velike Britanije v EU-ju, o članstvu pa bodo nato državljani na referendumu glasovali do leta 2017.

V govoru dan pred tem je sicer Letta opozoril, da druge članice EU-ja še niso spoznale velikega tveganja, da bi Velika Britanija lahko odšla iz unije v prihodnjih letih, in jih pozval, naj ugodijo Londonu. "Sem sem prišel, da bi povedal, da je v interesu Italije, mislim pa, da tudi Evrope, da Velika Britanija ostane v evropskem procesu," je dejal danes Letta. "To je pomembno, saj bi bilo Evropski uniji brez Velike Britanije slabše. Bila bi bila manj inovativna, manj liberalna, manj za prosto trgovino, manj naklonjena enotnemu trgu," je dejal.

Letta podpira prizadevanja Londona za reformo EU-ja Letta, ki je položaj premiera prevzel aprila, je po koncu dvodnevnega obiska v Londonu še dodal, da podpira prizadevanja Londona za reformo EU-ja. "Države, ki imamo skupno valuto, bi morale imeti bolj enotno evroobmočje," je dejal. Meni tudi, da bo v "bližnji prihodnosti" mogoče spreminjati pogodbe EU-ja tako, da bi dobili "prožnejšo Evropo, kot je v interesu Londona pa tudi Italije in držav območja evra".

Cameron je dejal, da obstaja "skupna britansko-italijanska agenda" tako glede oblikovanja enotnega trga kot tudi glede reform, s katerimi bi EU postal bolj konkurenčen. K temu bodo pritegnili druge zaveznice v EU-ju in upali, da jim jo bo uspelo uresničiti, je dodal. Za reforme ima sicer že podporo pri Nemčiji, Nizozemski, Italiji in Švedski, je še povedal britanski premier.

Ne spreglejte