Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 8. 2022,
9.43

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,02

82

Natisni članek

Mikolajev vojna Ukrajina Rusija

Petek, 5. 8. 2022, 9.43

1 leto, 8 mesecev

Tako so Ukrajinci uničili rusko poveljniško mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,02

82

163. dan ruske invazije na Ukrajino. Po spletu je zaokrožil posnetek, ki prikazuje trenutek, ko so ukrajinske sile uničile rusko poveljniško mesto. Guverner regije Mikolajev na jugu Ukrajine Vitalij Kim pa je danes napovedal, da bo v mestu Mikolajev uvedena policijska ura, saj bodo tako oblasti v mestu poskušale nevtralizirati posameznike, ki sodelujejo z rusko vojsko.

Pregled najpomembnejših dogodkov dneva
20.49
V Kijevu "običajne" poletne večere še vedno prekinejo sirene
20.14 Rusija in Ukrajina se medsebojno obtožujeta napadov na jedrsko elektrarno Zaporožje
19.31 Tako so Ukrajinci uničili rusko poveljniško mesto
16.15 V Mikolajevu bodo ob uvedbi policijske ure iskali ruske kolaborante
13.32 Ruske sile po navedbah Kijeva začele obsežno ofenzivo v regiji Doneck
12.20 Rusija izgnala 14 bolgarskih diplomatov
10.02 Zelenski Amnesty International obtožil prenašanja odgovornosti z agresorja na žrtev
9.22 Lavrov: Rusija pripravljena na pogajanja o zamenjavi zapornikov z ZDA
9.20 Iz pristanišč Črnomorsk in Odesa izplule še tri ladje z ukrajinskim žitom

20.49 V Kijevu "običajne" poletne večere še vedno prekinejo sirene

"Čudovit poletni večer v Kijevu. Ki pa so ga minuto po objavi mojega posnetka seveda prekinile sirene za nevarnost," je tvitnil Illia Ponomarenko, novinar Kyiv Independenta in s tem dal vedeti, da se tudi v ukrajinskem glavnem mestu vojna še zdaleč ni končala.

20.14 Rusija in Ukrajina se medsebojno obtožujeta napadov na jedrsko elektrarno Zaporožje

Rusija in Ukrajina sta danes druga drugo obtožili obstreljevanja jedrske elektrarne Zaporožje, ki so jo kmalu po invaziji na Ukrajino zasedle ruske sile. Obe strani sta poročali o nastali škodi na infrastrukturi. Obtožbe so se pojavile po tem, ko so pri Mednarodni agenciji za jedrsko energijo opozorili, da so razmere v jedrski elektrarni povsem zunaj nadzora.

Jedrska elektrarna Zaporožje | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Jedrska elektrarna Zaporožje Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Več ruskih tiskovnih agencij je danes poročalo, da je območje obstreljevala ukrajinska vojska, pri čemer so se sklicevali na upravo mesta Energodar, kjer stoji jedrska elektrarna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pri tem naj bi bila pretrgana dva daljnovoda, izbruhnil je tudi požar. Teh informacij ni bilo mogoče neodvisno preveriti, še dodaja dpa.

Ukrajina pa je danes obtožila Rusijo, da je izvedla napade v bližini jedrske elektrarne Zaporožje. Zaradi tega je bil poškodovan visokonapetostni vod do sosednje termoelektrarne, je sporočila ukrajinska državna družba Energoatom, ki upravlja jedrske elektrarne v državi.

"Na lokaciji elektrarne, blizu enega od blokov, kjer je jedrski reaktor, so bili zabeleženi trije napadi," je v izjavi navedel Energoatom. Opozoril je, da obstaja nevarnost uhajanja vodika in radioaktivnih snovi, prav tako je velika nevarnost požara. Žrtev za zdaj ni bilo, so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije APF.

Župan Energodarja Dmitro Orlov, ki je pobegnil, je opozoril preostale prebivalce, da z območja elektrarne obstreljujejo stanovanjska območja, je še poročala dpa.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je močno zaskrbljena zaradi dogajanja v tej največji jedrski elektrarni v Evropi. Tja si že tedne prizadeva poslati ekipo, ki bi pregledala elektrarno. Ukrajina je doslej ta prizadevanja zavračala, rekoč, da bi legitimizirala rusko zasedbo mesta v očeh mednarodne skupnosti.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je v sredo opozoril, da je elektrarna v Zaporožju "popolnoma zunaj nadzora". Razmere v elektrarni so po njegovih besedah izjemno nestabilne in občutljive, zato je nujno, da IAEA opravi inšpekcijski pregled.

19.31 Tako so Ukrajinci uničili rusko poveljniško mesto

Posnetek, ki je zaokrožil po spletu, prikazuje trenutek, ko je ukrajinsko topništvo uničilo rusko poveljniško mesto.

16.15 V Mikolajevu bodo ob uvedbi policijske ure iskali ruske kolaborante

Guverner regije Mikolajev na jugu Ukrajine Vitalij Kim je danes napovedal, da bo v mestu Mikolajev uvedena policijska ura. Ta naj bi bila v veljavi do ponedeljka, medtem ko bodo oblasti v mestu iskale in poskušale nevtralizirati posameznike, ki sodelujejo z rusko vojsko in ji pomagajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Podpisal sem odlok o uvedbi policijske ure, ki bo v veljavi od 23. ure v petek do 5. ure zjutraj v ponedeljek," je danes v videoposnetku na Telegramu oznanil guverner Kim. Ob tem je dodal, da bodo "naredili vse, kar je nujno, da bi nevtralizirali ruske kolaborante".

Kim je že julija obljubil nagrado v višini 100 dolarjev za vsako informacijo, ki bi pomagala pri identifikaciji posameznikov, ki "ruskim okupatorjem razkrivajo položaje ukrajinskih sil" ali pomagajo pri identificiranju morebitnih tarč za bombardiranje.

"Pošteni ljudje se nimajo česa bati. Za vsak primer imejte pri sebi dokumente. V bližini hiše lahko sprehajate psa, otroci se lahko igrajo na dvorišču, vendar poskušajte ostati doma," je še poudaril guverner Kim.

Regija Mikolajev in njeno istoimensko glavno mesto se od prejšnjega tedna znova spopadata z močnim bombardiranjem ruskih sil, po besedah župana mesta Oleksandra Senkeviča gre za najmočnejše napade od začetka ruske invazije na Ukrajino.

13.32 Ruske sile po navedbah Kijeva začele obsežno ofenzivo v regiji Doneck

Ruske sile so začele veliko ofenzivo v regiji Doneck v smeri mest Bahmut in Avdijivka, je davi v svojem poročilu o razmerah na bojiščih poročal generalštab ukrajinske vojske. Po navedbah iz poročila naj bi bil ruski napad v bližini Bahmuta neuspešen, medtem ko se pri Avdijivki boji nadaljujejo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Sovražnik izvaja ofenzivo v smeri Bahmuta in Avdijivke na območju Donecka," piše v poročilu ukrajinskega generalštaba. Poročila sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti, vendar pa se ta po navedbah dpa sklada s prejšnjimi poročili o okrepljenih spopadih v regiji.

Cilj ruske ofenzive je pripraviti rusko vojsko za napad na mesti Soledar in Bahmut ter razširiti ruski nadzor zahodno od mesta Doneck, še piše v poročilu.

Soledar in Bahmut sta del obrambne linije vzhodno od aglomeracij velikih mest Slovjansk in Kramatorsk, v katerih je pred vojno živelo več kot pol milijona ljudi. To je zadnje večje območje v Donbasu, ki je še pod nadzorom Kijeva, še navaja dpa.

12.20 Rusija izgnala 14 bolgarskih diplomatov

Rusija je danes sporočila, da bo izgnala 14 bolgarskih diplomatov v odgovor na odločitev Sofije, da izžene rusko diplomatsko osebje. Gre za še enega v vrsti povračilnih ukrepov Moskve, potem ko so številne evropske države zaradi ruske invazije na Ukrajino v preteklih mesecih izgnale ruske diplomate.

Bolgarija je konec junija napovedala izgon 70 ruskih diplomatov in drugega osebja na veleposlaništvu in jih razglasila za nezaželene osebe. Gre za največje število diplomatskega osebja, katerega izgon so naenkrat odredili iz te članice EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sofija je takrat tudi napovedala začasno zaprtje ruskega generalnega konzulata v mestu Ruse na severu države. Tedanji bolgarski premier Kiril Petkov je Rusiji očital, da so njeni diplomati delali proti interesom Bolgarije.

Kot so danes sporočili z ruskega zunanjega ministrstva, so bolgarskemu veleposlaniku v Moskvi Atanasu Kristinu izročili noto, v kateri so 14 uslužbencev bolgarske diplomatske misije razglasili za nezaželene osebe, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Želimo poudariti, da je odgovornost za posledice teh kontraproduktivnih korakov v celoti na vladi Bolgarije," je ob tem navedlo zunanje ministrstvo.

"Verjamemo, da takšna dejanja ne povzročajo le velike škode tradicionalnim vezem med našima državama (...) ampak tudi pričajo o nadaljnji degradaciji celotnega Zahoda, ki je pripravljen žrtvovati interese partnerjev, da bi škodoval Rusiji," so še zapisali, pri čemer so izrazili obžalovanje, da se je Bolgarija temu pridružila, še navaja AFP.

10.02 Zelenski Amnesty International obtožil prenašanja odgovornosti z agresorja na žrtev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nevladno organizacijo za človekove pravice Amnesty International obtožil, da si prizadeva ponuditi "amnestijo teroristični državi in prenesti odgovornost z agresorja na žrtev", potem ko je ta v četrtek objavila poročilo, v katerem ukrajinskim silam očita kršenje mednarodnega prava in ogrožanje civilistov.

"Ne obstaja noben pogoj, niti hipotetičen, pod katerim bi bil kakršenkoli ruski napad na Ukrajino upravičen. Agresija proti naši državi je neizzvana, invazivna in teroristična," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal ukrajinski predsednik.

Nevladna organizacija je sicer ob objavi poročila poudarila, da njeni očitki, uperjeni proti Kijevu, nikakor ne upravičujejo ruske agresije.

"Če nekdo pripravi poročilo, v katerem naj bi bila žrtev in agresor na nek način izenačena ... potem tega ne moremo tolerirati," je še dodal Zelenski.

Amnesty International je v poročilu naštela več primerov, ko so ukrajinske sile civiliste izpostavile nevarnosti, med drugim v 19 mestih in vaseh v regijah Harkov in Mikolajiv ter v Donbasu. Navedbe je Zelenski v svojem večernem nagovoru izenačil z obtoževanjem žrtev, navaja AFP.

Ukrajinska vojska je po navedbah nevladne organizacije vzpostavila več baz v šolah in bolnišnicah ter izvajala napade z naseljenih območij, kar je ta označila za taktiko, ki krši mednarodno humanitarno pravo.

Naseljena območja, kjer so bili nameščeni ukrajinski vojaki, so bila namreč več kilometrov oddaljena od frontne črte. Po oceni iz poročila so bile za namestitev vojakov in vojaške opreme na voljo alternativne lokacije, ki civilistov ne bi ogrožale.

Iz Kijeva so se že v četrtek vrstile obsodbe poročila, pri čemer so nevladno organizacijo označili za del kremeljske propagande.

9.22 Lavrov: Rusija pripravljena na pogajanja o zamenjavi zapornikov z ZDA

Dan po tem, ko so v Rusiji ameriško košarkarico Brittney Griner obsodili na devet let zapora zaradi tihotapljenja in posedovanja marihuane, je ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal, da se je Rusija na predsedniški ravni pripravljena pogovarjati o izmenjavi zapornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pripravljeni smo se pogovarjati o tej temi, toda zgolj znotraj komunikacijskih okvirov predsednikov Vladimirja Putina in Joeja Bidna," je na novinarski konferenci ob obisku Kambodže dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Washington predlaga izmenjavo zapornikov, ki vključuje tudi ruskega preprodajalca orožja Viktorja Bouta, znanega tudi pod vzdevkom "prodajalec smrti", poroča britanski BBC, ki se sklicuje na ameriške medije. Bout v ZDA prestaja 25-letno zaporno kazen.

Američani naj bi ga zamenjali za Grinerjevo in nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana, ki ima ameriški, britanski, kanadski in irski potni list, leta 2020 pa so ga obsodili na 16 let zaporne kazni zaradi vohunjenja.

Primer 31-letne ameriške košarkarice, dvakratne olimpijske prvakinje, sicer že dlje časa povzroča dodatne napetosti med Moskvo in Washingtonom. Grinerjevo so v Rusiji aretirali 17. februarja, le teden dni pred začetkom ruske invazije na Ukrajino, zaradi katere so zahodne sile uvedle obsežne sankcije proti Rusiji.

V zadnjem obdobju so ameriške oblasti sprožile diplomatsko kampanjo za osvoboditev Grinerjeve. Tako je ameriški državni sekretar Antony Blinken 29. julija prvič po začetku ruske invazije na Ukrajino po telefonu govoril z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, pri čemer ga je poskušal prepričati, naj sprejme ameriško ponudbo za zamenjavo zapornikov, s katero naj bi Rusi Američanom med drugim predali tudi košarkarico.

Brittney Griner
Sportal Ameriška košarkarica v Rusiji obsojena na devet let zapora

9.20 Iz pristanišč Črnomorsk in Odesa izplule še tri ladje z ukrajinskim žitom

Iz ukrajinskih pristanišč Črnomorsk in Odesa so danes, skladno z sporazumom o izvozu po Črnem morju, izplule še tri ladje z žitom, je sporočilo turško obrambno ministrstvo. Iz Odese je ladja Navistar odplula proti Irski, iz Črnomorska pa sta na pot krenili ladja Rojen, namenjena v Veliko Britanijo, in Polarnet, ki se je podala proti Turčiji.

Navistar, ki pluje pod panamsko zastavo, ima na krovu 33 tisoč ton žita, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo turško obrambno ministrstvo.

Skladno s četrtkovo napovedjo Londona je proti Otoku iz Črnomorska odplula ladja Rojen, ki pluje pod malteško zastavo in je natovorjena z 12 tisoč tonami žita. Z enako količino žita na krovu se je proti Turčiji namenila turška ladja Polarnet.

Pred tem je v ponedeljek iz Odese izplula ladja Razoni, ki pluje pod zastavo Sierre Leone in je naložena s 26 tisoč tonami koruze. To je prva pošiljka žita v okviru sporazuma, ki sta ga pred dvema tednoma ruska in ukrajinska stran ob posredovanju Turčije in ZN podpisali v Istanbulu. Ladja je v sredo prestala inšpekcijo v Istanbulu in nadaljevala pot proti libanonskemu pristanišču Tripoli.

V skladu z dogovorom v Istanbulu namreč deluje skupni center za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz žita po Črnem morju. V centru sodelujejo predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in ZN.

Putin in Erdogan
Novice Putin in Erdogan za okrepitev dvostranskega gospodarskega sodelovanja
Kuchma Leonid
Novice Nekdanji ukrajinski predsednik: Če Ukrajina premaga Rusijo, se tretji svetovni vojni izognemo. Če ne ...
Novice Putin: Na poti so nove hipersonične rakete, ki jih svet še ni videl #video
Ne spreglejte