Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 8. 2022,
17.45

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

4

Natisni članek

kanabis obsodba sojenje Rusija Brittney Griner

Četrtek, 4. 8. 2022, 17.45

1 leto, 8 mesecev

Brittney Griner

Ameriška košarkarica v Rusiji obsojena na devet let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

4

Brittney Griner | Brittney Griner je bila v Rusiji obsojena na devet let zapora. | Foto Reuters

Brittney Griner je bila v Rusiji obsojena na devet let zapora.

Foto: Reuters

Ameriška košarkarska zvezdnica Brittney Griner, ki so ji v Rusiji sodili zaradi posedovanja prepovedanih drog in tihotapljenja, je bila danes obsojena na devet let zapora, poroča ameriški medij ESPN. Koliko časa bo preživela v zaporu, je odvisno od pogajanj med Rusijo in ZDA o izmenjavi zapornikov.

Košarkarico ameriškega kluba Phoenix Mercury, ki igra v ligi WNBA, in ruskega Jekaterinburga so 17. februarja aretirali, potem ko so ji na moskovskem letališču Šeremetjevo zasegli prtljago zaradi posedovanja vstavkov za elektronsko cigareto z vsebnostjo konopljinega olja. 

Enaintridesetletna košarkarica je na sojenju ves čas poudarjala, da ni želela kršiti ruskih zakonov, v naglici pri pripravi prtljage pa so se sporni vstavki po pomoti znašli v njeni prtljagi. Obtožena je bila tihotapljenja prepovedanih mamil, za kar je v Rusiji zagrožena kazen do 10 let zapora. 

Rusko sodišče je danes Grinerjevi, sicer dobitnici dveh zlatih olimpijskih odličij v košarki, izreklo kazen devetih let zapora in milijon rubljev (16 tisoč evrov) denarne kazni.

Ameriška vlada se že nekaj časa trudi doseči dogovor z Moskvo o izmenjavi ujetnikov in Grinerjevo pripeljati domov. V zameno za košarkarico in še svojega državljana Paula Whelana, ki je prav tako zaprt v Rusiji, je pripravljena Moskvi predati ruskega trgovca z orožjem Viktorja Bouta, ki je zaprt v ameriškem zaporu.

Primer ameriške košarkarice je poskrbel za dodatne napetosti med Moskvo in Washingtonom. Grinerjevo so v Rusiji aretirali le teden dni pred začetkom ruske invazije na Ukrajino, zaradi katere so zahodne sile uvedle obsežne sankcije proti Rusiji in poslale vojaško pomoč Kijevu.

Enaintridesetletna Američanka velja za eno od najboljših strelk. Pred nadaljevanjem ligaške sezone v ZDA je igrala klubsko košarko v Rusiji, kar je običajna praksa ameriških košarkarskih zvezdnic, ki iščejo dodaten zaslužek.

Preberite še:

Brittney Griner
Sportal V Rusiji pridržana košarkarska zvezdnica priznala krivdo
Ne spreglejte